Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal s arbitražom

Pomoćnica Vesne Pusić: Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo neugodna

metelko
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
22.07.2015.
u 22:52

Arbitražni sud je kazao kako će odluku donijeti do kraja godine tako da mislim da ona još nije donesena

Informacije iz transkripata razgovora slovenskog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara, a koje je danas ekskluzivno donio Večernji list, u Otvorenom HTV-a je komentirala Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih poslova.

 – Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo neugodna. Arbitražni sud je kazao kako će odluku donijeti do kraja godine tako da mislim da ona još nije donesena, ali zabrinjava način na koji se proces vodi. Ne bih za sada govorila o eventualnim daljnjim potezima – kazala je Metelko-Zgombić.

Bivša premijerka Jadranka Kosor istaknula je kako ova situacija nije samo problem Hrvatske i Slovenije. 

Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a kazao je kako je riječ o ozbiljnom prijestupu i povredi. 

 – Već sam uputio pismo Europskoj komisiji. Očito da je Slovenija koristila nedopuštene kanale komunikacije sa sudom. Imali su strategiju obrade suda i on je kompromitiran. Ovo je strateška stvar za Hrvatsku. Potreban nam je dijalog svih institucija i potom reakcija – kazao je Plenković.

Pomoćnica Vesne Pusić kazala je kako je Hrvatska primjereno reagirala kad je Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova Slovenije, kazao kako ima neslužbene informacije kako će Arbitražni sud omogućiti kontakt Sloveniji s otvorenim morem. Najavila je kako će se i sada pravovremeno reagirati nakon što se prikupe sve činjenice. 

Kosor je kazala kako Arbitražni sud više nema kredibiliteta.

 – Mislim da treba naći mehanizme da izađemo iz ovako vođenog procesa. Ovo je presedanski slučaj, a mi imamo pravo sumnjati u puno gore situacije. Kada na snimci čujete da predsjednik suda kontaktira sa sucem koji zastupa jednu stranu, to je nezamislivo – kazala je Kosor koja je ustvrdila kako se naša prva susjeda Slovenija ne zna europski ponašati, što je sada ponovno pokazala nakon što nam je blokirala pregovore o ulasku u Europsku uniju.

U emisiji je gostovao i Damir Kajin koji je također kazao kako je sud izgubio vjerodostojnost.

 – Ovi suci su za mene kao ona ekipa oko Blattera u Fifi. Pokazalo se da sud gubi načelo objektivnosti. Volio bih da se postupak vrati na početak, ali bojim se da to neće biti moguće – rekao je Kajin. 

>> 'Daj mi streljiva. Ja ću zapise editirati da budu moji... 
i da ih mogu dati sucima'

>> Slovenska stručnjakinja: Šokirana sam! Vjerojatno je da su pravila arbitraže bila kršena

>> Vesna Pusić: To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku

Komentara 38

Avatar TvojUjko
TvojUjko
22:40 22.07.2015.

Situacija je vrlo neugodna...hehe, e pa neka IDS i Istrani krive najesen svoju antifasisticicku karljicu Vesnu i Kukuriku sto ne vode nikakvu vanjsku Hrvatsku politiku...pa Srbi i Slovenci nas gaze zadnjih mjeseci..

DU
Deleted user
22:55 22.07.2015.

Hrvatska je dosad na arbitražu potrošila 29,6 milijuna kuna, a stvar je unaprijed bil osuđena na propast zbog Račanovog "dimnjaka". Za ovakve gluposti država ima novaca. Tko će odgovarati? Nitko.

DU
Deleted user
22:38 22.07.2015.

Prava se javila. Ona i pok. Račan su glavni odgovorni za ovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije