Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruše 4 zakona

Pobuna gradova – Ne damo naš novac državi

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.12.2014.
u 11:15

Ujedinjuju li se HDZ i frakcijski SDP u otporu Vladi zbog porezne reforme

Otkad je HDZ preuzeo vlast u Udruzi gradova i Zajednici županija, ne libe se napadati SDP-ovu vladu, a posebice nakon porezne minireforme kojom je lokalnoj samoupravi izbijen značajan dio prihoda. Udruga gradova tako planira zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, potvrdio nam je predsjednik te udruge Željko Turk (HDZ). Očito je ta ideja nastala, ili je još jača, nakon što je taj zakon prekjučer ipak prošao u Saboru unatoč tome što je riječki SDP dao preporuku zastupnicima iz Rijeke da ga ne podrže.

Rat i zbog službenika

Dakle, vrlo izravno riječka je frakcija, poznata po sukobima sa šefom SDP-a Milanovićem, htjela minirati vlastitu vladu. Ali preporuka je ostala daleko od izvedbe pa je zakon prošao. Izvori iz riječkog SDP-a kažu da je partijska stega očito nadvladala razum. Premda izmjenama Zakona o porezu na dohodak, jedinice lokalne samouprave gube 1,8 milijardi kuna, a kompenzacijskim mjerama bi im trebalo biti vraćeno od 400 do 800 milijuna kuna, malo je vjerojatno da će Udruga gradova i za taj zakon tražiti ocjenu ustavnosti jer bi, prema nekim tumačenjima, ona bila odbačena. Naime, pri donošenju tog zakona nisu bile potrebne konzultacije s jedinicama lokalne samouprave, ali one su svakako bile potrebne za izmjene Zakona o financiranju JLS-a. Udruga gradova pozvat će se na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja propisuje da će se gradove, općine i županije pitati za mišljenje o tome kako će im se dodjeljivati preraspoređeni izvori financiranja itd. Izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave Udruga gradova tražila je da se lokalcima vrati dio prihoda koje gube mini poreznom reformom. No, udio u porezu na dohodak koji su tražili nije prihvaćen. Iako HDZ-ovi gradonačelnici čine većinu u Udruzi gradova, vrlo je vjerojatno da će podršku u ofenzivi na Vladu imati i kod SDP-ovih čelnika gradova. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, javno je govorio protiv porezne reforme, ali i protiv spomenutih zakona.

Osim toga, Udruga gradova tijekom siječnja planira provesti široku kampanju kojom će putem medija i velikih plakata napadati Vladu i isticati negativnosti mini porezne reforme. I Hrvatska zajednica županija šalje dva zakona na ocjenu ustavnosti koji se preklapaju s onima Udruge gradova. Riječ je o Zakonu o gradnji i Zakonu o prostornom uređenju koji su stupili na snagu 1. siječnja ove godine, rekao nam je Goran Pauk, šibensko-kninski župan. Tim je zakonima, kaže, država zanemarila svoju obvezu plaćanja službenika koje su preuzele županije i veliki gradovi za potrebe poslova prostornog uređenja i gradnje.

– Ti su službenici nekada bili pod državnom upravom, da bi ih potom preuzela županije i veći gradovi. No država se obvezala financirati njihove plaće. Oni su sada pali pod naš trošak – kaže Pauk. Zbog toga će od Ustavnog suda tražiti da državu natjera da im refundira iznos za plaće tih službenika za 2014. te da to nastavi činiti i dalje ili da promijeni sporne zakone.

Mrak Taritaš: Uveli smo red

– Istina je da su Zakonom o prostornom uređenju iz 2007. ti službenici prešli pod županije.

Tada je dogovoreno da će za njih plaće dati država, ali i da je to prijelazno rješenje. Budući da su županije to godinama izbjegavale, mi smo novim zakonima odlučili sami uvesti red. Činjenica je da nijedan od tih službenika od 2007. nema veze s državom i za svoj su rad odgovorni županima – poručila je ministrica Mrak Taritaš.

>> Većina općina nije zadovoljila kriterije, a Josipdol najlošiji

Komentara 61

TH
than
11:49 04.12.2014.

Eto jednog rjesenja. Ukidanje mase gradova, opcina i zupanija. Tu se da dosta ustediti na radnim mjestima koja su objektivno potpuno nepotrebna i samo sluze za uhljebljivanje. Je, ali kako to raditi pred izbore. To se radi kada dobijes izbore...

SE
sestrićna
11:39 04.12.2014.

milanče je postavio policajce svakih 500 m da skupljaju lovu za proračun kako bi mogao isplatiti mirovine i plaće ali mu to nije dosta pa bi sad i gradsku lovu...a onda bi se preko svojih medija hvalio kako je eto uspio..

Avatar TvojUjko
TvojUjko
11:43 04.12.2014.

Ovi u saboru svojim zahtjevima već polako remete javni red i mir svojim pljačkanjem naroda i države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije