Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Franak

Pobjeda Potrošača nad bankama i u stranim medijima

franak presuda,portal (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
Autori: ipš/VLM, pmž/VLM
05.07.2013.
u 19:33

Ugledni strani mediji poput Reutersa i Wall Street Journala prenijeli su jučer vijest iz Hrvatske o povijesnoj presudi protiv osam banaka.

Ugledni strani mediji poput Reutersa i Wall Street Journala prenijeli su jučer vijest iz Hrvatske o povijesnoj presudi protiv osam banaka.

Navode kako je sudac naložio bankama da svojim klijentima izmijene ugovore prema kojima bi glavnica koja je vezana uz franak i uz promjenjivu kamatu bila preračunata u kune na dan sklapanja ugovora i uz fiksnu kamatnu stopu. Reuters napominje i da lokalni mediji presudu nazivaju pobjedom potrošača te kako je tužbu podnijela udruga Potrošač u ime sto tisuća ljudi koji imaju kredite u švicarcima.

Wall Street Journal u svojoj vijesti povukao je paralelu s mađarskim slučajem s obzirom na to da je Ustavni sud u Mađarskoj srušio odluku nižeg suda koja je bila slična onoj donesenoj u Hrvatskoj.

Najslikovitiji su u prenošenju vijesti o pobjedi udruge Potrošač bosanski portali koji navode da su građani dobili prvu bitku protiv banaka koje su ih “ogulile” do kože zbog švicarca. Vijest je prenijela i Al Jazeera Balkan koja je prenijela mišljenje udruge Franak da je HNB propustio spriječiti banke da ugovaraju i provode jednostranu nezakonitu promjenu kamatnih stopa u desecima tisuća ugovorenih kredita, čime je počinio kazneno djelo nečinjenja, ali i kazneno djelo poticanja na kazneno djelo.

>>Švicarac ima najniže kamate, ali je najskuplji

>>Franak: Za individualne tužbe ne treba čekati pravomoćnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije