Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: 'Pratimo rad Estonije kao pripremu za Hrvatsko presjedanje EU'

Plenković je kazao kako je iza Hrvatska i Estonije 25 godina diplomatske i političke suradnje, s  puno razumijevanja za europska, sigurnosna i globalna pitanja
25. srpnja 2017. u 19:02 6 komentara 507 prikaza
Andrej Plenković i Jurij Ratas
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, danas se u Banskim dvorima sastao s estonskim kolegom Jürijem Ratasom.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović Kraj prijepora? Predsjednica i premijer čuli se i smiruju tenzije

Razgovarali su o političkoj i gospodarskoj suradnji dviju država te o prioritetima estonskog presjedanja Vijećem EU.

Nakon razgovara dvojica predsjednika Vlada, održan je sastanak izaslanstava, na kojem je sudjelovala i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.  

Plenković je kazao kako je iza Hrvatska i Estonije 25 godina diplomatske i političke suradnje, s  puno razumijevanja za europska, sigurnosna i globalna pitanja, politiku Istočnoga partnerstva i politiku proširenja Europske unije. 

Dodao je da je premijer Ratas izvijestio hrvatsko izaslanstvo o ključnim prioritetima estonskoga predsjedanja Vijećem EU, a to su inovativna europska ekonomija, sigurna Europa te održiv i uključiv rast. 

- Estonija je svojevrsni prvak srednje i istočne Europe u promoviranju digitalne agende, digitalnog društva i digitalne ekonomije i zato su i za Hrvatsku korisna njena iskustva - kazao je Plenković dodavši kako će  će summit koji će se u rujnu održati u Tallinnu biti posvećen digitalnoj agendi na razini Europe. 

Razgovarali su i o situaciji na jugoistoku Europe, odnosima sa susjedima, Brexitu i naporima na razini Europske unije da nakon summita u Rimu udahne novi entuzijazam i optimizam u Europski projekt, izvijestio je Plenković. 

Istaknuo je kako postoji puno prostora za unaprjeđenje gospodarske razmjene između dvije zemlje, posebno za veći broj dolazaka estonskih turista u Hrvatsku, kao i za jaču prisutnost naših kompanija na estonskom tržištu i obratno. 

- Intenzivno ćemo pratiti rad estonskoga predsjedništva i izvući neka iskustva za nas koji se pripremamo za tu poziciju 2020. godine - zaključio je predsjednik Vlade. 

Jüri Ratas izrazio je zadovoljstvo svojim današnjim posjetom Zagrebu, „gradu bogate povijesti, ali i gospodarstva koje se odražava na cijelu Hrvatsku i Europu u cjelini“, stoji u službenom priopćenju Vlade.

Majka svih požara Gori li Dalmacija zbog zapuštenog zemljišta, nemara, terorizma ili građevinske mafije

Njegov današnji posjet ima za cilj, nastavio je, predstaviti prioritete estonskog  predsjedanja  Europskom unijom i čuti koja su očekivanja Hrvatske. 

- Govorili smo o našoj digitalnoj agendi, obrambenoj i sigurnosnoj politici, politici proširenja, gospodarstvu  i klimatskim promjenama, te osobito o migracijama, ključnom problemu s kojim se EU unija mora žurno pozabaviti i rješavati ga solidarno i bez odlaganja - kazao je estonski premijer.

Prioriteti estonskog predsjedanja su digitalna Europa, e-zdravstvo,  rješenja u zdravstvenoj skrbi, digitalnom potpisu, mobilna plaćanja, e-porezi i e-policija, što se u Estoniji već koristi, rekao je Ratas, uvjeren da će razvoj digitalnog društva i e-Vlade generirati gospodarski rast i povećati učinkovitost.

Miro Cerar Profitirala slovenska Vlada Slovenskoj vladi nakon arbitražne odluke raste popularnost Miro Cerar, Andrej Plenković Slovenija u ofenzivi Ljubljana: Nećete u Schengen! Zagreb: Nervozni ste jer vam presuda nije nešto Liberal.hr Novi portal za liberalnu opciju: Ljevica više ne vodi bitku s desnicom, već s liberalima
 
Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

 • Vl jedi govna:

  Jel mu reko da je anemičan?

 • Avatar Pitman
  Pitman:

  Sasvim pogrješna taktika. Treba pratiti što rade iskusnjare iz velikih zemalja i onda kritički i analitički preokrenuti iz temelja način, odbaciti diskriminacijske egotripove velikih i pokazati im što je istainska demokracija, bez dvostrukih mjerila.

 • orao21:

  Daj zacepi vise. Tko vise moze slusati te isprazne fraze.