Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković ne želi prosvjed u Vukovaru

– Svi smo se složili da se ratni zločini moraju riješiti, ali dali smo podršku Plenkoviću da prosvjed nije način rješavanja problema –
12. rujna 2018. u 13:50 15 komentara 1214 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Penavu je jučer na sastanak primio Božinović, ali i Jandroković, Brkić te Kuščević. Najava tihog prosvjeda u Vukovaru 13. listopada koji organizira Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik tog grada, izazvala je paniku u vrhu HDZ-a premda se na sve načine taj dojam nastoji ublažiti.

Srđan Milaković Srđan Milaković: 'Penava je zaboravio spomenuti likvidacije srpskih civila u Vukovaru...'

Da je situacija kritična, svjedoči i to što su Penavu jučer na sastanke "priveli" najvažniji stranački dužnosnici. Prvo je bio kod Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova, a zatim i na sastanku s Jandrokovićem, Brkićem i Kuščevićem (glavnim tajnikom, zamjenikom predsjednika HDZ-a i političkim tajnikom). Božinović je Penavi predstavio tim koji radi na slučaju Ovčare, mjestu pokolja ranjenika iz vukovarske bolnice, a HDZ-ova najjača stranačka trojka pokušala ga je uvjeriti da bi prosvjed koji je najavio mogao biti predmet manipulacije i iskorišten od raznih interesnih skupina kao napad na Vladu i HDZ.

– Od prosvjeda ne odustajem jer onda bih pristao na teze da je riječ o nekakvom stranačkom obračunu, što je potpuno degutantno. Svjestan sam da bi moglo biti manipulacija i zato će prosvjed biti posve apolitičan, ali što je alternativna: šutnja idućih 27 godina? Na to nikako ne pristajem – rekao nam je Ivan Penava jučer nakon sastanaka. Koliko su HDZ-ovi čelnici zatečeni time što će organizirati prosvjed, toliko je i on, nastavio je, zatečen što u priču o prosvjedu uvlače priče o stranačkim obračunima.

Prosvjed u Vukovaru Penava: Ako HDZ ima problem s otkrivanjem zločina, ima problem sam sa sobom

– I u HDZ-u su danas na sastancima ostali bez teksta kada sam im prepričao sudbine Vukovaraca i s čime se ljudi u Vukovaru svakodnevno susreću. A ako će posljedica prosvjeda biti sankcije protiv mene, k vragu, neka budu. Što je jedna politička karijera spram sudbine stradalih i obitelji stradalih u Domovinskom ratu – poručio je Penava.

Na preksinoćnjem sastanku u Banskim dvorima, na kojem je Andrej Plenković okupio uže vodstvo HDZ-a, Penavina najava neposluha zbog nesankcioniranja ratnih zločina u Vukovaru bila je jedna od glavnih tema. Plenković je, prenose nam izvori, poručio da do prosvjeda ne smije doći jer postavlja pitanje kako to da se nije prosvjedovalo prijašnjih godina, nego baš nakon dvije godine HDZ-ove vlasti u državi.

Kolinda Grabar-Kitarović Grabar-Kitarović: 'Nedopustivo je da počinitelji ratnih zločina slobodno šeću'

– Svi smo se složili da se ratni zločini moraju riješiti, ali dali smo podršku Plenkoviću da prosvjed nije način rješavanja problema – rekao nam je jedan stranački potpredsjednik. Ključno je pitanje što se sve može izroditi iz tog prosvjeda. Izvori iz HDZ-a uvjereni su da Penava nema "plan bušenja Plenkovića", međutim svjesni su da taj prosvjed može postati platforma nezadovoljnoj desnici i konzervativcima...

Neće biti nikakvih sankcija. Razgovarao sam s Penavom, objasnio mi je koji su to razlozi i frustracije koje imaju Vukovarci i nastavit ćemo taj dijalog – rekao je Jandroković..

>> Pogledajte video - Branitelji se u centru Sarajeva sukobili s policijom

[video: 26570 / Sukob specijalaca i boraca u Sarajevu]
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

  • Morany:

    plemenit cilj, krive metode. penava traži da se procesuiraju ratni zločin(c)i , onda neka se DORH uhvati posla, prošlo je 27 godina, nisu problemi od jučer

  • AngelaM:

    Iva PŠ uvik ima visoke izvore iz hdza. ako je bia sastanak užeg vodstva hdza, onda ili postoji krtica ili iva fabricira

  • PavasTea:

    prosvjedi su legitimni, ali se najcesce pretvore u folklor kao magnet svakvih likova, egzibicionista, sitnih politikanata... ono sto treba jest da pravosuđe počne raditi svoj posao. bez pritiska, ali bolje nego do sada