Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit u Beču

Plenković: Moramo otvoriti šanse za nove gospodarske suradnje s Afrikom

Summit EU - Afrika
Foto: Vlada RH
18.12.2018.
u 10:57

Forum EU-Afrika pod sloganom "Širenje suradnje u digitalno doba" organiziraju austrijski kancelar Sebastian Kurz i ruandski predsjednik Paul Kagame, ovogodišnji predsjedavajući Afričkom unijom.

Premijer Andrej Plenković rekao je u utorak kako Hrvatska mora iskoristiti priliku summita EU-Afrika u Beču da bi poboljšala gospodarske odnose s Afrikom.

Austrija je posljednji mjesec svog predsjedanja Europskom unijom domaćin skupa na kojemu se okuplja europski i afrički politički vrh. 

Plenković je u Beču naglasio kako je to dobra prilika za "staviti na stol zajedničke napore afričkih vlada i Europske unije kako bi se ojačale i stabilizirale afričke države, spriječile krize i slabosti institucija,  te se tako spriječili migracijski tokovi". 

Hrvatska mora iskoristiti priliku i kako bi se promovirali gospodarski odnosi s Afrikom, poručio je premijer. 

Galerija: Andrej Plenković s ministrima na konferenciji "Dani regionalnoga razvoja i EU fondova"

Summit EU - Afrika
1/10

"Oni nisu preveliki u smislu razmjene" i većinom su aktivni tamo gdje postoje hrvatska veleposlanstva – u Maroku, Alžiru, Egiptu i Južnoafričkoj Republici, kazao je Plenković i izrazio nadu da će se na summitu otvoriti šansa za nove gospodarske suradnje. 

U Beč su stigli predstavnici tvrtki Končar, Altpro, B.I.D. Grupe, Veloxa te Hrvatske gospodarske komore, otkrila je Vlada. 

Forum EU-Afrika pod sloganom "Širenje suradnje u digitalno doba" organiziraju austrijski kancelar Sebastian Kurz i ruandski predsjednik Paul Kagame, ovogodišnji predsjedavajući Afričkom unijom. 

U Beč su stigli i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i niz europskih i afričkih čelnika – premijeri svih zemalja Višegradske skupine, Slovenije, Rumunjske, Nizozemske, Finske, Estonije, Bugarske, čelnici Egipta, Gane, JAR-a, Tunisa, Etiopije i drugih.

>> Pogledajte sukob Kreše Beljaka i Andreja Plenkovića u Saboru


 

Komentara 10

AR
Artukovic
12:56 18.12.2018.

Pocelo je....Afrika ce nam biti najbolji prijatelj,a sa afrikancima cemo siriti bratstvi i jedinstvo.

NA
navrhbrda
11:57 18.12.2018.

Ha, ha, ha … ovo je najbolji naslov koji sam ikad procitao u ovom zutilu. Nist bez mame Afrike!

RU
Ruby
18:04 18.12.2018.

Najprofitabilniji proizvod koji africi mozemo ponuditi je nasa ... vlada. Cijena? Ma prava sitnica..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije