Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUJDELUJE VIŠE OD 5000 VOJNIKA

Počele velike vojne vježbe Rusije i saveznica kod granice Afganistana

Foto: Rusko Ministarstvo obrane
1/5
18.10.2021.
u 13:09

Talibansko veleposlanstvo na visokoj razini posjetit će Moskvu ovaj tjedan radi razgovora s Kinom, Pakistanom, Indijom i Iranom, premda je visoki ruski dužnosnik rekao da ne očekuje napredak.

Postsovjetski sigurnosni blok na čelu s Rusijom počeo je u ponedjeljak najveće vojne vježbe kod granice Tadžikistana i Afganistana zadnjih godina, pred pregovore novih talibanskih vlasti i velikih regionalnih sila.  Tadžikistan je odbio priznati talibansko vodstvo u Afganistanu i na obje strane granice gomilaju se vojne snage.

Vježbe Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) obuhvatit će 5000 vojnika, više od polovice iz Rusije, objavila su ruska i tadžikistanska ministarstva obrane.  Vojnici će uvježbavati i sprječavanje ilegalnih prelazaka granice. Tadžikistan dijeli 1400 kilometara dugu granicu s Afganistanom.

Galerija: Ministarstvo obrane Rusije objavilo fotografije odlaska jedne od postrojbi na vježbe

1/5

Šestodnevne vježbe slijede nakon niza manjih vježbi koje su u blizini afganistanske granice održale Rusija i njezini saveznici iz središnje Azije u kolovozu i rujnu. 

Rusija strahuje od moguće islamističke infiltracije u bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji, koje Moskva smatra svojim južnim obrambenim krilom.

Moskva ima vojnu bazu u Tadžikistanu i uvjerava ga da će mu pomoći u slučaju prekograničnih napada.

Talibansko veleposlanstvo na visokoj razini posjetit će Moskvu ovaj tjedan radi razgovora s Kinom, Pakistanom, Indijom i Iranom, premda je visoki ruski dužnosnik rekao da ne očekuje napredak.

Zamir Kabulov, posebni ruski predstavnik za Afganistan, rekao je također da će se dužnosnici iz Rusije, SAD-a, Kine i Pakistana sastati odvojeno u utorak u Moskvi kako bi usuglasili stajalište o promjeni situacije u Afganistanu.

Talibani su 15. kolovoza preuzeli vlast u Afganistanu nakon povlačenja snaga NATO-a. U Kabul su ušli bez otpora. Njihova vlada suočena je s puno problema. Prijeti teška humanitarna kriza, gospodarstvo je rubu kolapsa, a radikalni suniti Islamske države napadaju šijite. Suša i nadolazeća zima te rastuće cijene goriva dodatno pogoršavaju situaciju. 

Komentara 1

MP
miroslav.petkovic.7564
13:34 18.10.2021.

To su sve ruske interesne sfere prostor bivseg SSSR a Ameri mogu s njima vjezbat ako hoce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije