Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći projekt HEP-a od nastanka Hrvatske
Povratak na članak

Počela realizacija dva megaprojekta u Lici: Investicija vrijedna čak 3,4 milijarde kuna

Selo Gornji Kosinj potopit će se, kuće u kojima živi 90 mještana i groblje bit će na dnu akumulacijskog jezera. Kosinjani će se preseliti u Perušić, u kojem im HEP gradi stambenu zgradu

Komentari 76

LK
Lee.Kershaw
13:27 18.10.2020.

Laži i dezinformacije. Osobno poznajem to područje kao i mnogi povjesničari, istraživači... prekrasnog krajolika i svih mogučnosti seoskog turizma, a zbog "umobolnosg projekta" gdje če pojedinci izvlačiti milijarde... Već izgradnjom FE na Kruščici, promjenjen je tok Gacke. Kosinj poznat kao mjesto davno prije nego što je postojao Zagreb sačinjavli su došljaci iz Gorkog Kotara. A zašto ako im nije bilo dobro? Još od Marije Terezije građena je cesta Senj, Kosinjski Bakovac, Kosinj... Da se nastavilo tim smjerom i da nije preuzela diktatura po svojem, to bi bilo mjesto blizu i brzo do mora. Spavaš na prohladnom, uživaš na moru. Kao druga, sami su objavili da nemaju pojma o utjecaju na to krpko područje, podzemne vode, nesaglediva prirodna katastrofa uništenja prirode iz koje su vukli cijelo vrijeme velike količine drva a nisu uložili apsolutno ništa. Raseljavali su od 1945. sa namjerom devastacoje i uništenja. Ovo je največa katastrofa ličkog područja.

VL
SI
sisavac
17:45 18.10.2020.

Licemjerno je taj kraj sad prikazivati zaostalim, jadnim, a glavni razlog je država koja 60 godina brani sagraditi jedan zid kuće, jednu štalu za krave, jedan pogon... 4500 hektara će poplaviti, to je 45 km2. Nego, tko je radio i tko donio zaključak, mišljenje, da ovaj zahvat nema loš utjecaj na okoliš... Poplaviti 45 km2 znači uništiti život totalno. Neobično da tu nema niti jednog bića koje samo tu živi, nikakav leptir, kukac, biljka... Ništa posebnog. Za razliku od bilo kojeg zaostalog kraja u kojem sve vrvi zaštićenim vrstama, ovdje je pustinja... A tako idilično opisuje se dolina...

VL
MI
misamanic02
00:23 21.12.2021.

" ... trenutačno nepredvidive rijeke Like koja ih je i prečesto dosad, sa silnim vodama koje se u proljeće i za vrijeme velikih kiša slijevaju s Velebita, potapala. Za zadnje je poplave prije nekoliko godina, pokazuje nam zamjenik načelnika, bila potopljena cijela dolina rijeke, razina vode podigla se čak sedam metara iznad prekrasnog Kosinjskog mosta koji Liku premošćuje već stoljećima, pa su do odsječenih obitelji dolazili čamcima i donosili im hranu. Takvih prizora, nakon završetka projekta, više neće biti. " Prvo, rijeka Lika je "ukroćena" izgradnjom brane i veštačkog jezera Krušcica. Znači nije nepredvidiva. Drugo zamjenik načelnika ne kazuje istinu da je napravljena politička odluka da se zarad očuvanja postojeće brane i grada Otočca ( koji je na nižoj nadmorskoj visini od Kosinja ), poplavom žrtvuje Kosinjska dolina i sela u njoj. Iskalkulisana odluka gde se znalo koliko ljudi živi po tim selima , a i to da nitko od njih nije svoju zemlju ( njive,voćnjake, livade, ... ) osigurao.

VL
DU
Deleted user
12:36 18.10.2020.

Ako je ovo megaprojekt, onda se treba prisjetiti jedne jedine HE (Lešće), mizerne snage koja se gradila 14 god. i praćena nizom afera, uključivo smrtni slučajevi zbog neobilježene ceste kasnije. No, pustimo tražilici: quote/Na gradnji Hidroelektrane Lešće, koju je premijerka Jadranka Kosor nedavno svečano pustila u pogon, “zamračeno” je oko pet milijuna eura, doznaje se neslužbeno od izvora bliskih HEP-u . Iako je prvotna cijena HE Lešće bila je procijenjena na 70 milijuna eura, cijeli je projekt na kraju stajao 97 milijuna eura. Od razlike tih dviju svota najmanje pet milijuna eura odnosi se na izravnu štetu koju je HEP pretrpio zbog kriminalnog ugovaranja loših poslova prilikom izgradnje elektrane. 'Krivac' za ostatak razlike, to jest 22 milijuna eura, je loše planiranje financiranja objekta///

VL
IN
inot
13:15 18.10.2020.

je je kak da nije

VL
BE
bezvrijedanyugodinar
13:13 18.10.2020.

Nemamo ni jednu HE na Savi, dok slovenija ima ih više. Jednu su napravili skoro na granici u Brežicama, bez velikih akumulaciskih jezera.

VL
CO
coky
12:38 18.10.2020.

Drug Tito je rekao, seli Ramsku dolinu, a drug Plenki veli seli te ebene Ličane...bolje je napraviti jednu Nuklearku, nego shebati taj Lički krajolik.

VL
ST
sttipe
12:37 18.10.2020.

EU će za 5-10 godina zabranit prodaju benzina i dizela. Ovo je tribalo bit gotovo prije 20 godina. Od potpune paralize države, spašava nas ekipa iz afere vjetrenjače, i ovaj u bijegu, i još desetak istih koje se ne dira. To su jedini novci pokradeni od svih nas, koji će nam nešto vratit u budućnosti, sve ostalo su stranački kriminalci spalili... A čude se dječaku s kalašom!!!

VL
Avatar Ričard
Ričard
11:27 18.10.2020.

U zemlji sunca, vjetra i bez industrije, Pa za koga?

VL
Avatar časnasestradanicasanader
časnasestradanicasanader
11:08 18.10.2020.

tako su i komunisti raseljavali narod.umjesto da se napravi nuklearna elektrana koja bi rješila problem energije i generirala kroz istaživačke nova radna mjesta bave se ovakvim projektima

VL
PE
penellopea177
11:57 18.10.2020.

Opet zlocinacka vrsi genocid na Hrvatskim narodom i proganja narod iz svojih kuca? Pa sta je ovim bolesnim genocidasima iz zlocinacke, ima li netko u Hratskoj, a da ga oni nisu smrtili, opljackali i pregazili? Kome ce prodavati struju, kada masovno proganjaju ljude iz svojih kuca? Znate kome? Pa nacisti iz Brisela i Berlina ce im naseliti tu islamske teroriste, i njihove brojcane obitelji, a vi cete se morati seliti iz svoje kuce, vas ce zlocinacka istrijebiti i supirati iz Hrvatske, znate bolesne domace izdajnike iz zlocinacke.

VL
PR
PrimoracRi
11:15 18.10.2020.

Da niste hep lopovi ovakvi projekti bi bili dvostruko povoljniji. Raseljavate ljude i iskopavate mrtve zbog novca. Ako nitko drugi sudit će vam Svevišnji.

VL
Avatar mrkyyy
mrkyyy
16:46 18.10.2020.

Plenković želi potopiti Hrvate u Lici, a Srbima je već prije dojavio da sagrade Noinu arku

VL
IN
ima_nešto
11:13 18.10.2020.

Zbog 412MW uništiće sav okoliš. Jedna turbina na gas ima danas i 800MW. Skuplja jeste ali je brže napraviti i nepravi se ova katastrofa. A šta ako rijeke presuše jer dolazi ionako promjena za idućih više decenija ako ne i duže. Elektrana na gas bi bila rješenje za idućih 20-30g. Pa onda vidjeti dalje.

VL
Avatar HJelinich1990
HJelinich1990
11:20 18.10.2020.

Prisutan je dugogodisnji trend napustanja ovakvih projekata, ali eto, mi i dalje zivimo u nekim proslim godinama...

VL
DU
Deleted user
12:24 18.10.2020.

kuća za kuću i hektar za hektar, to je jedino na što bi ja pristao...kuća za stan je glupost i na to ne bi nikada pristao

VL
GO
gordana93
15:06 18.10.2020.

mislim da si je autorica ovog clanka stvarno dala truda??Ako je jedna od firmi koje izvode radove na stambenoj zgradi iz Vukovara to ne znaci da radove izvodi "konzorcij firmi iz Vukovara" Koliko je meni poznato radi se o zajednici ponuditelja od kojih je 1 iz Zagreb i 1 iz Vukovara. Stvarno svaka cast autorici clanka.Treba se malo potrudit pa naci na netu sve potrebne informacije Konzorcij tvrtki iz Vukovara????🤣🤣

VL
OC
obican covik
14:07 18.10.2020.

U isto vrijeme izgradnje , ovog HEP-a projekta , nemojte zaboraviti ZABRANU izgradnje , "AKOMULACIJSKOG JEZERA PERUSIC" ( ex . ciglana) otpadnog smeca , stetnog za okolis I zagadivanje pitke vode, koja snabdjeva veliki broj stanovnistva , LIKE - PRIMORJAJA I OTOKA na tom dijelu Jadrana . Pitka voda , tog podrucja , nema cijene , bilo kojeg "ZLATA" . Ratovi se vec sada vode zbog pitke vode . Na svakom tekucem lijeku , citljivo pise : "DOBRO PROMUCKAJ PRIJE UPOTREBE " ! Ne zaboravite to . Respekt I postovanje .

VL
FY
Fuck you Mother Fucker
16:11 18.10.2020.

Kad ce se vratiti dug Federaciji BiH za koristéje Buskog jezera?

VL
ST
stefj
12:21 18.10.2020.

Ak ona dvojica na slici s tačkama to rade, bit će gotovo za jedno 100 godina... No, ajde, bar nešto se radi. Da li je isplativo, pitanje, no u Lici ionako više nitko ne živi, tako da je to sad puno jeftinije nego prije. Ovo je prva malo veća HEP-ova investicija nakon što se pričalo o velikim investicijama javnog sektora kada su dizali cijene struje 30%... Sigurno bolje nego one smiješne solarne elektrane, koje su skupe, neefikasne i besmislene... Po meni bi i dalje jedna nuklearka, naročito nove generacije, riješila sve potrebe Hrvatske za el. energijom, a i proizvedena energija bi bila jeftinija. Cijena tako proizvedene struje (uključeno i zbrinjavanje) je u rangu one iz fosilnih goriva u državama koje leže na izvorima nafte i plina ili u rangu one iz geotermalnih izvora na Islandu, a zagađenje nula, utjecaj na okoliš nula... Godinama nikoga nije zabrinjavalo što uvozimo velike količine el. energije, a najmanje zelene zabrinjava što moramo uvoziti skupu interventnu energiju kada ne rade vjetroelektrane ili solarne elektrane... Čisto za primjer, u Engleskoj se sazvao parlament kada VB jedan mjesec nije proizvela dovoljno el. energije nego je morala uvesti (nešto ispod 1%)...

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.