Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković za France 24: Predsjednički izbori su personalizirani izbori

Premijer je rekao i da EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sljedećih nekoliko mjeseci trebaju "pokazati zrelost" i ispregovarati ključna područja o budućim odnosima do kraja 2020.
12. siječnja 2020. u 19:33 5 komentara 845 prikaza
Sastanak Andreja Plenkovića s Ivanom Penavom
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na gostovanju u televizijskoj emisiji Talking Europe na France 24 da EU i Ujedinjeno Kraljevstvo sljedećih nekoliko mjeseci trebaju "pokazati zrelost" i ispregovarati ključna područja o budućim odnosima do kraja 2020.

Andrej Plenković i Karlo Ressler DAVOR IVANKOVIĆ 'Izdaja' Karla Resslera ili bi li Plenković otprije četiri godine rušio ovoga današnjeg?

Brexit je, uz novi višegodišnji financijski okvir i mogućnosti proširenja Unije, jedan od glavnih izazova predsjedanje Vijećem Europske unije koje je Hrvatska preuzela 1. siječnja.

Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo bi napustiti Europsku uniju 31. siječnja, nakon čega slijede pregovori o budućim odnosima.

Imat će 11 mjeseci za pregovore, a britanski premijer Boris Johnson rekao je neće zatražiti produžetak prijelaznog razdoblja, zbog čega Plenković smatra da je sljedećih nekoliko mjeseci potrebno "pokazati dovoljno zrelosti i izabrati ona područja koja se stignu ispregovarati".

"Sada nam je potrebna jasnoća, predvidljivost i razumno planiranje za naše građane i naše zemlje. To je naš cilj sljedećih nekoliko mjeseci", istaknuo je premijer u intervjuu emitiranom u nedjelju.

Europski proračun  

Nakon što Finci nisu uspjeli usuglasiti stajališta zemalja članica o novom europskom proračunu, palica je prebačena Hrvatskoj.

Ursula von der Leyen i Andrej Plenković RH NA ČELU UNIJE Predsjedanje će donijeti korist: Prvo će se osjetiti u ovim granama

Plenković podsjeća da kompromis treba postići između "razvijenijih zemalja, zemalja koje su u klubu preko 60 godina, onih koje su se kasnije priključile, onih koje su prešle iz nedemokratskog sustava, ušle u EU prije 15 godina ili kao mi (Hrvatska) koji smo ušli prije sedam godina".

Kaže da se manje razvijene zemlje "trebaju postepeno približavati standardu života koji imaju najrazvijenije zemlje" i dodao da je potrebno staviti naglasak i na klimatske promjene, sigurnost, migracije, inovacije, obrazovanje i druga pitanja za razdoblje od 2021. do 2027.

Europsko proširenje

"Hrvatsko predsjedništvo će kroz zagrebački samit u svibnju zemljama zapadnog Balkana dati jasnu europsku perspektivu, jasan vremenski okvir, ali i metodologiju budućih pregovora", rekao je Plenković.

Andrej Plenković VELIKI INTERVJU Plenković: Uz jedinstvo HDZ-a pobijedit ćemo na izborima, a Škoro je preuzeo retoriku Mosta

Ponovio je da se očekuje predstavljanje prijedloga o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa i dodatno izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije.

Nada se da će to dovesti do postizanja "političkog rješenja i vratiti povjerenje tih dviju zemalja prije zagrebačkog samita", istaknuo je hrvatski premijer.

Na upit hoće li poraz Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima nepovoljno utjecati na HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima, premijer je rekao da je "vlada zaslužna za rast gospodarstva, učinila veliki pomak po pitanju veće solidarnosti u društvu i povećanja plaća".

Plenković i Ressler MLADI EUROPARLAMENTARAC Raste nezadovoljstvo Resslerovom izjavom, on se ne distancira od tumačenja da se odriče Plenkovića

"Predsjednički izbori su personalizirani izbori. Čestitamo izabranom predsjedniku i cijenimo ono što je naša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učinila zajedno s vladom na međunarodnoj sceni", zaključio je premijer.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • pilkodebilko:

    Upravo tako, predsjednički izbori su personalizirani izbori, a Plenković je ta persona koja je Kolindi nametnula politiku, retoriku, savjetnike, stožer, izborni program, usput ju je otvoreno preko Šeksa ucijenila objavom kompromitirajućih materijala ako neće plesati kako anemični svira, dakle Plenković ... prikaži još! je persona koja je izgubila izbore, i to od nekog tamo MIlanovića.

  • kruti118:

    samo ti guslaj i dalje svoje, ne buš još dugo!!!

  • Kokoiduhovi:

    Sam se vi presvetli tješite, no ni tak i ne bu tak. Puna je nama kapa napuhanih veličina u svim oblicima i veličinama