Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O DANU DRŽAVNOSTI

Plenković: Loše je što predsjednik tako govori, vjerujem da će promijeniti svoje stajalište

Zagreb: Na Dan državnosti državni vrh položio vijence na groblju Mirogoj
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/14
30.05.2020.
u 11:24

Komentirajući jučerašnja uhićenja kazao je da pravna država mora funkcionirati u svakom trenutku, a najavio je i da će nadležna stranačka tijela odlučivati o stegovnim postupcima u stranci

Premijer Andrej plenković danas je na Mirogoju zajedno s drugim članovima državnog vrha položio vijence povodom Dana državnosti. Istaknuo je da je današnji datum ključan jer su se upravo tada donosile sve bitne odluke za našu samostalnost, neovisnost i slobodu, a izjave predsjednika Zorana Milanovića da danas nije Dan državnosti ocijenio je lošima.

- Mislim da je loše da predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor. Jako dobro znamo da je Račanova vlada promijenila Dan državnosti 2001. i stavila ga 25. lipnja koji je isto tako važan datum. Ovo je bio početak, i zato mi je žao da tako govori o ključnom datumu za suvremenu Hrvatsku. Vjerujem da će kroz svoj mandat promijeniti stajalište - kazao je premijer.

>> VIDEO Od ove godine Dan državnosti ponovno se slavi na današnji dan, 30. svibnja

Nije želio komentirati niti to što Milanović nije došao položiti vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, poručivši da to treba njega osobno pitati.

- Ja sam predsjednik Vlade, HDZ-a, čovjek na čiju se inicijativu promijenio Dan državnosti. On je druga osoba, druga institucija, pitajte njega za njegovo ponašanje. Ja sam o tome dovoljno rekao i to nije predmet mog interesa - kazao je.

Za optužbe oporbe da se radi o igrokazu, kazao je: - Oni papagajski nastoje prišiti HDZ-u nešto što ovoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici ne stoji, ne stoji meni kao predsjedniku Vlade, našim načelima i ponašanju.

Komentirajući jučerašnja uhićenja kazao je da pravna država mora funkcionirati u svakom trenutku, a najavio je i da će nadležna stranačka tijela odlučivati o stegovnim postupcima u stranci.

- Državno odvjetništvo i policija su neovisni. Ako postoji sumnja da je netko počinio kazneno djelo, policija i DORH trebaju raditi bez obzira o kome se radi i stranačkoj pripadnosti te osobe - rekao je Plenković.

Na upit je li  je li bila loša ideja da se nakon afere sa stanom Josipu Rimac svejedno stavi na mjesto tajnice u Ministarstvu uprave, odgovorio je da ta uhićenja nemaju veze s tim ministarstvom.

Komentara 36

ST
stefj
11:42 30.05.2020.

Milanović pleše po rubu, radi toliko koliko može, a da se preočito ne uključi u predizbornu kompanju na strani SDP-a. Od poticanja ideoloških tema do osporavanja povijesnih datuma (samim time i činjenica)... Stvarno nam fali lustracija, sad je vjerojatno kasno. Ovako se međustranačka borba svodi i na borbu protiv same države. Još ajde, da to radi stranka ili udruga, no nije ovo prvi puta da to radi i neka institucija...

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
12:02 30.05.2020.

Predsjednik laže, promjenili su izvorni datum u Racanovo vrijeme, smrca, hrašće i guta smrklje. ODVRATNO.

Avatar Matija22
Matija22
11:37 30.05.2020.

Čestitaj mu kad dođe 29 novembra njegov dan državnosti kad ne priznaje dan državnosti Hrvatske, jer tim ne priznaje ni Hrvatsku ,možda jugu (region) priznaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije