Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vojne snage u Slunju: 'Pokazali ste da smo sila'

Ovom vježbom pokazali smo savezništvo i partnerstvo s drugim državama. Zajedno smo jači, poručio je ministar Krstičević
29. svibnja 2019. u 17:50 43 komentara 4522 prikaza
Distinguished Visitors Day međunarodne vojne vježbe "Immediate Response19"
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju održan je Dan uvaženih gostiju međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19.

Vojska NATO I PARTNERI U Hrvatsku stiže 4.500 stranih vojnika: U tri velike vojne vježbe testirat će spremnost HV-a

Vježbi su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu general-pukovnik Christopher Cavoli, koji je ujedno direktor vježbe.

Osim njih bili su i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Zrinko Petener, načelnici glavnih stožera oružanih snaga Mađarske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković i njegov brigadni general Boris Šerić, koji je ujedno zamjenik direktora vježbe za Hrvatsku, te brojni drugi uzvanici.

 

Održavanjem međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19 Hrvatska vojska obilježava desetu godišnjicu hrvatskog članstva u NATO savezu. U sklopu vježbe na vojnom poligonu na Slunju je formirana Multinacionalna bojna sa 626 pripadnika iz 12 savezničkih i partnerskih zemalja od kojih je 320 pripadnika Hrvatske vojske, a na čelu Multinacionalne bojne je pripadnik hrvatskih Oružanih snaga pukovnik Samir Mršić.

Tijekom vježbe, koju je Multinacionalna bojna danas izvela, gosti su imali priliku vidjeti njihove sposobnosti angažiranja snaga nakon kratkotrajne integracijske obuke.

Provedena bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa Warrior VJEŽBA RATNOG ZRAKOPLOVSTVA Pogledajte helikoptere Kiowa Warrior u akciji: U Zemuniku održana bojna gađanja

Cilj vježbe je demonstracija sinkroniziranog djelovanja postrojbi za manevar, koordiniranog poljskog topništva, vatrene potpore zrakoplovstva i logističke potpore u simuliranim uvjetima integriranog bojišta.

Demonstracija je provedena u pet faza: kretanje do dodira i koncentrirana topnička vatrena potpora, napad, osvajanje cilja, nastavak napada i dostizanje granice napredovanja.

U obraćanju ministar Krstičević zahvalio je svim vojnicima na sudjelovanju u vježbi te istaknuo kako je prisutnost vojnika iz savezničkih i partnerskih zemalja učinilo ovu vježbu najboljom mogućom proslavom hrvatskog članstva u NATO savezu.

- Nitko od nas nije u mogućnosti sam se nositi s novom sigurnosnom paradigmom. Stoga nam je posebno važna izgradnja savezništva i jačanje partnerstva s drugim državama. To savezništvo smo današnjom vježbom i pokazali. Zajedno smo jači - rekao je ministar te dodao kako se svakoj ugrozi možemo suprotstaviti samo zajedničkim promišljanjem, zajedničkim radom i zajedničkim uvježbavanjem.

- Pokazali ste da je NATO spreman braniti vrijednosti demokracije, slobode i vladavine prava. Pokazali ste da smo sila s kojom treba računati - poručio je sudionicima vježbe.

Distinguished Visitors Day međunarodne vojne vježbe "Immediate Response19"
1 / 12
Distinguished Visitors Day međunarodne vojne vježbe "Immediate Response19"

-Želim čestitati svim hrvatskim vojnicima i vojnicima savezničkih i partnerskih zemalja na odličnoj vježbi. Sudionici vježbe demonstrirali su moć i snagu partnerstva, snagu zajedništva. Nekad je Hrvatska bila sama, a danas vidimo da su s nama partneri i saveznici. Zadaća svih nas je graditi mir i sigurnost. Ova vježba danas dokazuje da smo jaki i da zajedno čuvamo mir u regiji i sigurnost u Europi- dodao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera general Šundov naglasio je kako će se provedbom ove vježbe povećati spremnost i interoperabilnost među savezničkim i partnerskim zemljama te demonstrirati sposobnost premještanja Multinacionalne bojne preko državne granice unutar NATO saveza, čime se stupanj mobilnost snaga podiže na višu razinu.

- Immediate Response 19 omogućuje saveznicima i partnerima da na učinkovit način odgovore na regionalne krize i ostvare vlastite ciljeve nacionalne sigurnosti- kazao je general Šundov. Istaknuo je činjenicu da Hrvatska od trenutka pristupanja Savezu sudjeluje u svim najvažnijim aktivnostima NATO-a čime ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta i razvija vlastite sposobnosti te prenosi stečena znanja.

Sirijac Sirijac prijavljen za lažnu uzbunu Muškarac koji je tvrdio da su ga policajci odvojili od kćeri kod Slunja, kazneno prijavljen

- Unatoč svim izazovima, Hrvatska razumije i uvažava potrebu zajedničkog djelovanja te će, sukladno svojim mogućnostima, nastaviti doprinositi zaštiti temeljnih vrijednosti Saveza- poručio je general Šundov.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Zrinko Petener istaknuo je kako naše sigurnosno okruženje zahtijeva zajedničko i brzo djelovanje.

- Čestitam vam na uspješno izvedenoj vježbi. Scenarij vježbe bio je dobro planiran- naglasio je Petener.

General-pukovnik Cavoli istaknuo je kako je bilo impresivno gledati vježbu:" Postigli ste visoku razinu interoperabilnost zahvaljujući profesionalnosti i napornom zajedničkom radu". Republici Hrvatskoj čestitao je 10. obljetnicu članstva u NATO savezu i Dan Hrvatske vojske. "S hrvatskim vojnicima borio sam se u međunarodnim operacijama diljem svijeta - u Afganistanu i Poljskoj, i zadovoljstvo mi je sada biti ovdje, u vašoj zemlji", poručio je general Cavoli.

Distinguished Visitors Day međunarodne vojne vježbe "Immediate Response19" | Autor : Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Svim sudionicima vježbe i uzvanicima obratio se i general Šerić, podsjetivši na sve aktivnosti koje su dosad provedene za vrijeme trajanja vježbe, a ujedno je najavio buduće aktivnosti Multinacionalne bojne. General je zahvalio svim sudionicima i partnerima na sudjelovanju i doprinosu u vježbi, naglasivši njezinu važnost riječima "Svaka postrojba je jaka, ali ujedinjeni smo najjači".

Pukovnik Samir Mršić, zapovjednik Multinacionalne bojne za provedbu ove vježbe u Hrvatskoj, naglasio je kako je provedena integracija snaga, ustrojavanje postrojbe, slaganje stožera i pripremljena je taktička vježba s bojevim gađanjem.

- Sad nas čeka priprema i provedba operacije pokreta u Mađarsku i povratak. Nakon toga slijedi razvrstavanje postrojbi, priprema za povratak i raspremanje kampa. Vojnici su bili vrlo zainteresirani i motivirani te iznimno profesionalni. Iako smo imali velik broj različitih tipova postrojbi, vojnike s različitim predznanjem i iskustvima te različitih rodova, vrlo brzo su se integrirali i stvorili smo jedan tim koji je pod međunarodnim stožerom. Teren je bio vrlo zahtjevan, vremenski uvjeti složeni, kao i zadaće, a priprema vrlo kratka, no nije bilo nikakvih problema pa čak niti onih tehničke prirode- rekao je pukovnik Mršić.

Slunj proglašen jednim od najgostoljubljivijih gradova na Zemlji PROMO Slunj proglašen jednim od najgostoljubljivijih gradova na Zemlji prema Guest Review Awards 2018 nagradama Booking.com-a

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja na području Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a njome Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu. Radi se o glavnom obučnom događaju u Hrvatskoj u 2019. godini. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative. Vježba je usmjerena na uvježbavanje mobilnosti snaga, procedure pri prelasku granica i poboljšanje interoperabilnosti među partnerskim zemljama.

Sudjeluje oko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo Multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta.

Uz sudjelovanje u sastavu Multinacionalne bojne, Oružane snage RH u vježbi sudjeluju s dodatnih 15-ak pripadnika na različitim lokacijama izvan teritorija Republike Hrvatske, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON).

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • Jahutockakom:

  Nekima je HV i dalje trn u oku, patite, cestitke nasim vojnicima

 • Avatar Adolfo
  Adolfo:

  Ako Bog da, s tim veličanstvenim vojnim snagama ćemo zajedno sa svojim saveznicima izbrisati Izrael sa zemljopisne karte.

 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  Simulacija napada na Niš, naziv vježbe "Bežanija 2019."