Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Europska unija na raskrižju - hrvatsko iskustvo i prioriteti”

Plenković održao predavanje na College of Europe u Bruggeu

Zagreb: Premijer Andrej Plenković se osvrnuo na situaciju oko suspenzije Schengena
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
25.10.2023.
u 21:26

Govoreći o današnjoj situaciji, Plenković kaže da je Europska unija okružena “vatrenim prstenom kriza”, od rata u Ukrajini i na Bliskom istoku do migrantskog pritiska na svim granicama. To ima ozbiljne implikacije na stanje u državama članicama, rekao je Plenković.

Premijer Andrej Plenković održao je u srijedu predavanje na College of Europe u Bruggeu, najstarijoj postdiplomskoj instituciji za europske studije. U predavanju pod naslovom “Europska unija na raskrižju - hrvatsko iskustvo i prioriteti”, Plenković je govorio o hrvatskom putu prema članstvu u Europskoj uniji i sadašnjim izazovima pred kojima Unija stoji. Dobar dio izlaganja, kao i većina pitanja studenata, odnosila su se na proširenje EU-a.

Plenković je rekao da je pristup proširenju EU-a danas gotovo u potpunosti određen geopolitičkim razlozima, dok je ranije to uvelike bio tehnički proces ispunjavanja kriterija za članstvo.

U pogledu proširenja, Plenković kaže da Europska unija mora biti poštena prema kandidatima za članstvo i ne davati im lažna obećanja. Zemlje zapadnog Balkana, koje su u potpunosti okružene EU-om moraju postati članice, ali prema vlastitim individualnim zaslugama i bez regionalnog pristupa.

VEZANI ČLANCI

Govoreći o današnjoj situaciji, Plenković kaže da je Europska unija okružena “vatrenim prstenom kriza”, od rata u Ukrajini i na Bliskom istoku do migrantskog pritiska na svim granicama. To ima ozbiljne implikacije na stanje u državama članicama, rekao je Plenković.

Prije predavanja Plenković je razgovarao s rektoricom Collegea of Europe Federicom Mogherini o nastavka programa stipendiranja i obrazovanja hrvatskih studenata koji bi nakon toga mogli raditi u nacionalnoj državnoj upravi ili u europskim institucijama. Taj program je obustavljen prije desetak godina. Trentačno je na College of Europe troje hrvatskih polaznika, od čega je dvoje na petomjesečnom progamu diplomatskog studija i jedna studentica europskog prava. Od sljedeće godine očekuje se da bi iz Hrvatske moglo biti pet, šest polaznika na Collegeu na kojem jedna godina studija košta 29 tisuća eura.

Ključne riječi

Komentara 2

NO
Nordik
06:22 26.10.2023.

Mora da su se bacali od smijeha onih nekoliko što je ostalo do kraja

Avatar Maks:
Maks:
03:16 26.10.2023.

Sad tamo zamislite Bulja, Raspudica, Grmoju, Zoran bi mogao ali se outirao zzauvjek..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije