Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠIO PLENUM

Blokade fakulteta neće biti, predavanja bi se sljedeći tjedan trebala normalno održavati

plenum
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/27
03.10.2016.
u 23:00

Plenum je započeo pjevačkim zborom koji je otpjevao stihove poput 'Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača, legionara i fašista' te 'Želja nam je samo jedna da fašista više nema', a studenti su ih podržali glasnim pljeskom

Filozofski fakultet ipak ne ide u blokadu. Glavni je to zaključak plenuma održanog večeras i to nakon odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o suspenziji dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.

Također, odlučeno je i da se hitno moraju poduzeti potrebni koraci kako bi ponovno profunkcioniralo Fakultetsko vijeće iz kojeg su udaljeni studentski predstavnici pa trenutno ono ne može djelovati. Stoga plenum zahtijeva opoziv senatske odluke o suspenziji Studentskog zbora Filozofskog fakulteta i vraćanje studentskih predstavnika u Vijeće.

Od vršitelja dužnosti dekana Željka Holjevca kojeg je postavio Senat traže pak vraćanje studentima njihovih prostorija za rad. Ipak, plenum nije priznao postavljenje vršitelja dužnosti prodekana jer smatra kako njihovo imenovanje nije u nadležnosti Senata. Stoga plenum očekuje pokretanje pravne procedure radi te odluke.

Bez snimanja

Pod sloganom 'Jedan svijet, jedna borba' plenum je započeo pjevačkim zborom koji je zamolio plenum da izvede pjesmu Darka Rundeka "Ay Karmela". Tako su pjevali stihove:

"Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača, legionara i fašista
Ay Carmela, ay Carmela
Želja nam je samo jedna da fašista više nema
Mi nemamo avione, tenkove i kamione
Ay Carmela, ay Carmela"

Kraj pjesme popraćen je glasnim pljeskom i podrškom od stotine studenata prisutnih u predavaoni. Iako u dvorani plenuma mediji nisu smjeli snimati, sniman je dokumentarac koji prati tijek događaja na FF-u otkako je spomenuta ideja o ugovaranju suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Blokade fakulteta neće biti, predavanja bi se sljedeći tjedan trebala normalno održavati. Plenum je završio u 22 sata, a novi će se održati dan nakon Fakultetskog vijeća. Danas će biti sročena izjava u kojoj će biti navedene sve točke, a koja će biti objavljena u utorak.

U velikoj dvorani fakulteta na plenumu se okupilo više od stotinu studenata koji su u ozbiljnom tonu raspravljaju o daljnjem radu Sveučilišta. Statut Sveučilišta u Zagrebu regulira kako se bira dekan te članak navodi da se u roku od tri mjeseca mora izvršiti izbor novog dekana. Kad stigne službena odluka o suspenziji dekana Previšića, tek tada nova odluka može stupiti na snagu, spominje se na raspravi.

Uvodničarka je pročitala izjavu raspuštenog Studentskog zbora FF-a i studentskih predstavnika u Fakultetskom vijeću kojom pozivaju Senat Sveučilišta u Zagrebu da razmotri posljedice odluke o poništavanju izbora za Studentski zbog i studentskih predstavnika i provođenja novih izbora.

Studenti u ponedjeljak nisu mogli ulaziti u jednu od predavaona jer je dekan Previšić uzeo ključeve. Ipak, nadodaju studenti, studentske prostorije moći će se koristiti od 3. listopada za rad studenata i zadovoljavanje studentskih prava.

Foto: VLm

- Fakultet postoji zbog studenata, mi smo fakultet - poručila je jedna od studentica. Plenum ne priznaje vršitelje dužnosti prodekana koje je postavio Senat Sveučilišta jer nisu izabrani u skladu sa statutom Sveučilišta, poručeno je također.

Student Emirat Asipi rekao je za N1 da nakon smjene Previšića više nema potrebe za blokadom. Rekao je da je rektor Damir Boras oprao ruke jer je cijelo vrijeme štitio Previšića.

- Stavili su privatne interese ispred studenata i općih interesa. Draži su im interesi i puni džepovi od studenata. To što je Previšić bježao pred novinarima govori samo o sebi - rekao je Asipi.

Na plenumu je također rečeno da nedemokratski postupci poput dovođenja zaštitara potpuno neprimjereni akademskoj zajednici. Istaknuto je da akademska zajednica mora biti uzor društva te da ne može biti opterećena netransparentnošću i partikularnim interesima.

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je svrgnuti Vlatka Previšića s pozicije dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 62 prisutna člana senata, njih 55 glasalo je za suspendiranje. Na mjesto dekana Previšića dolazi dosadašnji prodekan fakulteta Željko Holjevac. Doduše, u nedjelju je Previšić izjavio da neće podnijeti zahtjev za umirovljenjem.

- Nema nikakvih zakonskih niti moralnih razloga da to učinim i nema razloga da svoje razrješenje temeljim na svojoj ostavci iz bilo čijih političkih želja i razloga - poručio je Previšić.

Podsjetimo, odluka o suspendiranju dekana Previšića zatražena je krajem travnja, nakon što je većina studenata i profesora negodovala zbog ugovaranja suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Smatrali su da bi takva odluka rezultirala neravnopravnim položajem studenata FFZG-a u odnosu na studente Katoličkog bogoslovnog fakulteta.

>> Dekan Previšić: Neću podnijeti zahtjev za umirovljenjem

Komentara 44

BA
bakulušić
20:42 03.10.2016.

Da je provedena lustracija, ovaj cirkus ne bi gostovao u našem gradu!

BI
bikica7
20:43 03.10.2016.

Nisam razumio, valjda plenum CK Filozofskog fakulteta,dvijestotinjak omladinaca i njihovih partijskih dužnosnika donositi će "sudbonosne " odluke za FF. Valjda će 7 000 ostalih studenata "aklamacijom " prihvatiti sve politbirovske odluke.Samo napred drugovi,samo dokle?

DU
Deleted user
20:43 03.10.2016.

Plenum = civilne parazitske udruge = SDP mladež =redovitu podrsku šalju deca jugo oficira iz Beograda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije