Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kandidat za ministra obrane

Pljušte reakcije oporbe na Anušića: 'To je i znak slabljenja Plenkovića unutar HDZ-a'

Plenković predložio Ivana Anušića za novog ministra obrane
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
13.11.2023.
u 16:56

Prijedlog Ivana Anušića za novog ministra obrane samo po sebi nije iznenađenje, očekivalo se da bi to mogao biti upravo on, prvo zato što je iz Slavonije, a drugo, čini mi se da premijer time na neki način i pacificira župana Anušića koji je bio jedan od rijetkih unutar HDZ-a koji je pružao neki otpor prema njemu, komentirala je Sandra Benčić (Možemo!).

Lijevi dio saborske oporbe ocijenio je predlaganje osječko-baranjskog župana Ivana Anušića za novog ministra obrane kao svojevrsno uspostavljanje unutarstranačke ravnoteže, a desni dio kao znak slabljenja Andreja Plenkovića unutar HDZ-a. Prijedlog Ivana Anušića za novog ministra obrane samo po sebi nije iznenađenje, očekivalo se da bi to mogao biti upravo on, prvo zato što je iz Slavonije, a drugo, čini mi se da premijer time na neki način i pacificira župana Anušića koji je bio jedan od rijetkih unutar HDZ-a koji je pružao neki otpor prema njemu, komentirala je Sandra Benčić (Možemo!).

"To je sigurno činio puno lakše i bolje s pozicije župana nego što će to činiti s pozicije ministra. Plenkoviću je bolje svoje neprijatelje ili one koji mu barem pružaju otpor držati bliže sebi", dodala je Benčić.

Benčić nije htjela komentirati hoće li se sada poboljšati odnosi Ministarstva obrane i Ureda predsjednika, rekavši da očekuje od obojice da ispunjavaju zakonski propisane obaveze i da surađuju kada trebaju. #Nije me briga za njihove međusobne odnose jer oni nisu tu kao osobe neko kao institucije”, poručila je.

Bauk: Unutarstranačko peglanje

I saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk prijedlog imenovanja Anušića vidi kao unutarstranačko „peglanje” odnosno uspostavljanje neke unutarstranačke ravnoteže. Očekivao sam civila i političku osobu i to se dogodilo, izjavio je Bauk. "S obzirom da je Anušić znao iskazivati stavove koji su nekada bili drugačiji od stavova premijera, što se tiče odnosa prema vrhovnom zapovjedniku i bespogovornog slušanja predsjednika Vlade povući ću se pola koraka unatrag",  rekao je . Poručio je i kako će Anušić sada morati preispitati svoju izjavu iz 2021. da je Miloradu Pupovcu istekao rok trajanja, jer bez njihovih glasova (SDSS-a) ne bi mogao biti ministar.

Osvrnuo se i na imenovanje Anušića kao potpredsjednika Vlade. "Sada imamo šest potpredsjednika Vlade , možda da se razmisli o povećanju za još dva pa da ih onda bude osam jer šest je jednako neefikasno kao i osam”, kazao je Bauk. 

Grmoja: Loš potez

Nikola Grmoja (Most) u „velikoj pomirbi unutar HDZ-a” vidi znak da HDZ u stvarnosti stoji puno lošije nego u, kako je kazao, fabriciranim, namještenim anketama i da se Plenković pokušava spasiti od izvjesnog poraza u Slavoniji.

Što se tiče Anušića ocijenio je da je to loš potez jer je vezao svoju sudbinu uz Plenkovićevu Vladu na odlasku.

„To je i znak slabljenja Plenkovića unutar HDZ-a, jer, sjetimo se, riješio se ministrice (Nataše) Tramišak koja je bila vezana uz Anušića da bi sada Anušića imenovao u Vladu kao potpredsjednika Vlade i ministra obrane”, kazao je .

Riječ je o slabljenju Plenkovića koji sada očito mora povlačiti poteze koji ne jačaju njegov položaj u stranci kao prije, ovaj potez ga slabi, nego poteze koji mogu spasiti HDZ od gubitka izbora, ali sam uvjeren da im ni ovaj manevar neće pomoći, poručio je Grmoja.

Penava: Poraz Plenkovićeve politike upravljanja HDZ-om

Ivan Penava (Domovinski pokret) smatra da je imenovanje osječko-baranjskog župana Anušića na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane poraz Plenkovićeve politike upravljanja HDZ-om. "Plenkovićevo dosadašnje koaliranje s SDSS-om koštalo ga je desnog krila unutar HDZ-a. Stoga je primoran na kozmetičke izmjene ne bi li stvorio dojam kako je HDZ domoljubna i nacionalna opcija, a svemu tome ne doprinosi ni činjenica kako Domovinski pokreti kontinuirano raste iz mjeseca u mjesec”, poručio je.

Plenković predložio Ivana Anušića za novog ministra obrane
1/12

"O svemu najbolje govori i apsurd kako je na Banožićevo mjesto postavljen čovjek s kojim je Banožić bio u direktnom sukobu radi različitih stajališta”, dodaje Penava.

Sandra Benčić u izjavi za medije upozorila je i kako cijelu situaciju prate još neki problemi: to što je Mario Banožić razriješen na način da je to samostalno, bez ostatka Vlade i bez sjednice Vlade, a i bez odluke saborske većine odlučio sam premijer Plenković.

VEZANI ČLANCI: 

"Za Vladu i sve njene članove glasa Hrvatski sabor, a tako bi trebalo biti i kod razrješenja, osim u slučaju kada ministar sam da ostavku, tada je predsjednik Vlade može sam prihvatiti. Prema našem tumačenju i Ustava i Zakona o Vladi, predsjednik Vlade ne može sam razriješiti ministra”, smatra Benčić.

Benčić: Gdje je toksikološki nalaz?

Drugim velikim problemom smatra to što još uvijek nema toksikološkog nalaza za Banožića što je čudno jer pacijenti kada se zaprime mora im se napraviti toksikološki nalaz, i zbog njihova liječenja.

"Sigurni smo da je neki toksikološki nalaz napravljen odmah, ali o njemu se ne komunicira u javnosti. Ono što je najgore jest da je policija napravila kvalifikaciju kaznenog djela i podnijela kaznenu prijavu bez toksikološkog nalaza, o kojemu itekako može ovisiti kvalifikacija tog kaznenog djela i zapriječeni minimum”, kazala je Benčić.

Komentara 12

Avatar Ričard
Ričard
18:12 13.11.2023.

Vizija, da u istoj vladi side gosp. Benčić, nevista pok. Letice, Grmoja, Bulj, Penava, Grbin, IDS, SDS i da nan je Prcjednik Zoka je stvarno ohrabrujuća

DU
Deleted user
21:36 13.11.2023.

Bujna mašta lupeta svašta.

MK
MKinkognito60
19:53 13.11.2023.

Oni koji to ocjenjuju kao slabljenje plenkovića stvarno imaju bujnu mašu i lošu političku procjenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije