Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Minimalna plaća više neće biti 700 eura, a lupetala su potvrdila tezu o dvije Hrvatske

Zagreb: Povećanje minimalne plaće jedna je od tema sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Plenković
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.10.2023.
u 09:35

Neviđenim korištenjem stanki htjeli su odgoditi održavanje te točke jer ih valjda boli čuti ono što je Vlada radila. Poslali su poruku rušenja ugleda hrvatskih institucija, poruku kako žele kaos i anarhiju i tako nastojali onemogućiti da javnost čuje što je Vlada radila u proteklih godinu dana i sedam godina, komentirao je Plenković jučerašnje lupanje oporbe tijekom njegova govora

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala se sjednica Vlade. Vlada je donijela uredbu o visini minimalne plaće za iduću godinu, a ona će biti podignuta sa 700 eura na 840 eura bruto (oko 672 eura neto).

 

– Danas ćemo na sjednici podići minimalnu plaću sa 700 eura na 840 eura bruto. Prije sedam godina bila je 414 eura bruto, a sada će doći do 840, to je povećanje od 103 posto. Također, predložit ćemo Hrvatskom saboru usvajanje Zakona o hrvatskom jeziku – rekao je Plenković na početku sjednice Vlade. Kazao je i kako se povećava studentska satnica na 5,25 eura. 

– Zakonom se ne ograničavaju slobode književno-umjetničkog izražavanja niti se njime ograničava privatna komunikacija. Donošenjem zakona prvi put skrb o hrvatskom jeziku i književnosti dobiva novi institucionalan okvir. Cilj je osigurati kvalitetnu razinu hrvatskog jezika u službenim dokumentima – rekao je Plenković. 

Osvrnuo se i na povećanje plaća u javnom sektoru. 

– Vrlo brzo postignut je dogovor. Dogovor ima tri ključne točke, osnovica će porasti za pet posto, bit će isplaćena već u studenome. Božićnica raste s 232 na 300 eura te novo pravo, a to je uvođenje uskrsnice u iznosu od 100 eura. Radimo maksimalne napore kako bismo povećali plaće ljudi koji su zaposleni u javnom i državnom sektoru – kaže premijer. Osvrnuo se i na jučerašnje lupanje dijela oporbenih zastupnika tijekom njegova izvješća o radu Vlade. 

– Zahvaljujem dobrom dijelu oporbe koji se nisu upustili u ovaj primitivni način djelovanja protiv mogućnosti da se na normalan i uobičajeni način predstavi izvješće o radu Vlade. Riječ je o manje od 20-ak zastupnika, bolje da ih nazovem lončara ili lupetala. Poslali su time nekoliko poruka, poruku političkog očaja, frustracije i nestrpljivosti. Neviđenim korištenjem stanki htjeli su odgoditi održavanje te točke jer ih valjda boli čuti ono što je Vlada radila. Poslali su poruku rušenja ugleda hrvatskih institucija, poruku kako žele kaos i anarhiju i tako nastojali onemogućiti da javnost čuje što je Vlada radila u proteklih godinu dana i sedam godina. Hrvatska javnost je mogla dobro čuti i na televiziji i na radiju, održao sam govor, javnost je čula što Vlada radi za građane, institucije, ekonomski boljitak... Jučer je nikad plastičnije bila potvrđena teza o dvije Hrvatske, Hrvatskoj koja gradi i stvara i Hrvatskoj koja ruši, etiketira i vodi društvo natrag u anarhiju – rekao je Plenković. 

VEZANI ČLANCI: 

 

Na Vladi je jednoglasno prihvaćena uredba o povećanju minimalne plaće. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da je udio minimalne plaće u prosječnoj plaći porastao na više od 54 posto. Neto minimalna plaća, po njegovim riječima, iznosit će približno 677 eura, što je povećanje u odnosu na 2023. godinu za više od sto eura. Iznos minimalne plaće vlada određuje svake godine do 31. listopada za iduću godinu, nakon konzultacija s poslodavcima i sindikatima.

Kao neosnovane Vlada je odbila navode iz oporbenog Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković čiji opoziv traži 39 oporbenih zastupnika nezadovoljnih načinom na koji se Hrvatska bori protiv afričke svinjske kuge.

"Dakle, još jedna inicijativa oporbe vezana za nerad nekog od članica i članova naše Vlade i, naravno, u potpunosti odbijamo sve navode u tom prijedlogu koji je, moram priznati, jedan od lošijih, slabijih, gorih, koje smo vidjeli", rekao je premijer Andrej Plenković odbijajući navode iz inicijative. Ustvrdio je da je inicijativa u potpunosti inspirirana manipulacijama, dezinformacijama i nastojanjem da se problem afričke svinjske kuge, s kojim su suočene i druge države (Grčka, Bugarska, Rumunjska, Srbija, BiH) "predstavi kao svojevrsni politički problem prema našoj Vladi, umjesto da budu zahvalni na svemu što Vlada radi poduzimajući mjere".

"A s obzirom na to da, kao što znamo, ne postoji ni cjepivo, ni lijek, postoje jedino mjere koje se mogu poduzimati kako bi se suzbijala afrička svinjska kuga", dodao je. Naravno da su neki od ovih potpisnika ove inicijative "dio onih lončara i lupetala od jučer", dodao je premijer osvrnuvši se na jučerašnja događanja u Saboru kada je oporba lupala po klupama dok je on podnosio godišnje izvješće o radu Vlade. "Dakle, odbijamo u potpunosti još jednu promašenu inicijativu dijela oporbe", zaključio je.

Vlada usvojila dodatke na KU za državne i javne službe

Vlada je uoči potpisivanja, koje će uslijediti tijekom popodneva, prihvatila zaključke o dodacima na kolektivne ugovore (KU) za državne službenike i namještenike te službenike i namještenike u javnim službama.

Resorni ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izvijestio je da je dodatke na KU prihvatilo 10 od 11 reprezentativnih sindikata, a u pregovorima je usuglašeno "povećanje osnovice za izračun plaće službenika i namještenika za 5 posto" te će ona već od listopada s isplatom u studenom iznositi 947,18 eura bruto" i vrijediti i za iduću godinu.

Postignut je i dogovor da božićnica za ovu godinu iznosi 300 eura umjesto dosadašnjih 232 eura, a Vlada se obvezala isplatiti i uskrsnicu u idućoj godini u iznosu od 100 eura.

"Obvezali smo se i usuglasili da će, s obzirom na to da je u postupku i donošenje novih propisa kojima se uređuje plaća u državnim i javnim službama i pripadajuće uredbe, ako one ne stupe na snagu s 1. ožujkom, pregovarački timovi odmah pristupiti pregovorima o visini osnovice za izračun plaće u idućoj godini", rekao je Piletić.    

Humanitarna pomoć civilnom stanovništvu u pojasu Gaze

Vlada je donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu na poplavama pogođenim područjima u Libijskoj Republici u iznosu od 250.000 eura, kao i odluku o upućivanju žurne humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze u jednakom iznosu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pritom je naglasio da Hrvatska snažno osuđuje brutalne terorističke napade Hamasa na Izrael i podržava pravo Izraela na samoobranu, kao i važnost zaštite svih civila, sukladno međunarodnom humanitarnom pravu. Pružanje humanitarne pomoći civilima u pojasu Gaze potrebno je nastaviti, dodao je, navevši da je Europska unija tu pomoć utrostručila "te se i Hrvatska, kao i ostale zemlje članice, pridružuje međunarodnim naporima".

"Polazeći od humanitarnih načela te objektivne procjene potreba predlaže se upućivanje žurne humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Gaze", rekao je.

VIDEO Cirkus u Saboru: Plenković govorio, a oporba ga pokušavala nadglasati lupanjem

 

 

Komentara 21

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
10:10 25.10.2023.

Sad je loše, a da je tek Grbin premijer...koji bi to smijeh bio, ili pak Benčićka...ajme

DU
Deleted user
11:58 25.10.2023.

Treba malo smanjiti napetost izmedju vlade i oporbe.Zivimo u teskim vremenima i ljudima treba vise sloge i pravice.U Hrvatskoj se relativno dobro zivi samo treba smanjiti drzavnu administraciju i poreze i bice jos bolje.😊

Avatar southman
southman
10:50 25.10.2023.

Sa ovom min bruto plaćom pretječemo još 5 zemalja u EU od Nove godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije