Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski zakon

Ministarstvo odbacilo 'netočne informacije': 'Ova verzija nije nam poznata'

Nada Murganić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
Autori: Hina, Vecernji list
06.04.2018.
u 15:06

"Držimo kako su objavljene informacije o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona nepotpune i velikim dijelom netočne"

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u petak je odbacilo kao netočne i nepotpune informacije u medijima o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona, istaknuvši kako im ta verzija nije poznata te da se još uvijek radi na njegovu usuglašavanju.

"Držimo kako su objavljene informacije o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona nepotpune i velikim dijelom netočne. Međutim, naglašavamo kako se još uvijek radi na usuglašavanju Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, a ova verzija nam nije poznata", stoji u priopćenju Ministarstva.

Naglašavaju da predstoji postupak usuglašavanja s koalicijskim partnerima, koji će biti dovršen do svibnja, a nakon toga će Ministarstvo Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona uputiti u javnu raspravu. Tijekom rasprave zainteresirana javnost moći će davati primjedbe i prijedloge, a potom još slijedi i rasprava u dva čitanja u Hrvatskome saboru.

Iz HDZ-ova koalicijskog partnera HNS-a priopćili su kako nisu dobili konačni Nacrt prijedlog Obiteljskog zakona.

"HNS nije dobio konačni i usuglašeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona. Kada je u pitanju najava da će se kroz novi Obiteljski zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja, HNS ima jasan stav: mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama. Pitanje obrazovanja ne može se definirati Obiteljskim zakonom, već zakonima iz područja obrazovanja. "

– HNS smatra da se u školama isključivo uče sadržaji koji su: znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani – stoji u priopćenju.

Uz HNS, koji u Vladi Andreja Plenkovića drži resore obrazovanja i graditeljstva, prijedlogu novog Obiteljskog zakona usprotivile su se i neke oporbene stranke.

Stranka Glas (Građansko-liberalni savez) poručila je da prijedlog novog Obiteljskog zakona, kakav je najavljen u medijima, pokazuje pravo lice Plenkovićeve Vlade koja ne nudi napredak već nastavkom "konzervativne revolucije" vraća Hrvatsku u srednji vijek.

Iz Glasa podsjećaju da su upravo upozorili na takve tendencije Vlade već prilikom prvog nacrta Obiteljskog zakona, koji je povučen, a zbog njega su u Hrvatskom saboru pokrenuli pitanje povjerenja ministrici Nadi Murganić.

Glas smatra također da je takav prijedlog diskriminatoran prema osobama koje žive u izvanbračnoj zajednici s obzirom na to da se ukidaju jednaki pravni učinci braka i izvanbračne zajednice, posebice kod posvajanja djece, s obzirom na činjenicu da je lani u Hrvatskoj posvojeno dosad najmanje djece.

Umjesto da izmjenama podrži i olakša posvojenje djece i time ispuni uvjete iz Konvencije o pravima djeteta, Vlada ograničava osobama u izvanbračnim zajednicama i pojedincima posvojenje djece, pribjegavajući diskriminatornim i nejasnim odredbama koje bi samo dovele do veće arbitrarnosti u već sada nedovoljno transparentan proces.

Premijera Plenkovića i Vladu Glas je pozvao, ako nemaju napredniji i progresivniji prijedlog Obiteljskog zakona, da barem ne dokidaju postojeće civilizacijske standarde.

Bernardić: Murganić nas vraća u srednji vijek

Novi prijedlog Obiteljskog zakona komentirao je na Twitteru i predsjednik SDP-a Davor Bernardić

"Ministrica Murganić ponovno nas vraća u srednji vijek s prijedlogom novog Obiteljskog zakona. Imamo pravo na obitelj kakvu želimo. Nećete nam ga oduzeti. Sve obitelji jednako su vrijedne. Djeci se mora osigurati kvalitetno obrazovanje utemeljeno na znanosti", napisao je Bernardić.

Na nacrt Zakona reagirao je i SDP-ov Arsen Bauk: ''Nacrt Obiteljskog zakona dostavljen je koalicijskim parterima HDZ-a. Ili će ga oni ispraviti ili će zajedno s njima sjediti i odbijati tisuće amandmana koje ćemo im priuštiti. Naša je dužnost da svim demokratskim sredstvima spriječimo ovo nasilje nad obitelji'', napisao je na Facebooku

.

Članovi SDP-ove radne grupe za socijalnu politiku i demografiju Ivana Posavec Krivec i Mišel Jakšić istaknuli su da ih zabrinjava novi nacrt zakona koji je, prema pisanju Jutarnjeg lista, ovih dana upućen na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a, a u njemu stoji da izvanbračne i bračne zajednice više nisu jednake, te da roditelji imaju pravo obrazovati djecu prema svojim vjerskim uvjerenjima.

Posavec Krivec: Rastava braka se komplicira i poskupljuje

Među novostima je i da će roditelji maloljetne djece razvod ponovno pokretati na sudu, što podrazumijeva ponovno angažiranje odvjetnika i najmanje jedno ročište više po razvodu.

Posavec Krivec istaknula je da se rastava braka komplicira i poskupljuje, te da je na štetu djeteta. Upozorila je kako je dosadašnja praksa pokretanja razvoda pri centrima za socijalnu skrb udvostručila broj sporazumnih dogovora oko skrbi o djeci, pa uopće nije jasno koji su razlozi da Vlada ide u ovakve izmjene.

Upitala je tko će profitirati od novog zakona s obzirom da posebni skrbnik, koji se dodjeljuje djeci tijekom konfliktnog razvoda, više neće biti besplatan nego će ga plaćati roditelji po odvjetničkoj tarifi.

Mišel Jakšić optužio je premijera Andreja Plenkovića za "zatiranje građanskih i civilizacijskih dostignuća", u čemu je Obiteljski zakon, uz obrazovnu reformu i Istanbulsku konvenciju, jedan od najočitijih primjera.

Jakšić: HDZ namiruje neke interesne skupine

Novim Obiteljskim zakonom, smatra Jakšić, HDZ "namiruje neke interesne skupine i poručuje da će se gledati u krevet građanima i svrstavati ih u one prvog i drugoga reda".

To su ružne poruke, ocijenio je Jakšić i upitao koliko je daleko Plenković spreman ići u zatiranju ljudskih prava da bi prikupio glasove dijela desnice

HDZ-ove koalicijske partnere iz HNS-a upitao je kako dozvoljavaju "mini konzervativnu revoluciju koja se provlači kroz mala vrata".

Peđa Grbin ocjenjuje kako su "ovaj prijedlog zakona, isto kao i guranje Glunčića na čelo ERS za kurikularnu reformu, živi dokaz da Plenkovićeva Vlada i HDZ nisu ni umjereni niti centristički, a pogotovo nisu brana konzervativnoj revoluciji".

"Upravo suprotno, Plenković i njegov HDZ su ti koji tu revoluciju guraju i provode i vraćaju ovu zemlju desetljećima unazad", objavio je Grbin na Facebooku.

Komentara 132

SO
SoloHan
13:49 06.04.2018.

Onda neka se i libtardska ideologija uči u homoseksualnim zajednicama a ne u školi

DA
dadalina
13:45 06.04.2018.

Vjeru cemo zatvoriti u četiri zida a sotona neka uci nasu djecu gdje stigne . To je valjda demokracija .

Avatar imotska115
imotska115
13:47 06.04.2018.

Ovako se pričalo samo u komunizmu. Pitaj ti sebe tko je bio prije na ovom svijetu vjera ili komunizam. Ti si stvarno zaostao čovijek u ovo doba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije