Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Vlade

Plenković u Zadarskoj županiji, Krstičević o avionima: Razgovaramo sa svim stranama

Benkovac: Predsjednik Vlade u posjetu Zadarskoj županiji
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/32
Autori: Frane Šarić, Hina
07.03.2019.
u 18:05

SAD je ključan strateški partner u području obrane i sigurnosti i jasno je da imamo jako dobre odnose, rekao je Krstičević

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u posjetu Zadarskoj županiji -  Zadru, Benkovcu, otocima Ugljanu i Pašmanu te Ninu. Uz predsjednika Vlade su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura. 

Ministar Krstičević komentirao je kupnju vojnih zrakoplova i rekao da razgovaraju sa svim zainteresiranim stranama.

- SAD je ključan strateški partner u području obrane i sigurnosti i jasno je da imamo jako dobre odnose. Ono što smo rekli, razgovaramo sa svim zainteresiranim stranama, idemo se još dodatno pripremiti i nakon toga, kad izanaliziramo situaciju iz prvog koraka, onda ćemo krenuti u taj drugi korak. Kao što znate, Vlada je odlučna u namjeri zadržavanja sposobnosti borbenog zrakoplovstva i kad budemo imati sve informacije, onda ćemo hrvatsku javnost o tome pravovremeno upoznati - rekao je Krstičević.

Pogledaj Krstičevićevu izjavu:

 

Predsjednik Vlade posjetio je Zračnu luku Zadar te svečano potpisao tripartitni sporazum o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar, a uslijedio je obilazak novih zgrada putničkog terminala u luci Gaženica. 

Ministar Butković rekao je da je važnost ove zračne luke jako velika te da se radi o strateškom projektu. Zračna luka ove godine slavi i 50 godina postojanja. Sporazumom su se s MORH-om, koji ima pistu u zračnoj luci, dogovorili da će zajednički pripremiti ovaj projekt i riješiti imovinsko-pravne odnose.

- Ovo je veliki korak za Zadar, Zadarsku županiju, za ukupno gospodarstvo i drago mi je da Hrvatska vojska kao partner sudjeluje u ovom projektu. Što se tiče nas, mi ćemo dobiti isto nove sposobnosti, mogućnosti korištenja ove uzletno-sletne piste i to je dobro prije svega i za Hrvatsku vojsku i puna potpora ovome projektu - rekao je Krstičević, dodajući da se radi o dobroj sinergiji lokalne zajednice i ministarstava.

- Projekt je ukupne vrijednosti oko 500 milijuna kuna i obuhvaća rekonstrukciju postojeće uzletno sletne staze, dogradnju nove od 700 metara te rekonstrukciju i dogradnju zgrade putničkog terminala. tu je i ministrica Žalac s kojom smo razgovarali, kad projektna dokumentacija bude gotova, da će ovaj projekt sigurno biti jedan od strateških projekata u sektoru prometa tako da ćemo tražiti financiranje iz europskih fondova - rekao je Butković.

Župan Božidar Longin rekao je da je projekt u Gaženici bio gotovo zaustavljen te da ga je Vlada pogurala.

- Zahvaljujući Vladi i svim dobrim ljudima koji su se angažirali oko ovog projekta mi smo danas došli do kraja - rekao je Longin.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisali su u Benkovcu ugovor za projekt "Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca" ukupne vrijednosti 11,9 milijuna kuna, od čega je 10,1 milijun kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt u Benkovcu obuhvaća rekonstrukciju i adaptaciju, nadogradnju i dogradnju dviju zgrada Gradske uprave i njihovu energetsku obnovu, elektroinstalaterske radove, vodovod i kanalizaciju. Uredit će se i okoliš oko zgrada, tržnica, trg i popločiti 150 metara gradske šetnice s okolišem, rekla je ministrica Žalac nakon potpisivanja ugovora u Benkovcu.

Riječ je o više od tisuću četvornih metara građevine i 1250 četvornih metara okoliša.

Ministrica Žalac rekla je kako očekuje da se, nakon današnjeg potpisivanja ugovora, što prije krene u radove kako bi se Benkovac, koji je stradao u ratu, konačno obnovio nakon dugog niza godina te da počnu drugi projekti predviđeni intervencijskim planom. Dodala je da se radi o najvećem ugovoru koju dosad imaju u okviru intervencijskog plana za Benkovac.

Ukupna vrijednost projekta je 11,9 milijuna kuna - 10,1 milijuna kuna je iz EU fonda za regionalni razvoj, što znači da je 85 posto bespovratnih sredstava iz EU, a 15 posto financira Grad Benkovac.

Istaknula je i kako su odlučili da će ministarstvo, kroz Fond za sufinanciranje EU projekata, sufinancirati još 12 posto pa će na Gradu biti samo tri posto od ukupne vrijednosti projekta, a riječ je o gradovima koji su na ratom pogođenim područjima, među kojima su: Vukovar, Beli Manastir s općinom Darda, Petrinja, Benkovac i Knin.

Žalac je napomenula i da su, kroz intervencijski plan za Grad Benkovac u ukupnoj vrijednosti od 25 milijuna eura, dosad dodijelili 6,6 milijuna kuna za pripremu dokumentacije i jačanje administrativnih kapaciteta za provedbu plana kojeg zajednički rade Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Grad i Uprave za potpomognuta područja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova.

Predsjednik Vlade obišao je i radove na izgradnji ribarske luke u Veloj Lamjani (Otok Ugljan) te gradilište trajektne luke Tkon (Otok Pašman) i sjedište Klastera ''Hrvatski otočni proizvod'' ­– Škraping centar.

Plenković je u Tkonu rekao da se Vladina politika regionalnog razvoja temelji na četiri stupa. Prvi je otvorenost, dijalog i partnerstvo bez presedana dosad u radu bilo koje Vlade u odnosu sa županijama.

- O tome svjedoče i župani koji su članovi naše Vlade, o tome mogu svjedočiti i svi župani nakon izbora 2017., gradonačelnici, načelnici općina. Oni tu razliku vide, cijene i razumiju da pristupamo jednakim angažmanom svim dijelovima Hrvatske, bez obzira koja je politička opcija negdje na vlasti - rekao je Plenković.

Drugi stup je funkcionalna decentralizacija - da sve što se može odlučivati najbliže građanima trebaju donositi jedinice lokalne i područne samouprave. Plenković je najavio da će njih jačati nizom zakonskih izmjena, ali ne tako da na načelnike stavljaju dodatne terete, već da im daju i alate, a ti alati su fiskalna decentralizacija.

Pogledajte Plenkovićevu izjavu:

- Prvi i vrlo jasan signal fiskalne decentralizacije bio je novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područje samouprave kojim smo ostavili u pogledu izvornih prihoda više nego ranije 2 milijarde i 100 milijuna kuna našim županijama, gradovima i općinama. Vrlo konkretno, za Zadarsku županiju to vam je ukupno više od 80 milijuna kuna. Župan je zadovoljan jer ima 12,5 milijuna više, vi ste zadovoljni jer imate 100 posto više prihoda, slična je situacija danas s Benkovcem i Ninom - rekao je Plenković.

Sve to skupa, dodao je, ne bi bilo dovoljno da se zajednički ne radi na realizaciji konkretnih projekata, a to se temelji i na boljoj apsorpciji sredstava iz EU i na nacionalnim sredstvima.

- Taj miks je najbolje bio vidljiv jutros u Benkovcu, gdje iz EU-proračuna dobijamo 10 milijuna kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja praktički nadomješta još 12 posto, do 12, tako da je gradonačelniku ostalo samo da nadoda 3 posto. A riješit će gradsku jezgru Benkovca, koja, više je nego očito kada ga posjetimo i danas, evo, 24 godine nakon oslobađanja okupiranih područja nakon agresije na Republiku Hrvatsku, pita potporu. To je konkretno, to je ono što mi radimo - rekao je Plenković. Dodao je da cijeli današnji posjet županiji za Vladu predstavlja dio redovitih aktivnosti.

Premijer je obišao i gradilišta Donjeg mosta u Ninu te obilježio početak radova na izgradnji sustava vodovoda i odvodnje aglomeracije Nin–Vrsi–Privlaka–Vir u Ninu.

Posjetio je i mrijestilište tvrtke Cromaris u Ninu. Na kraju će se sastati sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem i zadarskim županom Božidarom Longinom. 

Andrej Plenković nakon posjete Cromarisu o pomoći Ninu, Viru...:

Plenković o zahtjevu HUP-a za bolovanje:

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Croatino
Croatino
09:42 07.03.2019.

neka se gradi i radi!

AF
afera
10:30 07.03.2019.

Drago mi je cut da se Zadarska zupanija sve vise ureduje i izgraduje i kao takva ce biti jos vise primamljiva turistima jer i sam osobno tamo ljetujem :D

GV
golub Vaso
15:44 07.03.2019.

gdje je ona ponuda koja se ne može odbiti?!? ništa od toga za Ugrozu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije