Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Saniranje štete od potresa stajat će kao 22 Pelješka mosta

Ministar EU fondova Marko Pavić kazao je da će se iznos od 600 milijuna eura koji maksimalno možemo dobiti koristiti za obnovu bolnica i škola, infrastrukturu, kulturnu infrastrukturu te za najam zamjenskih stanova
10. lipnja 2020. u 12:17 8 komentara 1028 prikaza
Zagreb: Sjednica Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Vlada će Europskoj komisiji uputiti zahtjev za pomoć iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju izravne štete prouzročene potresom u Zagrebu i okolici koja je procijenjena na 86 milijardi kuna, a iz Fonda je moguće dobiti najviše 600 milijuna eura.

Vlada je, naime, na sjednici u srijedu donijela Zaključak u vezi s prihvaćanjem Zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije koji je usklađen s metodologijom UN-a, EU i Svjetske banke, što je neophodno za propisano podnošenje zahtjeva za pomoć iz  fonda solidarnosti EU.

Plenković s predstavnicima arhitektonske i građevinske struke oko sanacija šteta od potresa ŽELJKO UHLIR: Zakon o obnovi nije u javnoj raspravi zbog novih primjedbi Grada Zagreba

Izravna šteta na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije na 25 tisuća objekata prema toj je metodologiji procijenjena na 86 milijardi kuna ili 11,5 milijardi eura, rekao je premijer Andrej Plenković te dodao da je o hrvatskom zahtjevu "senzibilizirana Europska komisija", koja će ga razmotriti.

Najveći mogući iznos pomoći iz fonda je oko 600 milijuna eura. Očekuje se da bi prvih 100 milijuna eura Hrvatskoj na raspolaganju bilo već ovoga ljeta, a ostatak do kraja godine. Sredstva pomoći mogu se koristiti 18 mjeseci od odobravanja.

Želeći oslikati financijske razmjere štete, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je da cijela sedmogodišnja financijska omotnica EU za Hrvatsku iznosi 10,7 milijardi eura.

LIDER HDZ-A Plenković o Milanoviću: Vidim da se sada ohrabrio, dok je bio premijer nije imao hrabrosti za to

Sredstva pomoći mogu se, prema njegovim riječima, prije svega uporabiti za obnovu bolnica i škola, popravak infrastrukture i postrojenja za opskrbu energijom, pitkom vodom i telekomunikacije. Premijer Plenković dodao je da je iznos ukupne izravne štete jednak 60-postotnom udjelu u državnom proračunu te da bi njime mogla biti izgrađena 22 Pelješka mosta s pristupnim cestama.

Najavio je da će Vlada tražiti i druge izvore financiranja za obnovu Zagreba i okolice te da donatorske konferencije nisu opcija unutar EU jer se one organiziraju za treće zemlje. Iz sredstava Fonda osigurat će se i 54 milijuna kuna za najam zamjenskih stanova građana koji se ne mogu vratiti kući, jačanje infrastrukture kulturnog nasljeđa i zaštite lokaliteta te troškove čišćenja, rekao je ministar Pavić.

>> VIDEO Andrej Plenković i njegov tim predstavili program za parlamentarne izbore

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • rimac444:

  Tko nije osigurao svoje nekretnine, tko nije sposoban obnoviti svoj stan, kuću neka je proda i kupi kuću ili stan i još će mu ostati novaca. Trebali smo naučiti nešto iz Gunje kako je tamo mafija sa drugaricom Tarataš gradila ... prikaži još! kuće po 1.700 Eura za dvostruko većom cijenom i danas je većina tih kuća prazna ili poluprazna

 • Deleted user:

  50 % ide lopovima tj kumovi prijatelji rodbina itd a naj manje če dobiti oni kojima treba

 • Avatar nosac
  nosac:

  kak se nabacuju miljardima iz eu uskoro ćemo prijeći brojku od 100 miljardi eura...