Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.07.2016. u 14:30

Milijan Brkić će morati dati malo detaljnija objašnjenja o nesvakidašnjoj posudbi. Nije dovoljno ispričati se zbog lažne diplome pa da se sve opet zaboravi. Treba ponešto reći i o pustim milijunima koji su sjedali na HDZ-ov račun

Vjerni birači Hrvatske demokratske zajednice, kojih unatoč svim razočaranjima koja su doživjeli ima još uvijek popriličan broj, osjećaju se kao roditelji kojima je voljeno dijete skrenulo s pravog puta. U toj svojoj slijepoj ljubavi prihvaćaju najčudnija objašnjenja i izgovore kako ne bi narušili idealiziranu sliku svog “jedinca”.

Usto pokušavaju napraviti baš sve da ga vrate na pravi put, ali ne ide. Razmetni sin ne samo da se ne popravlja nego svakim danom izlaze na vidjelo dokazi da je duboko zaglibio u lošem društvu i još lošijem ponašanju. Ovih je dana u medije dospjela informacija da je HDZ za vrijeme Tomislava Karamarka posuđivao astronomske svote novce od dviju velikih hrvatskih tvrtki. Pavao Vujanovac, direktor Prvog plinarskog društva, potvrdio je da je s Milijanom Brkićem dogovorio posudbu 4,2 milijuna kuna HDZ-u, ali da stranka još nije vratila dug. Tim zajmom HDZ je financirao kampanje Kolinde Grabar-Kitarović i izbore za Europski parlament. Drugim riječima, tim je zajmom financirana i kampanja Andreja Plenkovića koji će, kako stvari stoje, najvjerojatnije postati novi predsjednik HDZ-a.

Neuobičajeno je što je direktor PPD-a Pavao Vujnovac javno preko tjednika Nacional zatražio povrat novca. Nije propustio naglasiti da je zajam zatražio tadašnji glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić koji trenutačno vodi glavnu riječ u stranci. Iz prvih komentara vodećih ljudi HDZ-a vidi se da u stranci još uvijek nisu ništa naučili iz nesreće koja ih je zadesila dok su na čelu strake bili Ivo Sanader i Tomislav Karamarko. Posebno je providno opravdanje da je sve bilo po zakonu i transparentno. Čak i ako prihvatimo tezu Milijana Brkića da je bilo sve po zakonu, ovakva “posudba” nezamisliva je u polurazvijenoj demokraciji, a kamoli u članici EU. Prije svega, ona je potpuno netransparentna jer za nju do sada praktički nitko nije znao. Očito je postojao snažan interes da se skriva od javnosti. Stoga je sasvim opravdano tražiti skrivene i nečasne motive. Je li HDZ nešto obećavao Prvom plinarskom društvu? Kako je HDZ mislio vratiti posuđeni novac? Možda tako da preko svojih ministara osigura neke lukrativne poslove velikodušnom vjerovniku?

Ova će afera uzdrmati i Andreja Plenkovića. On je dobar kandidat za predsjednika HDZ-a, ali je veliko pitanje hoće li biti autonoman u svom djelovanju. Hoće li morati štititi ljude koji ga guraju na čelnu poziciju, a koji očito imaju stanovite repove iz prošlosti.

Ne može HDZ nastaviti “karamarkovsku” politiku moralnog relativizma i nakon što je Karamarko otišao iz vrha stranke. Milijan Brkić će morati dati malo detaljnija objašnjenja o nesvakidašnjoj posudbi. Nije dovoljno ispričati se zbog lažne diplome pa da se sve opet zaboravi. Treba ponešto reći i o pustim milijunima koji su sjedali na HDZ-ov račun.

>>Zbog Karamarkovih grijeha HDZ mora 'klečati na kuruzi'

Komentara 1

DU
Deleted user
08:32 08.07.2016.

tomice, jel vidis sada kako ti rastacu stranku kada nisi znao zauzdati UDBU (jos im i pomagao)...i neka...nama hrvatima mozga nikada dovoljno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije