Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antiimigrantska stranka završila druga

'Pobjednici švedskih izbora nacizam su zamijenili rasističkom politikom'

storyeditor/2022-09-12/svedska.JPG
Foto: TT NEWS AGENCY
1/3
13.09.2022.
u 21:51

Uspjeh desnog bloka općenito, i Švedskih demokrata posebno, pripisuje se i osjećaju nesigurnosti koji je u Švedskoj narastao posljednjih godina, tijekom kojih se bilježi porast pucnjava iz vatrenog oružja.

Švedska je na nedjeljnim izborima skrenula udesno. Jučer se, dan nakon parlamentarnih izbora, probudila u neizvjesnosti: ujutro je razlika koja određuje pobjednika bila samo u jednom zastupničkom mandatu od 349 mjesta u parlamentu, a u vodstvu je bio desni blok stranaka, koji je nadomak velikoj pobjedi nad švedskim socijaldemokratima.

Protivnici imigracije

U novu, desnu vladu mogli bi ući i vjerojatno najveći pobjednici izbora, Švedski demokrati, krajnje desna stranka nacističkih korijena i pomalo rasističke imigrantske politike.

Desni blok čine stranke Umjereni, Demokršćani i Liberali, kao i Švedski demokrati, ali uoči izbora među njima je bio neformalan dogovor da u slučaju pobjede Švedski demokrati ne bi nužno ulazili u vladu, nego bi samo podržavali vladu na čelu s liderom Umjerenih Ulfom Kristerssonom. No birači su na nedjeljnim izborima pretvorili Švedske demokrate u pojedinačno drugu najsnažniju stranku u Švedskoj (nakon socijaldemokrata), snažniju i od Umjerenih, a takav rezultat podigao je apetite Švedskim demokratima, koji odustaju od ideje da ne bi trebali ući u vladu i, ako desni blok tvori vladajuću koaliciju, žele pregovarati o svim mjestima u izvršnoj vlasti i vodećim mjestima u zakonodavnoj.

– Za Švedske demokrate, kad ih netko želi uvrijediti, kažu da su stranka nacističkih korijena jer je među njihovim osnivačima (osnovani su 1988.) bilo ljudi koji su sudjelovali u SS-u i drugim njemačkim postrojbama tijekom Drugog svjetskog rata. U međuvremenu su ti osnivači poumirali, članstvo se obnavljalo, mijenjalo, njihova se politika mijenjala pa se ne može baš reći da su nacisti. Ali stranka nacističkih korijena, ili rasistička stranka, kako ih politički protivnici još zovu, to da – objašnjava nam kontekst Slobodan Mufić, hrvatski novinar koji živi i radi u Švedskoj. Rasistima ih nazivaju jer se njihova migrantska politika svodi na protivljenje useljenicima iz – kako Švedski demokrati to uvijeno, ali prilično jasno govore – kulturalno jako različitih zemalja. Protiv su intenzivnog useljavanja u Švedsku, zemlju koja se tradicionalno dičila otvorenošću za tražitelje azila svih vrsta, a u europskoj politici zagovaraju odmak od EU, ne potpuni izlazak Švedske iz EU, nego jednu promijenjenu Uniju u kojoj se smanjuju europske, a povećavaju nacionalne ovlasti. Podržali su članstvo Švedske u NATO-u, iako nevoljko, prije bi se moglo reći silom prilika.

Uspjeh desnog bloka općenito, i Švedskih demokrata posebno, pripisuje se i osjećaju nesigurnosti koji je u Švedskoj narastao posljednjih godina, tijekom kojih se bilježi porast pucnjava iz vatrenog oružja.

– Prije 12 godina ušli smo prvi put u parlament s 5,7 posto osvojenih glasova. Sada imamo 20,7 posto. Naša je ambicija sudjelovati u vladi – rekao je predsjednik Švedskih demokrata Jimmie Akesson na skupu u izbornoj noći.

Tijesna pobjeda

Dosadašnja premijerka Magdalena Andersson, predstavnica socijaldemokrata koji u proteklih 90-ak godina samo 16-ak nisu bili na vlasti (posljednji put u opoziciji od 2006. do 2014.), nije odmah u izbornoj noći priznala poraz jer je razlika bila premala, a brojenje određenog broja glasačkih listića još je trajalo. Potpuni rezultati ne očekuju se do srijede, a jučer ujutro projicirani broj mandata za desni blok bio je 175, dok je za socijaldemokrate i njihove partnere stajao na 174.

VIDEO: Ukrajinci sve više napreduju: Stigli na 50 kilometara od granice s Rusijom?

 

Komentara 5

Avatar southman
southman
07:19 14.09.2022.

" Rasistima ih nazivaju jer se njihova migrantska politika svodi na protivljenje useljenicima iz – kako Švedski demokrati to uvijeno, ali prilično jasno govore – kulturalno jako različitih zemalja. " Ovi "rasisti" su jedina prava nada za Švedsku.

DU
Deleted user
18:22 14.09.2022.

Hvala Bogu. Vrijeme je da se Europa osvijesti ili će zapasti u lijevi fašizam u koji je SAD duboko zagazio. Zadnji je čas za otrežnjenje..

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
07:56 14.09.2022.

Na sljedecim izborima SD ce biti pobjednik izbora,za obicni narod oni su najbolja opcija,a bogami i narod im daje sve vise i vise 20,6 ovaj puta nije malo inace razlika je mala izmedu ljevicara i desnicara samo 44000 glasova + ovi iz vana danas ce objavit koje pobjedio vidicemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije