Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hitan sastanak un-a

Krvav dan u Ukrajini: Požar i pucnjava u Odesi odnijeli 41 život!

Ukrajina,Odesa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/14
02.05.2014.
u 23:48

U požaru je izgorjelo 38 osoba dok je troje ubijeno ranije u pucnjavama

Nakon što su ukrajinske vlasti ujutro započele specijalnu operaciju protiv proruskih separatista u Slavjansku, u kojoj je poginulo nekoliko osoba, na skupu u Odesi pucnjava je odnijela još tri života. Potom je zapaljena i zgrada Doma sindikata, a u požaru je smrtno stradalo još 38 ljudi, javlja AP.  Gorio je prvi kat zgrade, a žrtve su stradale od gušenja ili su poginule iskačući kroz prozore. Ozlijeđeno je nekoliko desetaka ljudi.

Pucnjava je izbila kada su pristaše jedinstva, mahom nogometni navijači, ''uletjeli'' u drugi skup koji su održavali "prorusi". Sukobilo se oko 2000, a ozlijeđeno je 15 ljudi. Pucnjevi su se navodno čuli i u centru grada, a padali su i Molotovljevi kokteli te dimne bombe, javlja RT.

Gradonačelnik je nakon izvanredno sazvanog sastanka gradskih vlasti kazao da se čini sve kako bi se neredi čim prije okončali.

Helikopteri u Slavjansku

U jutrošnjoj akciji u Slavjansku bilo je angažirano 20 helikoptera. Separatisti su srušili dva, dok su dva srušena još ranije, pri čemu je jedan pilot poginuo, a drugi je ranjen. U napadu je ubijen i jedan separatist dok je drugi ranjen. Navodno se pucalo na automobil s novinarima koji su se pokušali približiti mjestu napada. Kijevska vojska blokirala je sve ulaze u Slavjansk kao i 19 kilometara udaljen Kramatorsk.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov potvrdio je kako je jedan pilot ubijen te da je zauzeto devet pobunjeničkih kontrolnih točaka, javlja BBC. Izjavio je kako su teroristi otvorili vatru na ukrajinske specijalne jedinice te tvrdi da su se separatisti skrivali iza civila u stambenim zgradama.

Poslije je vijest o mrtvima potvrdio i ukrajinski prijelazni predsjednik Oleksandr Turčinov. Kazao je da je akcija tekla očekivano te da je nekoliko ljudi privedeno. Pozvao je separatiste da odlože oružje.

Vođa separatističkih snaga Slavjanska izjavio je kako helikopteri na grad bacaju projektile, no prema izvješćima agencije Interfax, nisu zabilježene štete.

– Napad je usmjeren na nekoliko kontrolnih točaka. Izvela su ga naoružana vozila i helikopteri iz kojih su se spustile vojne trupe, izjavio je za RIA Novosti glasnogovornik obrambenih snaga Slavjanska.

Nakon što su helikopteri ukrajinske vojske prestali letjeti nad Slavjanskom, u gradu je nastalo zatišje. Glasnogovornik Vladimira Putina izjavio je kako je nova ofenziva Kijeva zadala konačan udarac mirnom dogovoru, prenosi agencija AFP.

Rusija je stoga zatražila hitan sastanak mirovnog vijeća pri UN-u koji je održan u večernjim satima. No na njemu nije postignut dogovor o konkretnoj akciji. Britanski veleposlanik pri UN-u Mark Lyall Grant nije propustio još jednom oštro kritizirati ''rusko nasilje'' te je Rusiju pozvao da se ''suzdrži od zapaljive retorike i propagande te posveti deeskalaciji opasne situacije".

>> Putin mi je rekao da želi kontrolu nad cijelom Ukrajinom

Komentara 228

Avatar navijač
navijač
09:14 02.05.2014.

Oće i ovi separatisti kasnije tražit mirovine za ovo vrijeme dok pucaju na regularnu vojsku međunarodno priznate države , kao ovi u Hrvatskoj?

Avatar smuljko
smuljko
07:47 02.05.2014.

jadna li je ta vojska u helikopteru

FO
Folirant
10:10 02.05.2014.

Alga.....Izgleda da imaš alge u glavi koje su ti pojele i to malo mozga što si imo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije