Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentar presude

Plenković: Sud je potvrdio da je Oluja bila oslobodilačka akcija

Andrej Plenković
Davor Puklavec/PIXSELL
03.02.2015.
u 15:28

Istaknuo je kako je 'odbijanjem u cijelosti protutužbe Srbije Međunarodni sud još jednom potvrdio odluke MKSJ-a kojim se potvrđuje oslobodilački karakter akcije Oluja te ističe da su ciljevi napada bili isključivo vojni'

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković komentirao je presudu Međunarodnog suda u Haagu u vezi tužbe Hrvatske za genocid protiv Srbije, te protutužbe Srbije.

 - Pozitivno je da je svojom presudom Međunarodni sud danas ispravno utvrdio da su JNA i srpske snage počinile genocidne radnje nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici, Kordunu i Dalmaciji s namjerom etničkog čišćenja radi stvaranja etnički homogene "Velike Srbije". No nažalost Sud nije zaključio i da su sustavna razaranja, ubojstva i mučenja učinjena s posebnom namjerom uništenja što je, prema Konvenciji, nužni element genocida te je stoga odbio tužbu Hrvatske, kazao je Plenković.

Istaknuo je kako je 'odbijanjem u cijelosti protutužbe Srbije Međunarodni sud još jednom potvrdio odluke MKSJ-a kojim se potvrđuje oslobodilački karakter akcije Oluja te ističe da su ciljevi napada bili isključivo vojni'

 -  Operacija Oluja okončala je zločinački pothvat tzv. Republike Srpske Krajine i omogućila završetak rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danas je završen petnaestogodišnji pravni proces, a tisuće stranica argumentirano izloženog dokaznog materijala hrvatske strane nedvojbeno doprinose utvrđivanju povijesne istine o sustavnom karakteru srpske agresije na Hrvatsku početkom  devedesetih, tisućama žrtava i još uvijek brojnih nestalih osoba, poručio je Plenković.

>> Haaški sud odbacio tužbu Hrvatske i srpsku protutužbu. 'Nisu dokazale genocid'

Komentara 7

MI
Mirnadob
16:35 03.02.2015.

Stvarno,HR ima politicare za kamen razbijt, a ne da vode jednu napacenu drzavu.Sve to bi trebalo na Goli Otok do Harmagedona,a onda ce im tako i tako bit kraj,jer i Bogu je vise dojadila ta sotonska vladavina.

IV
ivanlovin
16:49 03.02.2015.

Mene zanima zasto smo mi isli na tuzbu genocida kad je to najteze dokazati, pa Bosna nije dokazala da je Srbija kriva za Srebrenicu. Zasto nismo ih tuzili za agresiju etnicko ciscenje i sve ostalo, te trazili ostetu ovako mi uzeli najteze da se dokaze a imali primjer Bosne

Avatar Pravi Hrvat
Pravi Hrvat
17:40 03.02.2015.

Hrvatska tužba za genocid protiv Srbije odbačena je danas na Međunarodnom sudu u Haagu što je prema balkanskim kritrerijima, vrijednostima i moralu normalno jer bar za zavičajsku raju nevini vitezovi, idoli i uzori nikako nemre napraviti zločine nezavisno od toga koliko mrtvih civila i vojnika je od njihovih nevinih viteških djela poginulo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije