Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret s estonskim premijerom

Plenković: 'Pratimo rad Estonije kao pripremu za Hrvatsko presjedanje EU'

Andrej Plenković i Jurij Ratas
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/10
25.07.2017.
u 19:02

Plenković je kazao kako je iza Hrvatska i Estonije 25 godina diplomatske i političke suradnje, s  puno razumijevanja za europska, sigurnosna i globalna pitanja

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, danas se u Banskim dvorima sastao s estonskim kolegom Jürijem Ratasom.

Razgovarali su o političkoj i gospodarskoj suradnji dviju država te o prioritetima estonskog presjedanja Vijećem EU.

Nakon razgovara dvojica predsjednika Vlada, održan je sastanak izaslanstava, na kojem je sudjelovala i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.  

Plenković je kazao kako je iza Hrvatska i Estonije 25 godina diplomatske i političke suradnje, s  puno razumijevanja za europska, sigurnosna i globalna pitanja, politiku Istočnoga partnerstva i politiku proširenja Europske unije. 

Dodao je da je premijer Ratas izvijestio hrvatsko izaslanstvo o ključnim prioritetima estonskoga predsjedanja Vijećem EU, a to su inovativna europska ekonomija, sigurna Europa te održiv i uključiv rast. 

- Estonija je svojevrsni prvak srednje i istočne Europe u promoviranju digitalne agende, digitalnog društva i digitalne ekonomije i zato su i za Hrvatsku korisna njena iskustva - kazao je Plenković dodavši kako će  će summit koji će se u rujnu održati u Tallinnu biti posvećen digitalnoj agendi na razini Europe. 

Razgovarali su i o situaciji na jugoistoku Europe, odnosima sa susjedima, Brexitu i naporima na razini Europske unije da nakon summita u Rimu udahne novi entuzijazam i optimizam u Europski projekt, izvijestio je Plenković. 

Istaknuo je kako postoji puno prostora za unaprjeđenje gospodarske razmjene između dvije zemlje, posebno za veći broj dolazaka estonskih turista u Hrvatsku, kao i za jaču prisutnost naših kompanija na estonskom tržištu i obratno. 

- Intenzivno ćemo pratiti rad estonskoga predsjedništva i izvući neka iskustva za nas koji se pripremamo za tu poziciju 2020. godine - zaključio je predsjednik Vlade. 

Jüri Ratas izrazio je zadovoljstvo svojim današnjim posjetom Zagrebu, „gradu bogate povijesti, ali i gospodarstva koje se odražava na cijelu Hrvatsku i Europu u cjelini“, stoji u službenom priopćenju Vlade.

Njegov današnji posjet ima za cilj, nastavio je, predstaviti prioritete estonskog  predsjedanja  Europskom unijom i čuti koja su očekivanja Hrvatske. 

- Govorili smo o našoj digitalnoj agendi, obrambenoj i sigurnosnoj politici, politici proširenja, gospodarstvu  i klimatskim promjenama, te osobito o migracijama, ključnom problemu s kojim se EU unija mora žurno pozabaviti i rješavati ga solidarno i bez odlaganja - kazao je estonski premijer.

Prioriteti estonskog predsjedanja su digitalna Europa, e-zdravstvo,  rješenja u zdravstvenoj skrbi, digitalnom potpisu, mobilna plaćanja, e-porezi i e-policija, što se u Estoniji već koristi, rekao je Ratas, uvjeren da će razvoj digitalnog društva i e-Vlade generirati gospodarski rast i povećati učinkovitost.


 

Komentara 6

BU
Budak
21:08 25.07.2017.

Daj zacepi vise. Tko vise moze slusati te isprazne fraze.

DU
Deleted user
21:08 25.07.2017.

Kad pomisliš da ne možeš imat goreg premijera od Milanovića,dogodi se Plenković.....koje razočarenje od čovjeka....katastrofa

Avatar Pitman
Pitman
21:10 25.07.2017.

Sasvim pogrješna taktika. Treba pratiti što rade iskusnjare iz velikih zemalja i onda kritički i analitički preokrenuti iz temelja način, odbaciti diskriminacijske egotripove velikih i pokazati im što je istainska demokracija, bez dvostrukih mjerila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije