Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Sisačko-moslavačkoj županiji

Plenković: Najveći problem su imovinsko-pravni odnosi, to ćemo riješiti

Plenković u Petrinji
Foto: Danijel Prerad
1/10
30.08.2021.
u 11:26

– Kad je riječ o prioritetima u sanaciji, prvo se obnavljaju kuće koje su manje oštećene – kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji. Posjet je započeo u Sisku, gdje se sastao sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom i njegovim suradnicima.

Potom je u Petrinji predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koji se odnosio na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Premijer je nakon sastanka upitan je li prije trebalo ići u izmjenu Zakona o obnovi.

– Zakon je donesen praktički konsenzusom u Hrvatskom saboru. Vlada je izašla s tim zakonom, zakon je usvojen odmah na početku zasjedanja Sabora prošle godine, nije nitko imao primjedbi na sadržaj zakona. Najveći su problem imovinsko-pravni odnosi koji su na Banovini komplicirani. Identificirana su svojevrsna uska grla i to ćemo promijeniti pa će se stvari ubrzati. A kad je riječ o prioritetima u sanaciji, prvo se obnavljaju kuće koje su manje oštećene – kazao je Plenković, a na upit kada će država sanirati prvu kuću s crvenom naljepnicom, odgovorio je: – Kad bude spremna.

Komentirao je i poskupljenje građevinskog materijala.

– On ne poskupljuje zbog nas. Tu je pandemija, trgovina, to je lančana situacija koju Vlada detaljno prati. Zasad imamo situaciju da cijena raste nevezano uz obnovu – kazao je.

Plenković je dodao kako nikad nije bilo upitno njegovo povjerenje u ministra graditeljstva Darka Horvata te da će Hrvatska potrošiti sav novac iz Fonda solidarnosti.

Dodao je kako je u obilazak županije s državnim vrhom pozvana i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

– Ne znam zašto nije došla. A malo koga zovemo dva puta – poručio je.

Za kraj je upitan je li porazno što organizirana obnova još nije počela.

– U političkom smislu, ja razumijem opoziciju, nije im lako. Gospodarski rast, izrazita kvalitetna turistička sezona, osigurana sredstva za obnovu... Proces će krenuti, trajat će, trajala je i nakon rata, trajat će i sad. Ubrzava se obnova – zaključio je.

Plenković će u Glini obići i srednju školu. Posjet županiji predsjednik Vlade završit će u Glini, gdje će nazočiti svečanom obilježavaju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Uz premijera ondje će biti i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, a prilikom obilaska Srednje škole "Glina" nazočit će i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Mamlazac
Mamlazac
13:11 30.08.2021.

Svima sto su gradili divlje i bez dozvole ne obnavljati nista.

HU
Hubrvi
10:17 30.08.2021.

Plenkovic radi svoj posao i to jako dobro. A komentari koji serviraju ili ce servirati drzurni pljuvaci, Srbi, ljevicari i obozavatelji Zekanovica i dridtva su nebitni

Avatar jambo
jambo
13:30 30.08.2021.

Ljudi su smjesteni, Sad je vaznija pandemija i cjepljenje. Zdravlje ispred svega!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije