Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stier: Najveći klerikalci su među političarima koji se povremeno pojave u crkvi

Ističući kako nije promijenio svoj negativni stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier rekao je kako nije klerikalac i svoje stajalište ne temelji na priopćenju HBK-a
06. travnja 2018. u 16:35 39 komentara 2850 prikaza
Davor Ivo Stier
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u petak da će se održati telefonska sjednica Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, na kojoj bi trebalo odlučiti o voditelju Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme.

Nada Murganić Obiteljski zakon Ministarstvo odbacilo 'netočne informacije': 'Ova verzija nije nam poznata'

"Telefonska, kad je ja sazovem", rekao je Plenković kratko novinarima prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a na upit kada će biti održana sjednica PSP-a na kojoj treba riješiti problem čelne osobe za provedbu kurikularne reforme.

Murganić: Objavljene informacije su u velikoj mjeri nepotpune i netočne 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  Nada Murganić izjavila je novinarima da su informacije o tekstu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, koje su objavljene u medijima, u velikoj mjeri nepotpune i netočne. Istaknula je kako još uvijek rade na prijedlogu novog Obiteljskog zakona, a ta verzija koja je objavljena u medijima nije im poznata.

"Ova verzija nam nije poznata, zakon je još uvijek u doradi, bit će usuglašen s koalicijskim partnerima i tada će biti objavljen", rekla je. Prijedlog će potom u svibnju biti upućen na savjetovanje, tijekom kojega će zainteresirana javnost moći dati svoje prijedloge i mišljenja.

Bačić: Zastupnici HDZ-a trebali bi glasovati o ratifikaciji Istanbulske konvencije sukladno zaključcima Predsjedništva HDZ-a

Predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić, upitan kako komentira zadnje priopćenje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u kojem su tvrdo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, rekao je kako je to na tragu njihovih ranijih izjava, ali smatra da intervju predsjednika HBK-a nadbiskupa Želimira Puljića pokazuje da i Crkva blagonaklono gleda na interpretativnu izjavu. Bačić smatra da se to pogrešno zove "interpretativnom izjavom" jer se radi o integralnom dijelu zakona o ratifikaciji.

Upitan trebaju li zastupnici HDZ-a koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije glasovati po savjesti ili kako je to odlučilo čelništvo stranke, odgovorio je kako će o tome raspravljati na Predsjedništvu te će, sukladno zaključcima, u utorak na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a donijeti konačnu odluku.

Osobno smatra da bi zastupnici trebali glasovati sukladno zaključcima Predsjedništva i županijskih organizacija HDZ-a, koje su podržale ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Na pitanje o stanju u koaliciji istaknuo je kako je ona stabilna rekavši kako je stalno u kontaktima sa koalicijskim partnerima. I Bačić je izrazio začuđenost otkuda je u medije došao Nacrt Obiteljskog zakona jer ga još niti on nije vidio.

Vezano uz izbor voditelja ERS-a Bačić je ustvrdio kako ta odluka još nije donijeta.

Stier: Najveći klerikalci su među političarima koji se povremeno pojave u crkvi

Ističući kako nije promijenio svoj negativni stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier rekao je kako nije klerikalac i svoje stajalište ne temelji na priopćenju HBK-a već na svojoj savjesti, koja je formirana u skladu s kršćanskim vrijednostima.

Smatra kako će se najveći antiklerikalci naći među vjernicima koji idu svaku nedjelju na misu i pokušavaju slijediti Kristov nauk, dok će se najveći klerikalci naći među političarima koji se povremeno pojave da bi povremeno pokupili pljesak u crkvi ili dobili pljesak s oltara, te kada su izbori da ih se s oltara možda favorizira. Koji možda znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve ali nisu tu da ih očiste već da te prljavštine ostanu i na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu.

"To je loše. Taj tip klerikalizma je loš za Crkvu, kako kaže papa Franjo, loš je za politiku i loš je za društvo", kaže Stier.

Poručio je da on slijedi stav braće Radić da, kada su u pitanju doktrine, treba slijediti ono što kažu Crkva i svećenici. No, o tome za koga glasati i s kim sklapati koalicije i što je autonomija politike ne treba crkva "popovati".

"Trebamo takvu novu politiku. Ne staru politiku koja ide za tim da se dobije potpora s oltara, a onda kada dođeš na vlast zaboraviš na kršćanske vrijednosti. Meni ne treba potpora s oltara", ustvrdio je.

"Politika treba biti autonomna i nitko nam tu ne treba popovati. Kada je pitanje doktrine, onda znamo što je kršćanska doktrina. I onda ne trebamo od crkvene hijerarhije tražiti da odustane, ili ako ne može odustati od crkvene doktrine - da zamagli, zakukuljili na bilo koji drugi način da to svjetlo istine ne svijetli", naglasio je Stier.

Davor Ivo Stier
1 / 5
Zagreb: Sjednica Predsjedništva HDZ-a
nesvakidašnje Udruga zbog 'chemtrailsa' DORH-u prijavila cijeli državni vrh Zagreb: U Banskim dvorima održana 88. sjednica Vlade Plenković na Vladi: 'Puljićeva izjava pokazuje da smo otklonili strahove oko Konvencije' Andrej Plenković Andrej Plenković: U listopadu na Hvaru posebna sjednica Vlade posvećena razvoju hrvatskih otoka
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • drugPlenky:

    Pa reci Ivo da misliš na Plenkija i Jandrokovića zašto zamagljuješ

  • juma:

    Vidim kako velika vecina komentatora ne razumije sto govori gospodin Stier, a sto je zapravo posve normalan stav jednog krscanina koji je uz to i politicar. To je samo znak kako kod nas zapravo i nema takvih, pa Stier djeluje ... prikaži još! kao osoba s nekog drugog planeta.

  • stefj:

    Stier je vjerojatno jedini političar koji nema podlogu iz prošlog sustava, podlogu na kojoj su rasli skoro svi današnji političari. Nema korijene u SKJ, SKH, SKOJu i sličnim organizacijama. Kao takav, nema velikih šansi u Hrvatskoj politici, nema šanse postati ... prikaži još! predsjednik neke veće stranke, kamoli premijer ili predsjednik... No lijepo je vidjeti da se neki političar drži svojih načela, bez obzira slagali se mi s njima ili ne. To mu je još jedan veliki minus za domaću političku scenu...