Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ HRVATSKE NEMA ZAMAHA PROŠIRENJA EU

Plenkoviću je puno bitniji sâm originalni povod njegova putovanja u Grčku

Plenković u Ateni s Micotakisom pričao o Boysima
Foto: Sotiris Dimitropoulos/EUROKINISSI
1/4
22.08.2023.
u 08:32

Andrej Plenković želi i sebe osobno i Hrvatsku držati kao nekoga bez koga se ne može napraviti taj novi zamah u proširenju EU

Neformalna večera koju je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis organizirao u Ateni za čelnike odabranih europskih zemalja izvan EU i dvoje šefova europskih institucija bila je planirana dugo unaprijed, a važna je jer se na njoj zapravo traži način na koji će Europska komisija najesen pokušati dati novi zamah procesu proširenja Europske unije. Formalno će se taj zamah pokušati dati u listopadu, kad se očekuju izvješća o napretku zemalja kandidatkinja prema EU, ali ove godine to će biti iznimno važna izvješća jer se prvi put očekuje napredak Ukrajine prema početku pregovora, što je veliko geopolitičko pitanje.

I zbog toga su “mali ljetni razgovori” u Ateni percipirani kao pravovremena prilika za slobodniju, neformalnu razmjenu mišljenja svih involviranih protagonista o tome kako najbolje odigrati tu veliku geopolitičku utakmicu najesen. Zbog toga se u Ateni očekivalo i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i predsjednicu Moldavije Maju Sandu, a ne samo čelnike zapadnobalkanskih država, koje su bile u tom paketu za proširenje još od Solunskog summita, od kojeg je prošlo 20 godina.

 

>> VIDEO Plenković nakon sastanka s grčkim premijerom: "Neki postupci možda se prebace u Hrvatsku"

Grčka je odabrana kao mjesto radnje i zbog obilježavanja te 20. godišnjice summita u Solunu. Situacija s masovnim uhićenjem hrvatskih državljana u Grčkoj pojavila se u međuvremenu, nakon što je premijer Andrej Plenković već znao da će 21. kolovoza biti u Ateni na večeri koju organizira grčki premijer i očito mu je bitno da iskoristi posjet Grčkoj i za razgovor s Mitsotakisom o toj temi. No Plenkoviću je puno bitniji sâm originalni povod njegova putovanja u Grčku. On želi i sebe osobno i Hrvatsku držati kao nekoga bez koga se ne može napraviti taj novi zamah u proširenju EU.

Zato što Hrvatska ima najsvježije relevantno iskustvo, a i zato što Plenković ima ambicije jačati izglede za nastavak karijere u Bruxellesu, u nekoj od institucija Europske unije, kad mu se za to ukaže prilika. U tom kontekstu zanimljivo je i da se ugledni europski news portal Politico jučer bavi glasinama o tome da i grčki premijer Mitsotakis cilja na mjesto predsjednika Europskog vijeća, koje se ranije otvaralo Plenkoviću, a koje se nanovo popunjava za otprilike godinu dana.

POVEZANI ČLANCI:

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja još nije objavila, ali izgledno je da ima namjeru kandidirati se za ostanak na toj dužnosti i nakon europskih izbora 2024., provela je nekoliko dana u kolovozu kao gošća premijera Mitsotakisa u njegovoj obiteljskoj kući na Kreti. Sve to sugerira da hrvatski premijer u Ateni ima zapravo koloplet tema koje su mu na umu, koje želi pokriti, oko kojih želi nešto postići u Grčkoj, a sudbina zatvorenih hrvatskih huligana i navijača samo je jedna od tema u tom kolopletu.

Ključne riječi

Komentara 3

LO
Lojzek1967
09:52 22.08.2023.

Narcisoidnost bez granica......

KU
kuramela
17:30 22.08.2023.

Plenki, molim te ne proširuj nas !

DU
Deleted user
09:30 22.08.2023.

Kako se u tu grupu zemalja ne uklapa Slovenija a Hrvatska da.Tu nam je mjesto-na Balkanu,ma što mi mislili o sebi.Vučić je uspio izbiti pokušaj da se u deklaraciji svi pozovu na sankcije Rusiji.On je u toj ekipi očito najjači.Plenki je došao sa svoja dva ministra da pokuša nekako izvući mamine sinove zlatne mladeži iz Grčke i ni u tome neće imati uspjeha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije