Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'To nema nijedna druga članica eu'

Plenković: Stižu nam 6,3 milijarde eura, no nužna je provedba reformi

Zagreb: Članovi Vlade pregledali sadržaj paketa za turiste "Stay safe in Croatia"
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
01.04.2021.
u 11:30

Premijer je rekao kako novac nije namijenjen onima koji su zapali u probleme zbog koronakrize i da se on neće tako dijeliti.

Premijer Andrej Plenković predstavio je plan oporavka.

Kazao je kako je to dokument koji će omogućiti 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava.

– Ono što je važno, tih 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava, to je otprilike 12 posto u odnosu na BDP. To nema nijedna druga država članica – kazao je premijer i napomenuo:

– Mi nismo kao drugi imali na raspolaganju korištenje dvaju višegodišnjih financijskih okvira. Te činjenice u razvojnom smislu se broje. Ti elementi moraju se uzeti u obzir, mi smo to svojom argumentacijom u sklopu pregovora uspjeli predstaviti i još dobiti 500 milijuna ekstra kroz pregovore u srpnju 2020. godine – kazao je i dodao:

– Važno je da javnost razumije zašto ova sredstva postoje. Ovaj mehanizam ne poznaje podjelu između privatnih i javnih investicija. Da bi se koristila sredstva, nužna je provedba reformi. Reforme su sastavni dio nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Provedbom reformi možemo računati na isplatu sredstava. Najmanje 37 posto sredstava moraju otvoriti investicije koji pridonose zelenoj tranziciji, 20 posto mora biti usmjereno prema digitalnoj tranziciji. Cijeli plan mora poštovati načelo ''ne nanosi značajnu štetu''. Sve reforme i sve investicije ne bi smjele na negativan način utjecati na politiku klimatskih promjena, pridonijeti kružnoj ekonomiji, sprečavati onečišćenja i biološku raznolikost.

Kaže kako novac nije namijenjen onima koji su zapali u probleme zbog koronakrize i da se on neće tako dijeliti.

– Plan oporavka naš je alat za reformu i za transformaciju. Treba pridonijeti povoljnijoj strukturi i učinkovitosti gospodarstva. Mora nam omogućiti prijelaz na kružno gospodarstvo. Pridonijet će djelotvornijoj javnoj upravi i pravosuđu... – kazao je premijer.

– Idemo u trokorak. Prvo idemo napraviti plan za ulaganja koja su sto posto bespovratnih sredstava. Potom idemo na višegodišnji financijski okvir, naša je nacionalna participacija 15 posto. Treći korak za koji imamo vremena do 2023. jest dodatnih 34,6 milijardi eura iz instrumenta EU sljedeće generacije – rekao je Plenković i objavio kako je podignuta stranica Plana oporavka.

Odgovorio je i na pitanje koje je jamstvo za reforme kad se neke stvari u četiri godine nisu promijenile.

– Dosta smo napredovali u pogledu digitalizacije od 2008. Stvari nisu tako banalne kao što sugerirate. Neke od ovih reformi su na stalnom dnevnom redu svih vlada u svijetu, unapređenje zdravstva.. Jedino vidim da rastu plaće, i to posebno u mandatu naše vlade, i to dosta. Važno je da se ovaj dokument odobri i da se krene u investicije – rekao je Plenković.

Ključne riječi

Komentara 75

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:12 01.04.2021.

Plenki zaposli nekog od ovih dr.sc. ekonomije sa ovog portala da ti na pravi način potroši tu lovu. Da samo pročitaš sve ove veleumnike ne bi dvojio niti sekunde. Plaču ako nema para iz EU. Plaču kad ima para iz EU. Plaču stalno. Jedino se smiju redikulu sa Pantovčaka. Njega razumiju.

Avatar TheJack
TheJack
14:07 01.04.2021.

Podijeli narodu. To je oko 1500 po glavi.

BO
boris
14:37 01.04.2021.

ovaj misli samo na pare koje bi mu se trebale dati, nužne reforme, al ni do sada pomaka niti ikakvog plana, samo dobro znati da dolaze pare pa da se glasa za njega. Baš prljavo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije