Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZLOŽIO ODLUKU

Plenković: Nema nikakvih dilema, ja mogu razriješiti ministre

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
27.04.2017.
u 13:37

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade naložio tajnici Vlade da pripremi odluku o razrješenju trojice Mostova ministara – Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje

Prije nego šro se premijer obratio javnosti, nakon što je smijenio Mostove ministre, kod njega su u Banske dvore došli Milijan Brkić, njegov stranački zamjenik i potpredsjednik Sabora, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i Darko Horvat, potpredsjednik HDZ-a. Nakon konferencije počela je sjednica Predsjedništva HDZ-a.

Ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi, ne mogu biti članovi moje Vlade, rekao je premijer Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare, istaknuvši kako je bitno da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade.

"Ako kao predsjednik Vlade predložim Saboru odbacivanje inicijative oporbenih zastupnika i ako to stavim na glasovanje, očekujem kolegijalan stav političkih partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i tada je prijeđena granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. Tu za mene kao predsjednika Vlade više nema dilema, ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi ne mogu biti članovi moje vlade. To je jedini odgovoran potez", rekao je Plenković.

1/6

– U svom radu svakoga dana na jednak način sam razgovarao s apsolutno svim ministrima – rekao je Plenković i dodao da misli da su odnosi u Vladi bili relativno dobri.

Za današnji potez rekao je kako je to bila ''jednostavna situacija'.

– To je odnos povjerenja. Ako ja kao predsjednik Vlade predložim inicijativu, onda očekujem kolegijalan stav koalicijskih partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i pređena je granica nakon koje se iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. I tu za mene više nema dileme – izjavio je i dodao kako u Vladi nema mjesta za ministre koji nisu u stanju dati potporu kolegi.

Rekao je i kako mu Ustav omogućuje da smjeni ministre.

– Nema nikakvih, pa ni pravnih dilema o tome mogu li ministri biti razriješeni. Na osnovi Ustava oni su od mene dobili povjerenje da budu članovi Vlade, a kada tog povjerenja nema ja ih mogu razriješiti. Bez bilo kakvog i bilo čijeg supotpisa. Tu je stvar jasna – izjavio je Plenković.

Bitno je, istaknuo je, da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade.

HDZ je bio vrlo korektan i otvoren prema Mostu, dodao je Plenković.

– Ovo je situacija u kojoj ne možemo biti u istom brodu ako jedan od partnera neće pružiti ruku drugome i to sve prije rasprave o ministru Mariću, bez prigode da objasni svoje stavove – naglasio je premijer.

 

Ključne riječi

Komentara 78

ZA
zakrapina
13:48 27.04.2017.

MOST-ovci su ti koji ne funkcioniraju odgovorno partnerski već uličarsko populistički zbog sitno političkih ciljeva, a sa takvima se ne može biti u zajedničkoj vlasti. Kad čujem onog Buljopediju mrak mi pada na oči. Dosta je demagogije i politikanstva. Plenković je pokazao da se ne da ucjenjivati. P.S. koji su rezultati rada most-ovih ministara u zadnje dvije godine? Žele smjenu Marića, a taj Marić je uštedio Hrvatskoj svojim potezima 10 milijardi kn u godinu dana, zbog njega imamo rekordno mali deficit proračuna, ali fućka se Petrovu zbog toga, mora on prodavati populizam i raditi drame da bi most u anketama dobio 0.2 %

PI
pismeni
13:52 27.04.2017.

Državnički potez premijera!

DU
Deleted user
13:42 27.04.2017.

Koliko god ja ne simpatizirao Plenkovića, mogu reći samo - BRAVO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije