Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepoznat datum izbora

Za održavanje izbora nadležan DIP. Plenković: 'Želim novo većinsko povjerenje birača'

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
11.05.2020.
u 17:47

Ići ćemo na izbore s čvrstim uvjerenjem da pobjedimo, s programom koji je dobar za Hrvatsku i građane, a nakon toga ćemo razgovarati s potencijalnim partnerima - tvrdi Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da će - kada parlamentarna većina donese u Saboru odluku o izborima - nadležno Državno izborno povjerenstvo (DIP) o tome donijeti svoje odluke i logično konzultirati HZJZ o mogućim preporukama.

"Mi ćemo to dogovoriti na parlamentarnoj većini u trenutku kada procijenimo da su epidemiološke prilike prikladne, a što mi se čini da jesu, i nakon toga možemo donositi odluku o tome u Saboru, u svakom slučaju za održavanje izbora je nadležan DIP i o tome će donositi svoje odluke. Kada se donese odluka o izborima, onda će DIP, siguran sam, po logici stvari konzultirati Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) o eventualnim preporukama", rekao je novinarima premijer Plenković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Novinarima je odgovorio i da će se sve znati kada izborne liste dođu na dnevni red te da je Damir Krstičević, koji je podnio ostavku na dužnost ministra, i dalje član tima i Predsjedništva stranke.

"Mi idemo u izbore s jednim solidnim postignućima ovoga mandata, više od tri godine ostvarujemo ono što smo obećali. Sada smo pokazali, ne samo da smo konsolidirali državu i da je bila puno bolja nego li kada smo dobili izbore, nego da se znamo nositi i s javnozdravstvenim izazovima i s ogromnim paketom gospodarskih i socijalnih mjera", naglasio je premijer.

VIDEO Intervju s Andrejom Plenkovićem

Istaknuo je da je HDZ po dvjema nedavnim anketama javnog mnijenja dobio 30 posto podrške birača u obje.

"Ići ćemo na izbore s čvrstim uvjerenjem da pobjedimo, s programom koji je dobar za Hrvatsku i građane, a nakon toga ćemo razgovarati s potencijalnim partnerima. Za nas je nekoliko mjeseci prije izbora, svaki trenutak, redoviti trenutak za održavanjem izbora. Ono što ja želim kao predsjednik Vlade je novo većinsko povjerenje hrvatskih birača kako bismo mogli voditi Hrvatsku sljedeće četiri godine sa snažnim reformama da se što prije vratimo na onu razinu na kojoj smo bili prije dva mjeseca", istaknuo je Plenković.

Rekao je i da su danas imali veliki sastanak u Vladi o zakonu o obnovi Zagreba te je dogovoreno da će Vlada sljedeći četvrtak usvojiti zaključak kojim će dogovoriti da se svim građanima koji trenutno ne mogu boraviti u svojim kućama i stanovima osiguraju sredstva za plaćanje najamnine.

"Da ljudi koji su u Cvjetnom u razdoblju od recimo mjesec i pol dana od danas dobiju mogućnost ići u stanove koji su na tržištu. Mi ćemo jednim posebnim natječajem, dobio je zadaću ministar državne imovine Banožić, dogovoriti na koji način ćemo njima osigurati privremeni smještaj", rekao je premijer.

Dodao je da će i Ministarstvo graditeljstva formirati posebno povjerenstvo koje će napraviti reviziju svih prvih preliminarnih procjena štete kako bi se izradila jedinstvena, temeljita i cjelovita slika o stvarnom stanju šteta u Zagrebu i koji stupanj obnove trebaju.

"Ministarstvo graditeljstva će izdati smjernice za buduću obnovu zgrada koja mora biti primjerena aseizmičkim kriterijima. Zakon će biti gotov i ovaj će tjedan ići u javnu raspravu. Naše je mišljenje da je taj zakon s obzirom na njegov karakter, dugotrajnost obnove, na nužnost sveobuhvatnosti svih elemenata mora proći pravu ozbiljnu raspravu", naglasio je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Dipsy
Dipsy
17:59 11.05.2020.

Novo i većinsko povjerenje će definitivno i dobiti, Restart koalicija se u startu raspala hahah

MA
manipulacija
18:04 11.05.2020.

Tijekom karantene se moglo vidjeti da niti jedna druga politička opcija sa scene HDZ- u nije ni do koljena. Samo su se još dublje zakopali svojim teorijama zavjera i napadanjima bez pokrića....

AR
ares2020
18:26 11.05.2020.

Tako je Plenky, u novu pobjedu sa sloganom "Pretvorimo cijelu Hrvatsku u Dom za starije Split".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije