Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZJAVA ZA MEDIJE

Plenković o optužbama iz Mosta: 'Pitanje je za čiji privatni interes oni rade'

Andrej Plenković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada Novog Vinodolskog
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.01.2024.
u 18:18

Premijer Andre Plenković dotakao se i procedure oko izbora budućeg glavnog državnog odvjetnika

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak da je Most ''nebitan kao politička opcija'' te da je ''pitanje za čiji privatni interes oni rade'', nakon što je Mostov zastupnik Nikola Grmoja optužio Fortenovinog direktora Fabrisa Peruška da je oštetio tu tvrtku u korist Pavla Vujnovca.

''Ne znam nisam gledao. Nebitno u potpunosti'', odgovorio je Plenković na upit novinara je li gledao Grmojinu konferenciju za novinare na kojoj je Mostov zastupnik i predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća optužio nekadašnjeg 'Plenkovićevog povjerenika' u Agrokoru Fabrisa Peruška da je omogućio tajkunu Vujnovcu preuzimanje Fortenove i oštetio tu tvrtku za najmanje 66 milijuna eura.

Uoči svečane sjednice Gradskog vijeća povodom Dana Grada Novog Vinodolskog, Plenković je ocijenio i da je Most ''nebitan kao politička opcija'' te da je ''pitanje za čiji privatni interes oni rade''. ''To je ključ, to je kad se sagledaju njihovi nastupi. Vidjeli smo to i u aferi Most prije nekoliko dana'', rekao je premijer i dodao da je čitao Fortenovinu reakciju i da ''ispada da rade za ruske interese''.

Iz Fortenova grupe su kazali da su Mostovi zastupnici u današnjem istupu u Hrvatskom saboru ponovili niz teza o poslovanju Fortenova grupe koje su u javni prostor već plasirali ruski akteri s interesima u Fortenovi grupi, a koji su pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, te koji su, kršeći sankcije, prikriveno i nezakonito pokušali sakriti sankcionirano vlasništvo.

Plenković se dotakao i procedure oko izbora budućeg glavnog državnog odvjetnika. ''U jednoj od ranijih izjava rekao sam bit, a to je da će na kraju Vlada odabrati jednog od četiri kandidata i proslijediti ga Saboru, ali prije toga postoji jedna međufaza, faza u kojoj ćemo mi kao Vlada, nakon što primimo kandidature podnesene Državnoodvjetničkom vijeću, proslijediti to nadležnom saborskom Odboru koji će ih razmatrati'', kazao je. Nadodao je i da se mogao javiti svatko tko ispunjava uvjete.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, saborski zastupnik iz redova Mosta Nikola Grmoja sazvao je danas ''bombastičnu konferenciju'', kako ju je ranije nazvao, kako bi iznio saznanja i informacije o "nizu teških kaznenih djela kojima je Plenkovićev povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško oštetio Fortenovu u korist tajkuna Vujnovca i tako mu praktički omogućio preuzimanje kompanije". Odgovorio je i na pitanje je li i premijer Andrej Plenković imao saznanja o cijelom slučaju. 

"Ovo je njegov korumpirani kadar. Imam li ja dokaze da je Plenković za to znao, nemam, ali je činjenica da je to njegov kadar omogućio Vujnovcu. Ja sam dokumente dobio nešto prije Božića, smatrao sam da nije vrijeme građanima uoči blagdana ovo predstavljati. Objavio sam ih sada kada smo sve provjerili, meni je drago da ste vi zainteresirani", komentirao je. 

VIDEO Marin Vlahović otkriva kako je smijenio ministra i što je bilo najgnjusnije u cijeloj aferi

Komentara 38

BU
Bubalamala
19:56 08.01.2024.

Plenković je klasični hadezeovac, umjesto odgovorra jer nema argumenata, on postavlja protupitanja a to je neprimjerno za odgovornost prema građanima, to je bahatost i ne odgovornost!

Avatar Crni labud
Crni labud
18:30 08.01.2024.

A za čiji interes rade DORH i Soa s obzirom da ispod njihovih radara toliki kriminal prolazi? Za interese Republike Hrvatske sigurno nisu.

VI
Vik
20:50 08.01.2024.

Jadan Bulj on ni nezna da radi za rusiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije