Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEMA PRITISKA'

Plenković komentirao izjave Kovesi pa počeo pokazivati na mikrofone i stalke: 'Kako ne razumijete?'

Zagreb: Premijer Andrej Plenković obišao gradilište zgrade Medicinskog fakulteta
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
11.03.2024.
u 15:45

Nije na nama da kažemo tko je nadležan, ali je na meni da komentiram kada mi netko želi kritizirati proces obnove i želi ga svesti na jedan projekt nekog snimanja, poručio je Plenković

Mi smo za izbore ''rođeni spremni'', kako bi rekli ovi koji se žele natjecati, poručio je premijer Andrej Plenković ovog ponedjeljka pred novinarima nakon održanog sastanka šireg predsjedništva HDZ-a. Inače, prošlog je tjedna službeno odlučeno iz Vlade kako se Sabor raspušta 14. ožujka, ovog četvrtka, što bi značilo da ćemo uskoro po odluci Milanovića saznati i kada će se održati parlamentarni izbori u Hrvatskoj. 

No, Plenković se obrecnuo na novinare kada je govorio o izjavama Laure Kövesi, glavne europske tužiteljice koja je poručila kako ih Vlada pritišće u slučaju malverzacija na Geodetskom fakultetu u koje je uključeno i Ministarstvo kulture i medija. Plenković je još jednom poručio kako pritiska ''nema'', navodeći da je najvažnije da se svi ''drže svojih nadležnosti''.

- Shvatio sam da je i ona pohvalila suradnju s Hrvatskom, ja sam osobno podržavao osnivanje EPPO-a u Hrvatskoj. Što se nas tiče, uvjereni smo da je potrebna veća kontrola trošenja sredstava i da smo najzainteresiraniji za zakonito trošenje sredstava EU - poručio je. Tvrdi također i kako je o slučaju EPPO-a na Geodeziji došlo do nepravilnosti, a njegovu podršku u istrazi imaju. Međutim, Plenković je objasnio i kako postoji razlika u tome tko će provoditi istragu ako je riječ o europskim, odnosno hrvatskim sredstvima.  

- Treba podsjetiti da EPPO postoji da bi štitio financijski interes EU, i to iz europskog proračuna. Kada je riječ o 3D snimanju, mi smo kao odgovorna vlada tražili dokumente o trošenju europskih sredstava i ovdje je utvrđeno da niti jedan cent nije potrošen iz EU proračuna. Sve je potrošeno iz proračuna Hrvatske, a onda je nadležan DORH. Onda to morate njih pitati, oni su ti koji bi trebali poduzimati odgovarajuće radnje - komentirao je.

POVEZANI ČLANCI:

Ako se DORH o situaciji nije oglasio, a Plenković govori o nadležnosti u ovom slučaju, nije li to forma pritiska, pitali su novinari. 

- DORH nema veliki track record, iliti seriju postignuća u javnoj komunikaciji. Ja sam to nekoliko puta rekao u svakom izvješću. Ključna je sugestija naša bila da moraju više komunicirati javnosti o tome što rade. Ja ću se osvrnuti na ovu oporbu koja se odmah nadovezala na izjave Kövesi. Da je bilo do Možemo, ne bi se obnovio nijedan jedan prozor u Zagrebu. Sve što se dosad obnovilo se dogodilo zbog Vlade i naših napora  - poručio je. 

- Nije na nama da kažemo tko je nadležan, ali je na meni da komentiram kada mi netko želi kritizirati proces obnove i želi ga svesti na jedan projekt nekog snimanja. Bit je širina slike. Ako je netko krao, nitko nije zainteresiraniji od mene - dodao je. 

Pomicao mikrofone i stalke

Plenković je upitao novinare i zašto je problem da DORH provodi istragu o ovom slučaju, a ne EPPO. U jednom trenutku se raspravljao i s novinarkom te je upitao o kakvom se tu pritisku radi, a počeo joj je i pokazivati na mikrofone i stalke, demonstrirajući razliku između predmeta interesa EPPO-a i DORH-a. 

- Mene zanima zašto postoji DORH nego da kontrolira zakonitosti oko trošenja hrvatskih sredstava. O čemu mi govorimo? Nema nikakvog pritiska, ja sam predsjednik Vlade, imam pravo reći o čemu se radi. Kako ne razumijete? EPPO postoji u Hrvatskoj zbog političke volje Andreja Plenkovića - poručio je Plenković pa ponovno na kritike o korupciji odgovorio ''nizom uspjeha Vlade, a ne oporbe''. Novinarka ga je pitala i je li HDZ iz oporbe gradio mostove i dizao plaće, na što on nije odgovorio, već je nastavio komentirati poteze Vlade. Mi smo u poziciji da su građani nama pokazali povjerenje, poručio je Plenković. 

>> GALERIJA Tko je Almin Đapo, bivši dekan Geodetskog fakulteta uhićen na zahtjev EPPO-a?

Zagreb: Premijer Andrej Plenković obišao gradilište zgrade Medicinskog fakulteta
1/12

- Mi na ove izbore idemo s toliko velikim postignućima da su ovo za nas sitnice koje su irelevantne - poručio je. 

Inače, osvrnuo se na prošlotjedni Kongres Pučana na kojem je najavljena njihova spitzenkandidatkinja Ursula von der Leyen za predsjednicu Europske komisije. Čestitao je i kolegama u Portugalu nakon održanih izbora, a isto očekuje i u Bugarske. Time bi od 27 članica EU-a EPP imao čak 14 svojih čelnika, kazao je Plenković.

- Zatražili smo od svih zajednica HDZ-a na lokalnoj razini da do sredine idućeg tjedna sugeriraju kandidate pa ćemo na temelju toga definirati izborne liste. Imamo veliki broj potencijalnih kandidatkinja i kandidata i s te strane mislim da će sve to biti dobro. Mi smo svi dobre volje i u formi, rezultati su odlični. Finišira se naš program - komentirao je. Na pitanje novinara kada bi se mogle definirati liste i koliko će to ovisiti o datumu izbora Plenković je poručio ponovno da će sve biti ''u zakonskom roku''.

Od drugih tema, Plenković je ponovno komentirao činjenicu što zasad na njima nema nijedne žene na izbornim listama HDZ-a. On je na to pitanje odgovorio mjerama koja je vlada poduzela po pitanju zaštite žena.

>> VIDEO Svečano obilježavanje 34. obljetnice HDZ-a Šibensko-kninske Županije i grada Šibenika

- Imali smo prvu predsjednicu zastupničkog doma, prvu premijerku, prvu predsjednicu Hrvatske... Imamo i sutkinju revizorskog suda. Od četiri naša zastupnika u EU parlamentu, dvije su žene. Ta neka izmišljena teza da HDZ ne vodi računa o političkom pozicioniranju žena je jednostavno lažna - odgovorio je. Je li Domovinski pokret prihvatljiv partner HDZ-u ako je njihov čelnik Ivan Penava najavio ''deratifikaciju Istanbulske konvencije'', Plenković je na samom kraju podrobne konferencije odgovorio:

- Predložili su ''deratifikaciju''? Zanimljivo. Naravno da to ne dolazi u obzir. To je stranka koja je umjesto Kolinde doveli Milanovića na Pantovčak. Oni neće diktirati što ćemo raditi sa već donesenim zakonima.

Ranije je premijer je ovog ponedjeljka obišao gradilišta zgrada u Zagrebu koje su u obnovi. U to ulazi Medicinski fakultet te Franjevački samostan sv. Franje Asiškoga, ali i Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević gdje će biti potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Premijer je potom presjedao i sjednicom Stručnog savjeta za obnovu koja se održala u NSK. 

Komentara 65

TO
ToVuS
15:40 11.03.2024.

Mogu li se pogledat u lice oni koji glasaju za ovog tipa

NI
nina7x
15:34 11.03.2024.

Da je moja baba bila ovih 8 godina na njegovom mjestu, sigurno se ne bi ovoliko kralo, i sve ovo sto se oni hvale da su napravili ona bi napravila duplo,ako ne i troduplo.

BO
borkov
15:40 11.03.2024.

Trebala je doći Kovesi i reći kako je vazno otkriti je li bilo krađe, bez obzira ciji je novac, europski ili hrvatski. Plenkovicu je samo bilo bitno da se ne radi o eu novcu. Sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije