Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najboljim profesorima 10 tisuća kuna nagrade

Blaženka Divjak poručila je da je pravilnik veliki iskorak
02. siječnja 2019. u 23:58 8 komentara 1205 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S deset tisuća kuna, na Dan učitelja, trebalo bi biti nagrađeno 500 najboljih obrazovnih djelatnika. Takav propis, kojim se priznaje izvrsnost nastavnika, predložen je u prijedlogu Pravilnika o napredovanju i nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgojitelja, stručnih učitelja i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima koji je jučer, zajedno sa svojim timom, predstavila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

učenici Promjene u školama Drugačija škola: Kraći odmori, grupirani predmeti...

Novim prijedlogom pravilnika koji se prvi put mijenja nakon više od dvadeset godina, predviđeno je i uvođenje zvanja izvrsnog savjetnika, uz već postojeće - mentor i savjetnik, prema kojem bi, predstavljeno je, tako imenovani pojedinac mogao imati i do 30 posto veću plaću, kao i mogućnost da nastavnici, profesori i učitelji dobiju i do tri puta više bodova nego trenutačno kada je u pitanju vrednovanje doprinosa. Pomoćnica ministrice Lidija Kralj odmah je dodala da nitko neće imati manje bodova u odnosu na prijašnji pravilnik.

Blaženka Divjak prvi rezultati 'Školi za život' na polugodištu četvorka

– To je iskorak u sustav koji njeguje izvrsnost i inovativnost. Potiče učitelje da se usavršavaju te da budu drugima dobar primjer. Uostalom, odlučivanje o napredovanju nije više u rukama jednog čovjeka. Taj se sustav zloupotrebljavao za kažnjavanje onih koji nisu bili podobni, kao što je bilo slučajeva za učitelje koji su aktivno radili na Cjelovitoj kurikulnoj reformi – poručila je ministrica obrazovanja Divjak. Naglasila je ujedno da je prema prijedlogu sastavljenog pravilnika napredovanje i nagrađivanje pod nadzorom stručnih povjerenstava, a za njegovu realizaciju u proračunu rezervirano je 26 milijuna kuna. Zeleno svjetlo, time i podršku novom pravilniku za nagrađivanje, pružila je i Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, poručivši da je u pravilniku više naglasak stavljen na područje poučavanja, ne upravljanja školama.

>> Što nam donosi smanjenje PDV-a?

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Ante tTony:

    U hrvatskoj se da sve kupit na redu su i ucitelji .

  • TrvtkoKomadina01:

    Dok nam ova divljakuša i četnik jokić uređuju kako će se obrazovati naše djeca nema nade. tko će i kako odlučivati o najboljim učiteljima. Sada su 3 tjedna na godišnjem, pa slijede uskrršnji godišnji i 3 mjeseca ljetni, a uu ... prikaži još! međuvremenu će pripremati štrajk i tražiti veće plaće za teški rad, prosjećno manje od 4 školska sata dnevno

  • Deleted user:

    Plenković je budućnost Hrvatske prepustio informatoidima. Tog čovjeka treba drakonski kazniti.