Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENKOVIĆ I VLADA U ČAKOVCU

Posavec: Nepristojne su izjave da župan prati Vladu i pije kavice

Foto: Ivica Beti
Autori: Ivica Beti, Hina
25.07.2019.
u 13:17

Vezano za prigovor Posavca Vladi da je od 130 projekata prihvaćeno tek njih 26, premijer je komentirao da bi "svatko sa lokalne razine htio sve štogod može i štogod mu je u zraku staviti na sjednicu Vlade, pa da u konačnici financijski dio preuzme Vlada".

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da HNS-ov međimurski župan Matija Posavec koji je proteklih dana tražio da njegova stranka izađe iz koalicije s HDZ-om, ne nanosi time štetu koaliciji jer je jedino važno da su oni koji vode HNS u Vladi, a Posavčevi istupi su interna stvara HNS-a.

Posavčevi istupi interna su stvar HNS-a, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković koji boravi u posjetu Međimurskoj županiji.

 - Mislim da ne nanosi štetu koaliciji. Važno je da smo u razgovorima s onima koji vode HNS, a oni su u Vladi, i nećemo se miješati u njihove interne stvari - istaknuo je Plenković prije sjednice Vlade u Čakovcu, jedanaeste izvan Zagreba u povijesti Hrvatske.

VIDEO Posavec: Nepristojne su izjave potpredsjednika Vlade "da župan prati Vladu i ide piti kavice"

Vezano za prigovor Posavca Vladi da je od 130 projekata prihvaćeno tek njih 26, premijer je komentirao da bi "svatko sa lokalne razine htio sve štogod može i štogod mu je u zraku staviti na sjednicu Vlade, pa da u konačnici financijski dio preuzme Vlada". Ono što se može smo napravili, ono što nije nastavit će se raditi. Ne može nikada biti 100 posto, dodao je.

S obzirom da je Posavec poslao u obilazak Preloga s premijerom svog zamjenika, novinari su Plenkovića upitali hoće li razgovarati sa županom. "Naravno da ćemo razgovarati, imamo sastanak sa županom u 12 sati uoči sjednice Vlade", kazao je.

Prepucavanja na relaciji HDZ- Posavec komentirala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 

Plenković je nakon obilaska poduzetničkih centara u Prelogu najavio da će Vlada kroz različite projekte i programe nastaviti podupirati poduzetnike i obrtnike na tom području rješavanjem nekretninskih pitanja, aktiviranjem državne imovine, nacionalnim mjerama i mjerama iz europskih fondova.

Istaknuo je da će Prelog na današnjoj sjednici Vlade dobiti Centar za socijalnu skrb, a strateški projekt su geoterme Draškovec koji će u razvojnom smislu biti investicija koja će otvoriti niz radnih mjesta.

Foto: Ivica Beti

Dugo iščekivani prvi susret premijera i župana prošao je tek u prijateljskom stisku ruke i obilaskom bolnice.

Iako izjava za medije nakon obilaska nije bilo župan Posavec je prije dolaska premijera i ministara za Hinu izjavio da je ukupna investicija u poboljšanje kvalitetne zdravstvene skrbi u Međimurju na razini 190 milijuna kuna.

Od tog iznosa, 55 posto financira proračun Međimurske županije, 40 posto je europskih sredstava, a svega pet posto pa čak i manje, država. Mi smo jedina županija u Hrvatskoj koja iz vlastitog proračuna financira već dvije godine interventnu kardiologiju i za to nam je potrebno 4 milijuna kuna, rekao je Posavec. Podsjetio je i da je, što se tiče uređaja za magnetsku rezonancu, županija provela postupak javnog natječaja, a Ministarstvo zdravstva je platilo tek polovicu.

Predstavljanje mjera poreznog rasterećenja najvjerojatnije sutra

Uoči sjednice u Čakovcu s novinarima je razgovarao i ministar financija Zdravko Marić koji nije htio sa sigurnošću potvrditi, ali je ipak otkrio da se nada da će sutra biti javnosti predstavljen novi set mjera poreznog rasterećenja.

Vlada podržala projekte vrijedne 3,4 milijarde kuna

Vlada je danas podržala lokalne projekte vrijedne oko 3,4 milijarde kuna. Na sjednici koja je počela minutom šutnje za poginulog hrvatskog vojnika u Afganistanu, usvojeno je 26 točaka, uglavnom vezanih uz ulaganja u infrastrukturu, najviše ceste i vodoopskrbu.

U izgradnju cestovne i prometne infrastrukture u Međimurskoj županiji ulaže se 450 milijuna kuna, za izgradnju nove dnevne bolnice i kirurgije izdvaja se 53 milijuna kuna, u Stari Grad Zrinski ulaže se 35 milijuna kuna, izgradnju poduzetničke infrastrukture 65 milijuna kuna...

- Ova sjednica bit će treferentna za razvoj Međimurja - poručio je Plenković.

- Dvostruko više izvozimo nego što uvozimo, imamo najefikasniju javnu upravu, najbrže se izdaju dozvole, ali usprkos tome plaće za 16 posto zaostaju za državnim prosjekom - upozorio je župan Matija Posavec, koji je govorio i o suživotu Hrvata i romskog stanovništva. Povećanje plaća će, smatra, biti najbolja demografska mjera.

Govoreći o iseljavanju, predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao da su svi trendovi rasta plaća i gospodarstva u protekle tri godine pozitivni, a sloboda kretanja omogućila je nešto što građani prije nisu mogli koristiti. Hrvatskoj događa isto što se dogodilo svim državama srednje i istočne Europe, koje su u prvih nekoliko godina potpune liberalizacije imale trendove odlazaka, a potom se oni smanjuju. - Sve ovo što smo danas donijeli na sjednicu vlade u Čakovec je praktički jedan Pelješki most. Podizanjem standarda sve će manje ljudi htjeti ići živjeti van. Mnogi odlaze jer im je možda iz ove perspektive teško u Hrvatskoj, ali nije ni tamo sve tako jednostavno - istaknuo je.

Komentara 22

VB
vbn37
13:36 25.07.2019.

Ne nanosi on štetu nikome, svi su ga prokužili. Bio je najveći zagovornik koalicije s HDZ-om, sada je najveći protivnik. Ali, to pokazuje da je pravi hnsovac. Gdje vidi korist tamo ide. Sad valjda misli da će imati više koristi ako je kontra hdza.

TE
tetak
13:59 25.07.2019.

posavec je muljator i preverant prve kategorije, gori od vrdoljaka, samo mi nije jasno kako mu svij vjeruju pa on je bio glavni pregovarač sa štromarom za koaliciju. plan hns-a je biti još godinu dana u koaliciji a onda će stranku preuzeti posavec i kaktiga se usprotiviti hdz-u i opet pokušati prevariti naivne birače...

AV
Avaz
14:01 25.07.2019.

Tamo gdje nema hdz tu je i dobro. Pogledaj što je napravio hdz od slavonije, like zagore td

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije