Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak sa sindikatima

Piletić: Konačni prijedlog koeficijenata još nije gotov, 22. siječnja ćemo sve znati

Zagreb: Izjave nakon sastanka pregovaračkog odbora Vlade i predstavnika sindikata
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/16
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.01.2024.
u 11:23

Novi pregovori sa sindikatima otvoreni su radi reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću.

Završen je sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama te sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Prvo su se održali pregovori s predstavnicima sindikata javnih službi, a potom s predstavnicima državnih službi. Novi pregovori sa sindikatima otvoreni su radi reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću.

- Nastavljamo pregovore po pitanju izrade novog temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe i nastavljamo pregovore s predstavnicima sindikata državnih službi o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora. Što se tiče samih uredbi i donošenja novih koeficijenata, nastavljamo razgovore sa svim reprezentativnim sindikatima kojima smo po zakonu obvezni dostaviti konačan prijedlog samih uredbi njima na očitovanje. Dok se to ne dogodi, nastavljamo sa svim sindikatima razgovore kako bismo utvrdili konačan prijedlog samih uredbi koje bi onda 22. siječnja bile prezentirane svim sindikatima. U mandatu ove vlade nominalan rast plaće u državnim i javnim službama iznosio je nešto više od 57 posto, da je kumulativno inflacija negdje na razini ispod 27 posto te da je realan rast plaća u državnoj i javnoj službi u prosjeku od 24 posto. Nema potrebe da nove koeficijente koji su rezultat reformi sustava u javnim i državnim službama vežemo uz bilo koje druge parametre, posebice ne uz inflaciju jer za to postoje pregovori o osnovici i drugim materijalnim pravima. U travnju idu nove plaće za ožujak s novim koeficijentima - rekao je ministar Marin Piletić nakon sastanka s predstavnicima sindikata. 

- Ne vidim potrebu da bismo u ovom trenutku razgovarali o budućim koracima dok još nismo predstavili novu uredbu - kazao je. 

- Nije meritum ove reforme tko je dobio manje, tko je dobio više. Reformska mjera, novi zakon, nove uredbe trebaju omogućiti jednaku plaću za jednak rad - dodao je ministar te kazao kako konačni prijedlog koeficijenata još nije gotov. 

- Dok su otvoreni pregovori, ne vidim mogućnost za štrajk. Uredba nije gotova, koeficijenti nisu konačni, kad 22. siječnja budu prezentirani, onda se sindikati mogu očitovati - rekao je ministar. 

VEZANI ČLANCI: 

"Uredbe će biti donesene do kraja veljače, bit će u primjeni za obračun plaća za ožujak, s isplatom u travnju. Cilj je jednaka plaća za jednak posao, neovisno o tome radi li se o državnoj ili javnoj službi", istaknuo je ranije ministar Marin Piletić.

U pregovorima sa sindikatima trebalo bi uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim zakonom. Na uredbe i nov popis koeficijenata Vlada se obvezala Nacionalnim planom oporavka i otpornosti. Ubuduće će biti standardizirana plaća za određeno radno mjesto jer su u javnim službama do sada brojni dodaci donosili veću plaću nego u državnoj službi, rekao je ministar.

Komentara 2

KA
Kapitol
23:19 11.01.2024.

Nemate brige - tu su skoro izbori.Sve ce vam obecati.

EJ
ejStef
12:24 11.01.2024.

Interesantno je kako se svi "bore" za prava i prihode, a niti se ne spominje odgovornost, rad, rezultati. Do sada niti jedno povećanje plaća u javnim strukturama nije donijelo ništa. Niti se usluga poboljšala, sve je gora, niti su statistički rezultati bolji, a građani sve nezadovoljniji... Jedino što je svim tim sindikatima zajedničko (skupa s nekim političkim opcijama i većinom medija) jest pljuvanje po poslodavcima i realnom sektoru, a od njih dotični žive. Svi pričaju o zločestim poslodavcima i roblju, a taj poslodavac i njegovo roblje moraju zaraditi za njihove plaće... Čudesno... A politika im samo daje i daje, ko da nema sutra. I onda se netko čudi što nam stručni, sposobni i obrazovani odlaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije