Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER I MINISTRI U GRČKOJ

Plenković: Ministri u posjetu zatvorima u kojima su pritvoreni hrvatski državljani

Foto: Vlada Republike Hrvatske
1/5
21.08.2023.
u 16:47

Premijer je rekao da mu je grčki kolega zajamčio sigurnost Hrvata u pritvorima te da je Hrvatska spremna preuzeti dio procesa

Nakon što je s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom u ponedjeljak poslijepodne održao bilateralni sastanak, hrvatski premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na teme razgovora s grčkim kolegom. Premijer Plenković rekao je da će Hrvatska poslati još jedan kanader u Grčku da pomogne u borbi s požarima, a komentirao je i situaciju s hrvatskim državljanima koji su se sukobili s grčkim navijačima uoči odgođene utakmice AEK-a i Dinama u Ateni. U sukobu je ubijen 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris, a 102 navijača zagrebačkog Dinama uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

– Naša pozicija jasna je od prvog dana, osudili smo nasilje i huliganizam. Izrazili smo žaljenje zbog smrti grčkog državljanina. Protivimo se navijačkim nasiljima. Narušili su i hrvatsku reputaciju u Grčkoj, moramo toga biti svjesni. Istodobno, mi smo iskazali interes za trenutačnu situaciju hrvatskih državljana – izjavio je premijer. Rekao je da je zatraženo od grčkih vlasti da se zajamči sigurnost hrvatskih državljana. S premijerom su u Grčku otputovali i ministar pravosuđa Ivan Malenica te ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji su više puta istaknuli da su u stalnom kontaktu sa svojim grčkim kolegama. Ministri su u posjetu zatvorima u kojima se nalaze hrvatski državljani. Malenica je u zatvoru u Kalkidi, a Grlić Radman u Pireju. Tamo bi trebali posjetiti naše pritvorene državljane. 

VIDEO Plenković posjetio grčkog premijera, a ministre poslao u zatvore

– Predsjednik grčke vlade rekao je da može jamčiti njihovu sigurnost i da imaju pravedno i brzo suđenje. Kazali smo, ako u kvalifikaciji bude onih koji neće biti obuhvaćeno kazneno, nego prekršajno, da mogu trenutačno biti poslani natrag u Hrvatsku. Provodili bismo nadzor nad tim državljanima dok traje postupak u Grčkoj. Spremni smo, ako je moguće, da se neki od tih postupaka prebaci u Hrvatsku – izjavio je Plenković. Dodao je i da Hrvatska poštuje neovisnost grčkog pravosuđa te da može i želi pomoći hrvatskim državljanima koji su u pritvoru.

Grčke vlasti dale su do znanja hrvatskim vlastima da bi "istraga trebala trajati nekoliko tjedana, a ne mjeseci", rekao je premijer.  Plenković je još jednom izrazio sućut zbog smrti grčkog navijača i "siguran je" da će grčka policija i pravosudne vlasti utvrditi okolnosti tog događaja.

– Detaljno pratimo situaciju, ali jasno je da ne možemo u ovom trenutku reći kakav će biti ishod. Očekujemo da se utvrdi kako je došlo do smrtne posljedice. Tko su te osobe koje su sudjelovale u napadu ne mogu reći sa sigurnošću, ali čitam sve što se prati u medijima. Znam da su u istrazi obuhvaćeni i grčki, a ne samo hrvatski državljani – zaključio je premijer. 

VEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Grčka policija izdala nalog za huliganom iz tučnjave, poznato o navijaču kojeg kluba se radi

Ključne riječi

Komentara 30

SS
simpatican.simpa
16:17 21.08.2023.

Najbolje da naši suci otiđu u Grčku i da zajedno riješe problem i ostanu malo duže.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
15:32 21.08.2023.

Plenkoviću svaka čast na trudu u zaštiti Hrvata van granica, makar to bili i huligani

LJ
ljeto90
17:00 21.08.2023.

Najbolje im je da izjave da se osječaju kao žena??? Pa u ženski zatvor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije