Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Morat ćemo uložiti dodatni napor za kompromis o proračunu EU-a

"Pozicija većine zemalja je potpuno jasna i nitko nema ništa protiv da se poštuje vladavina prava i ako postoje jasni i snažni oblici kršenja vladavine prava da treba reagirati".
21. veljače 2020. u 22:08 2 komentara 146 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zemlje članice EU-a morat će uložiti dodatni trud da postignu kompromis o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i na ovom samitu nije sazrio trenutak za to, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Andrej Plenković na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu AFERA MASONI Plenković: Novi glavni državni odvjetnik najkasnije sredinom travnja

Čelnici zemalja članica nisu uspjeli u prvom pokušaju postići kompromis o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. godine jer su razlike u stajalištima između bogatih zemalja neto uplatiteljica i siromašnijih netko korisnica bile prevelike.

"Morat ćemo uložiti dodatni trud kako bismo postigli kompromis. Danas nije bio taj trenutak, a s aspekta Hrvatske možemo biti zadovoljni jer smo uspjeli u pregovarački okvir uvrstiti naš posebni status, a to je da smo jedina zemlja koja je koristila samo jedan sedmogodišnji proračun, a također smo uspjeli uvrstiti pitanje depopulacije, demografske revitalizacije, što nikada prije nije bilo u pregovaračkoj kutiji", rekao je Plenković.

Prema prijedlogu koji je napravio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predviđena je dodatna alokacija za zemlje koje su koristile samo jedan sedmogodišnji proračun, a toj definiciji odgovora jedino Hrvatska, te su predviđena dodatna sredstva za zemlje koje su bilježile veće demografske gubitke zbog iseljavanja.

Miroslav Tuđman UGLEDNI HDZ-OVAC Miroslav Tuđman objasnio zašto je dao podršku i Kovaču i Plenkoviću

"S te strane, kolege gledaju na taj naš napor kao da smo otprilike, kolokvijalno govoreći, gurnuli nogu u vrata. Ta nas pozicija sada čeka, ona je tu za nas. Međutim, trebat ćemo svi zajedno još puno raditi da bismo postigli cjelovit kompromis", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da ne može procijeniti kada će biti sazvan novi samit za novi pokušaj dogovora o VFO-u.

"Kad bi se ponovno našli idući tjedan, bojim se da bismo bili na istim pozicijama kao i danas. Morat ćemo u predstojećem razdoblju naći modalitete kako približiti stajališta, vidjeti kada će situacija biti zrela i onda se ponovno naći", kaže Plenković.

On je rekao da se o pitanju uvrštavanja vladavine prava, kao uvjeta za korištenje europskih sredstava, nije puno razgovaralo.

"Pozicija većine zemalja je potpuno jasna i nitko nema ništa protiv da se poštuje vladavina prava i ako postoje jasni i snažni oblici kršenja vladavine prava da treba reagirati. Ključno u ovoj raspravi je da se ne ostavi previše arbitrarnosti, nego precizno i točno utvrdi na što se to odnosi", rekao je Plenković.

Andrej Plenković KOHABITACIJA Plenković: Razgovarao sam s Milanovićem o imenovanju načelnika Glavnog stožera

Najveći dio izvanrednog sastanka na vrhu sazvanog kako bi čelnici postigli kompromis oko proračuna za sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. protekao je u bilateralnim sastancima, dok je plenarni sastanak odgađan cijeli dan. 

Nakon puna dva dana razgovora i pregovora na stol je stavljen novi prijedlog da sljedeći sedmogodišnji proračun EU-a bude 1,069 posto bruto nacionalnog dohotka, ali ni to nije dobilo potporu čelnika.

Riječ je o nešto manjem iznosu od prijedloga koji je pripremio Charles Michel, koji je predlagao proračun u visini 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka.

OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO
Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • Tomislav55:

    Podrška gospodinu Plenkoviću, po svim pokazateljima najuspješnijem hrvatskom premijeru do sada.

  • Playmaker:

    Gospodin Premijer jedini spas za Hrvatsku !!!!! Bravo Herr Plenković !!!! Za Hrvatsku Spreman 😎😎🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷