Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Počeli raditi liječnici s fakulteta, bez dana pripravničkog staža

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
06.09.2019.
u 16:25

Zbunjujući naputak ministra zdravstva u suprotnosti je s pravilnikom koji regulira rad mladih liječnika bez staža

Kako gomilati probleme u zdravstvu, podučava nas samo resorno ministarstvo. Najprije donese pravilnik koji nešto regulira, u ovom slučaju rad mladih doktora bez staža, a onda šalje naputak koji se izravno sudara s tim pravilnikom jer govori drukčije.

Formalno i stvarno

Prva generacija liječnika koji neće imati dosad obvezni pripravnički staž diplomirala je i 200-tinjak ih je tijekom ljeta dobilo licencije za rad. Neki od njih potražili su specijalizacije, neki se javili na natječaj HZZO-a za rad pod nadzorom, a neki su u ordinacijama obiteljske medicine odmah počeli raditi samostalno, bez nadzora starijih liječnika. To dopušta Pravilnik o načinu provođenja rada doktora medicine pod nadzorom bez specijalizacije, u kojem izrijekom piše da rad pod nadzorom nije obvezan. Takav je pravilnik donesen unatoč dvogodišnjem nastojanju studenata medicine, njihovih profesora i dekana, obiteljskih liječnika, mentora te strukovne komore liječnika da ne bude tako – svi su upozoravali da nije dobro da mladi liječnik koji nema ni dana staža samostalno odlučuje o pacijentu. No, “tako smo ispregovarali s EU”, glasilo je obrazloženje koje je navodno vezalo ruke donositeljima odluka.

A onda ministar zdravstva ravnateljima domova zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine pošalje naputak u kojem samostalan rad mladog liječnika uopće nije predviđen!

GALERIJA Prosvjed zdravstvenih djelatnika

1/24

“Doktor medicine koji je upisao studij nakon 1. srpnja 2013. nema obvezu obavljanja pripravničkog staža ni polaganja stručnog ispita te se nakon završetka studija i stjecanja odobrenja za samostalan rad može zaposliti u sustavu zdravstva na dva načina: putem rada pod nadzorom ili prijmom na specijalizaciju putem natječaja”, piše u dopisu ministra zdravstva. Kamo je nestala opcija rada bez nadzora, koju Pravilnik također predviđa?!

– Mi Hrvati potpisali smo da edukacija na medicini postaje kompatibilna stažu, nitko nas nije tjerao da ukidamo staž. U formalno-pravnom aspektu mladi liječnici ne moraju raditi pod nadzorom, ali 99% će ih biti ili pod nadzorom ili na specijalizaciji. Pa nijedan mladi liječnik ne odjuri raditi teške slučajeve – kaže nam ministar Milan Kujundžić, a na primjedbu da su Pravilnik i naputak u izravnoj koliziji, dodaje: – Mislim da tu nema prijepora, samo igra riječi, ali nazovite moje pravnike da vam rastumače.

A tom se “igrom riječi” danas-sutra lako može pokušati doskočiti u slučaju da dođe do neželjene situacije, kakva se riskira samostalnom praksom liječnika bez dana staža.

– Nesuglasje između ministrova naputka i Pravilnika još je jedan u nizu pokušaja dorađivanja loših zakonskih rješenja – komentirao je dr. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore koja se tri i pol godine zalagala za ostanak i reformu staža i specijalizacija.

‘Licencije su im iste’

Od mladih liječnika neslužbeno se može saznati da kliničke bolnice koje raspisuju natječaje za specijalizacije prednost daju kandidatima koji su staž odradili, a one bez staža odbijaju. To im može biti dodatni poticaj da karijeru započnu izvan granica RH.

U Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije radi troje mladih doktora bez nadzora.

– Po čemu se njihova licencija razlikuje od licencija onih sa stažem? Netko se osjeća sposobnim raditi bez staža, netko smatra da mu je staž potreban. Sve je individualno. Kad sam 1996. počeo raditi, treći dan ostao sam sam! Na petoj i šestoj godini medicine u Splitu imaju kliničke rotacije i, ako se nastava kvalitetno odradi i ako se student trudi, ne bi trebalo biti problema. Da su novozaposleni liječnici tražili mentora, javili bi se na natječaj HZZO-a – govori dr. Marko Rađa, ravnatelj splitsko-dalmatinskog DZ-a.

VIDEO Obiteljski liječnik Zrinko Karlović o nelogičnostima i problemima oko izvješćivanja policije o zdravstvenom stanju pacijenta.

Komentara 16

Avatar Leftard_logic
Leftard_logic
18:17 06.09.2019.

Idioti i kreteni preuzimaju svijet

MA
Matrix5
18:26 06.09.2019.

Nered

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
16:39 06.09.2019.

Uskoro bumo zapošljavali i ove iz vrtića kaj se vole igrat doktora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije