Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija na nogama

Pobuna medija i sudstva zbog novog zakona o prisluškivanju

berlusconi
Reuters
11.06.2010.
u 14:07

Silvio Berlusconi začepio usta novinarima i tužiteljima, a mafiji olakšao život.

Većinski desni centar premijera Silvija Berlusconija prihvatio je u Senatu zakon o ograničenju objavljivanja transkripata telefonskih razgovora, ograničavanju prisluškivanja osumnjičenih i ograničavanju sudske i javne uporabe prisluškivana materijala.

Štrajk

Zakon koji predviđa kaznu od 450.000 eura za izdavače koji objave transkripte prisluškivanih razgovora oporba i mediji oštro su osudili. Cijela oporba, od ljevice do centra, nazvala ga je “zakonom začepi usta”. Berlusconi je, pak, prezadovoljan jer smatra da je zakonom zaštićena privatnost, a tom zakonu pridjev “fašistički” pridaje čelnik oporbene stranke Italija vrijednosti (IDV) i bivši protukorupcijski sudac Antonio di Pietro. Novinari su za 9. srpnja najavili štrajk protiv tog zakona, a list Repubblica jučer je izišao s prvom stranicom posve bijelom na kojoj piše: “Zakon začepi usta negira građanima pravo da budu informirani”. Zakon sadrži 49 članaka, a zabranjuje objavljivanje istražnih materijala do zaključenja istrage. Neće se smjeti objavljivati ni dijelovi rasprave ako jedna od strana to ne dopusti. Neće se moći postavljati prislušni aparati prije nego što se za nekoga ne zna da je počinio kazneno djelo. Većina kriminalaca otkrije se baš prije nego što se ustanovi da su počinili kazneno djelo.

Zakon šutnje

Čak se ni mafijaša neće moći prisluškivati duže od 75 dana. Za prisluškivanja dulja od toga svaka će se 72 sata trebati tražiti nova dozvola. TV kamere više neće moći snimiti tužitelja u palači pravde. Tužitelj više neće smjeti davati izjave. Osim štrajka novinstva, najavljen je i štrajk sudstva, a pripremaju se i prosvjedi protiv toga zakona kojim se, kako ističe oporba, podupire mafijaše.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije