Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program kandidata za šefa HDZ-a

Plenkovićevih 15 načela za moderan HDZ

29.06.2016., Split - U prostorijama zupanijskog odbora  HDZ-a na konferenciji za medije odrzano predstavljanje kandidata povodom izvanrednih prijevremenih izbora za predsjednika HDZ-a 17.07.2016. godine, gospodina Andreja Plenkovica, kojeg su podzali dalm
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/6
08.07.2016.
u 09:30

Njegov je zadatak, očito, da provede stvarnu demokratizaciju stranke, a novost je i uvođenje "unutarstranačkog referenduma"

“Moja je misija – vjerodostojnim HDZ-om vratiti povjerenje birača”, stoji u uvodu programa Andreja Plenkovića, kojim on članovima stranke predstavlja svoju kandidaturu za poziciju predsjednika HDZ-a. Program je postavio pod nazivom “HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske”. I premda oko izbora novog šefa HDZ-a nema nikakvih dvojbi, s obzirom na to da je Plenković ostao usamljen u kandidaturi, bez protukandidata, zanimljivo je kakvo je njegovo viđenje HDZ-a i koji su mu glavni elementi programa, koji, očito, neće služiti samo za unutarstranačke prilike, nego će se odraziti i na izbornu platformu s kojom će HDZ u rujnu krenuti u parlamentarne izbore.

Bolji standard i zajedništvo

Kako je glavna boljka HDZ-a gubitak povjerenja birača, a i među članstvom, razumljivo da je Plenković u misiji povratka povjerenja. Odmah se na početku poziva na zasluge i doprinose utemeljitelja, dr. Franje Tuđmana i podsjeća da je Tuđman još 1989. HDZ orijentirao prema NATO-u i EU. Plenković ostaje privržen “našem hrvatskom identitetu”, narodnjačkim, demokršćanskim i univerzalnim humanističkim vrijednostima, no, piše, nastojat će biti “nositelj modernog, ambicioznog i dosljednog HDZ-a koji će hrvatskim građanima omogućiti političku stabilnost, pravnu sigurnost, pouzdan okvir za gospodarski rast te društvenu uključenost i solidarnost”. Za njega, glavni je hrvatski nacionalni interes danas – osigurati bolji životni standard hrvatskim građanima.

Kaže kako su politički suparnici s ljevice odstupili od međustranačkih dogovora te pokrenuli ideološke podjele u društvu i pridonijeli ekonomskoj stagnaciji – on želi da HDZ bude politička snaga koja okuplja. Zajedništvo nacije, a ne razdor, očekivana je izborna poruka Plenkovića, koja je sve vrijeme glavni argument njegovih stratega i kojom će konkurirati Milanovićevoj tezi “mi ili oni”, koja je obilježila njegov mandat. Plenković priznaje da je kriza vodstva HDZ-a (“nažalost nizom pogrešnih političkih procjena”) dovela do rušenja Vlade Tihomira Oreškovića. No, on u toj krizi vidi i priliku za oporavak i priziva brzu konsolidaciju stranke pred parlamentarne izbore. Je li taj njegov recept učinkovit, otkrit će on sam, ubrzo, jer se upravo suočava sa sukobima koji su planuli između zaraćenih klanova, a nakon odlaska Karamarka. Plenković u programu pledira za afirmacijom kvalitetnih ljudi u HDZ-u, a to se očito odnosi na činjenicu da je prethodni šef oformio izborne liste na kontroverzni način, jer su se na liste provukli i oni kandidati koji su štetili imidžu stranke, a nerijetko su kvalitetniji kandidati ispadali s lista, zbog “viših ciljeva”. Naglašava i pomlađivanje vodstava i lista, što je u skladu s njegovim programskim očekivanjem da će HDZ “ostati predvodnička stranka hrvatskog naroda, prihvatljiva novim generacijama”.

Tuđmanovo načelo pomirbe

Program sadrži 15 načela, a Plenković u temelju zadržava osnovni politički okvir stranke, što znači da je HDZ narodna i državotvorna stranka koja baštini demokršćanstvo. Ponavlja kako je HDZ “desni centar”, te da će “koalicijske partnere birati među svjetonazorski i programski kompatibilnim političkim strankama”. U svom programu, dakle ne udaljava se od poznatih političkih odrednica HDZ-a. Prava novost koja je Plenkovićeva originalnost na tom utabanom putu su cjelovite izmjene statuta stranke. Njegov je zadatak da provede stvarnu demokratizaciju, da članstvo sva stranačka tijela bira izravno, a novost je i uvođenje “unutarstranačkog referenduma”. Plenković želi baštiniti i Tuđmanovo načelo pomirbe i “svetinju”, da su “nacionalni i državni ciljevi ispred političkih i ideoloških razlika”. 

Novi program na utabanom putu - Stabilniji porezni sustav, obrazovanje svim građanima

1. Temeljna načela 

Rast i solidarnost 

Politička stabilnost, pravna sigurnost, gospodarski rast i solidarno društvo

2. Povijesna uporišta

Tuđmanova ostavština 

HDZ se i dalje temelji na ostavštini Franje Tuđmana - neovisnosti i čuvanju nacionalnog identiteta

3. HDZ politička matica

U koalicije sa sličnima 

Koalicijske partnere stranka bira među svjetonazorski i programski kompatibilnim strankama

4. Stvaranje javnih politika

Intelektualno stvaralaštvo 

Stranački odbori i zajednice moraju biti točke političkog, stručnog i intelektualnog stvaralaštva

5. Unutarnje ustrojstvo

Demokratizacija HDZ-a 

Jačanje stranačkih tijela, izravan izbor članova i uvođenje unutarstranačkog referenduma

6. Pravosuđe, javna uprava

Županije - temelj 

Županije su i dalje središnja razina teritorijalnog ustroja RH. Treba vratiti povjerenje u pravosuđe

7. Partnerstvo i solidarnost

Potpore bez ideologije 

Potpore nevladinim udrugama moraju biti neovisne od političko-ideoloških kriterija

8. Markoekonomski okvir

Jednostavniji porezni sustav 

Porezni sustav izvor je nestabilnosti i nepovoljne ulagačke klime te se mora stabilizirati

9. Gospodarstvo, poljoprivreda

Selo najbolje u Europi 

Boljim uvjetima, poticanjem domaće inovativne proizvodnje i razvojem sela postati najuspješniji u srednjoj Europi

10. Infrastruktura, digitalizacija

Modernizacija Hrvatske 

Boljim prometnim povezivanjem, suvremenim gospodarenjem otpadom, digitalizacijom modernizirati Hrvatsku

11. Obitelj, mladi, demografija

Zaštita obitelji 

Kao temeljna jedinica ljudskog društva, obitelj mora biti pod posebnom zaštitom države

12. Obrazovanje, znanost, sport

Besplatan studij 

Obrazovanje dostupno svim građanima i osiguravanjem besplatnog redovnog studija 

13. Kultura i mediji

Podrška kulturi 

Podržavati kulturne i kreativne industrije, važne gospodarske grane...

14. Sigurnost

Snažnija suradnja službi

Snažnija suradnja obavještajnih i sigurnosnih službi zbog terorističke prijetnje povratnika iz Sirije

15. Europska Hrvatska i vanjskih poslovi

Više koristiti prednosti EU

Hrvatska treba angažiranije koristiti prednosti članstva u EU, sudjelovati u kreiranju europskih politika...

>>Andrej Plenković skupio 37.000 potpisa podrške članova stranke

Komentara 67

TR
Trisestrice
09:45 08.07.2016.

Plenkovic previse filozofira. SDP je vec krenuo u rat a HDZ se jos nije ni naoruzao! Izbori nisu 2017 nego za dva mjeseca!

MA
MarioG
11:08 08.07.2016.

Plenković ne kuži, kao ni HDZ općenito, da se ne bore protiv SDPa nego protiv lijevih medija i SDPovih nevladinih udruga.

JP
jpavicic
11:19 08.07.2016.

Koje i kakve udruge. Država ne može platiti učenicima prijevoz do škole, nema novaca za sanaciju dječje bolnice u Osjeku, a financirala bi nekakve džabalebaroše koji rovare protiv države i koji u životu nisu ništa naučili raditi, osim prosipanja laži i obmana. Tko hoće biti udruga, neka skuplja novce od donatora, a ne iz državnog proračuna i poreznih obveznika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije