Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković spreman za pregovore: Potrebna je politička zrelost, plan za oporavak je najvažniji

Plenković je također rekao da je Hrvatska u proteklom razdoblju završila svoje predsjedanje Vijećem EU, na "najneobičniji način, spriječena višom silom da održi niz sastanaka, ovdje u Bruxellesu, Strasbourgu, Luxembourgu, a najviše u Hrvatskoj".
17. srpnja 2020. u 11:16 7 komentara 1298 prikaza
Zagreb: Andrej Plenković posjetio Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i planu za oporavak politički su najvažniji za idućih sedam godina razvoja EU i bit će potrebna visoka razina političke zrelosti da bi se došlo do dogovora, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković daje izjave novinarima na trgu Schuman u Bruxellesu Korona-summit Plenković nakon 5 mjeseci u Bruxellesu: Hrvatska će dobiti znatno veći iznos od dosadašnjeg

"Spremni smo krenuti u pregovore za koje vjerujemo da su politički najbitniji za idućih sedam godina razvoja i funkcioniranja EU. Založit ćemo se za hrvatske interese, za mogućnost financiranja našeg nacionalnog programa oporavka, projekata koji će nam omogućiti ravnomjeran regionalni razvoj, razvoj hrvatske poljoprivrede i investicija u digitalno i zelenu ekonomiju te sve ono što je vezano za budućnost i za praćenje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom", rekao je Plenković po dolasku na prvi fizički sastanak na vrhu nakon pet mjeseci stanke zbog pandemije koronavirusa.

Ovo je i prvi samit bez fizičke nazočnosti novinara. U zgradi Europskog vijeća samo je nekoliko kamermana i fotoreportera, a čelnici daju uobičajene izjave pred sam početak samita u kamere koje je moguće pratiti uživo.

A1 DONOSI A1 Je li plaća zbog krize ponovo postala najvažnija za odabir posla? Evo u kojoj tvrtki za rođenje djeteta zaposlenima daju 10.000 kuna, a u kojoj mogu birati odakle žele raditi

Plenković je dodao kako se nada će svi čelnici zemalja članica "pokazati visok stupanj političke zrelosti kako bismo poslali ključnu poruku svim našim građanima, svim članicama EU, a s našeg aspekta osobito građanima Republike Hrvatske".

Plenković je također rekao da je Hrvatska u proteklom razdoblju završila svoje predsjedanje Vijećem EU, na "najneobičniji način, spriječena višom silom da održi niz sastanaka, ovdje u Bruxellesu, Strasbourgu, Luxembourgu, a najviše u Hrvatskoj".

Podloga za raspravu na summitu jest prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. On je u tom dokumentu, tzv. pregovaračkoj kutiji, predložio Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine u iznosu od  1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao  prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija. Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura – 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

BANSKI DVORI Plenković: Ovo je predzadnja sjednica Vlade, konstituiranje Sabora najvjerojatnije idući tjedan

Sastanak čelnika zemalja članica održava se u najvećoj prostoriji u zgradi Europskog vijeća, koja u normalnim okolnostima može primiti 330 ljudi. Predviđene su stroge mjere kako bi se na najmanju moguću mjere svela mogućnost zaraze. Svi sudionici ulaze s maskama, nema protokolarnih rukovanja.  Broj članova nacionalnih izaslanstava ograničen je na šest, dok je uobičajeni prosjek 19 članova. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • crocro:

  Ove koje si nabrojao, naravno da ne utječu na vladu da radi svoj posao u interesu Hrvatske i njezinih građana. No, da li bi bila stručnija vlada s Bernardićem, Mrak Tarataš, Krešom Beljakom, Marasom, Stazićem i ostalima? Ne mora vlada ... prikaži još! biti savršena (mislim da niti jedna nije savršena), ali u datom vremenu i okolnostima, današnja vlada nema alternativu. Niti jedna vlada ne bi mogla zaobići korona-krizu i niti jedna vlada ne bi mogla izbjeći posljedice te krize, ali u takvim okolnostima većina građana ima veće povjerenje u sadašnju vladu tj. vladu koju vodi g. Plenković. Pa koga vidiš boljega na mjestu Plekovića. Evo ja ga niti teleskopom ne mogu pronaći u ovome trenutku.

 • mocca5:

  Budite realni, svima će vam život postati lakši kada si priznate da Plenković nema zamjenu. Osobu poput njega će biti teško zamijeniti. Već sada je sasvim jasno kako će ostati zapamćen kao osoba od velikog značaja za hrvatsku povijest.

 • Avatar MateTaraba
  MateTaraba:

  Vidim da je većini čitatelja znanje o zbivanjima u kontekstu Europske Unije na razini druga Bernardića!