Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Pobjegao s mjesta nesreće iako nije kriv, sada mu prijeti kazna

Požeško-slavonska policija u srijedu je izvijestila kako se nesreća dogodila na pleterničkom Trgu hrvatskih branitelja, kada je 27-godišnjak zbog nepropisnog uključivanja u promet udario u automobil koji je vozio 82-godišnjak
06. ožujka 2019. u 14:11 4 komentara 1230 prikaza
17.09.2013., Sibenik - Na sibenskim prometnicama prometna policija pojacano kontrolira promet Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Iako su na hrvatskim prometnicama zadnjih godina učestali bjegovi krivaca za prometne nesreće, čak i onih u kojima su izazvali smrt ili teške ozljede, nesvakidašnja se u utorak dogodila u Pleternici gdje je 82-godišnjak, iako nije skrivio prometnu nesreću u kojoj je u njegov Volkswagen udario 27-godišnji vozač Mercedesa, pobjegao s mjesta nesreće zbog čega ga policija prekršajno goni.

policija ilustracija BIJEG Maloljetnik bježao policiji pa im razbio službena vozila

Požeško-slavonska policija u srijedu je izvijestila kako se nesreća dogodila na pleterničkom Trgu hrvatskih branitelja, kada je 27-godišnjak zbog nepropisnog uključivanja u promet udario u automobil koji je vozio 82-godišnjak.

Iako za nju nije bio kriv, on je napustio mjesto nesreće.

Policija je 27-godišnjaku naplatila prekršajnu novčanu kaznu zbog nepropisnog uključivanja u promet kao pogreške koja je dovela do nesreće, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (500 kuna), dok će 82-godišnjaku biti izdan prekršajni nalog zbog napuštanja mjesta nesreće.

U policiji ističu obvezu vozača, sudionika prometne nesreće u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, da ukoliko je to moguće odmah uklone vozila s ceste, omoguće nesmetano odvijanje prometa, popune i potpišu Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijene osobne i podatke o vozilima.

 "Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima", ističu u PU požeško-slavonskoj.

Najavljuju i nastavak akcije "Korištenje sigurnosnog pojasa spašava živote", podsjećajući da sve članice EU svakog mjeseca u trajanju od sedam dana provode akcije s naglaskom na određenu prometnu problematiku kao što su nadzor brzine, nadzor teretnih automobila i autobusa, korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, nadzor vozača pod utjecajem alkohola ili droga i slično.

Potjera u Zadru Filmska potjera Uhićen Zadranin koji je automobilom htio pregaziti policajca

U skladu s tom akcijom, tijekom narednog tjedna (od 11. do 17. ožujka na području te policijske uprave provodit će se preventivno-represivna akcija usmjerena prvenstveno na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa, koju će prometni policajci pojačano provoditi 14. ožujka.

 Napominju kako Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže da vozač i putnici, tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni su ih koristiti na način koji je odredio proizvođač pojasa. Novčanom kaznom od 500 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i druga osoba ako ne koristi ugrađeni sigurnosni pojas, kao najučinkovitije sredstvo zaštite vozača i putnika u slučaju prometne nesreće.

"No, pojas ne bismo trebali upotrebljavati zbog policije odnosno neplaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti. Takav motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote", ističu u policije.

Pogledajte video: Stižu veće kazne u prometu

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
 • Avatar Šlajfer:
  Šlajfer::

  Ako je pio rakiju bio bi krivac iako nije kriv. Ovako se spasio krivice i kazne po pitanju alkoholizma, jer se u međuvremenu otrijeznio. I jedan naš političar pobjegao sa lica mjesta i policajac dobio otkaz a on ništa itd itd

 • maximinimax:

  Nesreća ili nezgoda? Ako je nezgoda i sudionici se dogovore mogu otići svatko na svoju stranu bez policije.

 • Avatar Tračalo
  Tračalo:

  bolje da je pobjegao jer bi bio odgovoran za nesreću koju nije skrivio zbog par kapi alkohola u krvi