Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

'Plinsku krizu ćemo premostiti do kraja siječnja'

06.01.2009.
u 23:33

Pitanje hoće li kriza zbog plina trajati pet, deset, mjesec dana ili više, još nema odgovora. Ovom tematikom bavila se emisija Otvoreno u kojoj gosti nisu došli do jedinstvenog rješenja. Prema riječima stručnjaka, Rusija će i dalje gospodariti plinskom mrežom, a koliko dugo - ne može se predvidjeti.

- Na ovakav nenajavljeni prekid isporuke plina mnoge države, pa tako i Hrvatska, nemaju odgovor, a ovom situacijom će uskoro biti pogođene i zapadne države – rekao je u Branimir Horaček, ravnatelj Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva. Dodao je i da u ovakvim uvjetima Hrvatska ima pričuve plina za 7 do 10 dana.

Koliko je situacija teška zbog poremećaja uvoza plina najbolje je opisala Ivana Marković iz PLINACRO-a, istaknuvši kako je situacija alarmantna ne samo kod nas nego i u zemljama okruženja. U tijeku su postupna smanjenja potrošnje plina u rafinerijama i šećeranama, ali i u malim industrijskim potrošačima, koje će ova plinska kriza, uz građane, vjerojatno najviše pogoditi.

Što se opskrbe električnom energijom tiče, HEP je pripremljen i na najcrnji scenarij, uvjeravao je Robert Krklec, direktor HEP-a.

- Pri ovakvim uvjetima, a na ruku nam idu i relativno dobri vremenski uvjeti u prosincu, bez problema možemo mjesec dana opskrbljivati s električnom energijom - ustvrdio je.

Mirko Zelić, član Uprave INA-e, istaknuo je kako je INA maksimalno iskoristila svoja skladišta, ali i da je redukcija plina sasvim uobičajena, jer se s njom susrećemo svake godine.

Tijekom emisije ipak se provukla optimistična misao kako ćemo ovu krizu premostiti do kraja siječnja. Hrvatima stoga ostaje samo - čekati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije