Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Ključni su obrazovna reforma, STEM i stipendije za deficitarna zvanja

Na forumu u organizaciji Udruge Hrvata BIH Prsten održanom u zagrebačkom hotelu Sheraton pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske govorili su i Ivica Nuić, predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten, Andrej Plenković, hrvatski premijer, i Pavo Zubak, predsjednik Udruge Prsten
13. veljače 2020. u 13:27 0 komentara 162 prikaza
Prstenov forum: obrazovanje i poduzetništvo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Iako se već desetljećima razgovara o nužnosti povezivanja gospodarskog i obrazovnog sektora, njihovu odnosu koji bi rezultirao educiranom i adekvatnom radnom snagom za sve gospodarske segmente, točnije napretkom obrazovnog sektora, Hrvatska u tom smjeru nije učinila veće iskorake. Upravo zbog toga Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten organizirala je jučer u hotelu Sheraton poslovni forum na temu “Obrazovanje i poduzetništvo: izazovi hrvatske budućnosti” nudeći pritom konkretna rješenja za obrazovanje koje u Hrvatskoj barem političari proglašavaju “nacionalnim interesom”.

Ante Mandić ističe kako su članovi Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten najjača poveznica između Hrvatske i BiH PPF Veliki forum Hrvata iz BiH o obrazovanju i poduzetništvu

Reformu lišiti ideologija

– Hrvatska je dosad imala mnogo reformi obrazovnog sustava i svaka dosadašnja imala je nešto dobro, no ono što je ključni problem jest nedostatak kontinuiteta. Ono što moramo shvatiti jest to da je važna kvaliteta prijedloga, a ne tko je osoba koja predlaže reformske procese, jer ne postoji lijevo i desno obrazovanje. Dok se u Hrvatskoj ne riješimo ideologije, ne možemo dalje – kazao je Pavo Zubak, predsjednik Udruge Prsten uoči početka foruma.

Stoga je pred okupljenim uzvanicima među kojima su bili brojni ministri, pomoćnici, ravnatelji obrazovnih agencija, dekani, rektori iz dviju država poručio da Hrvatska mora oformiti tim koji će nadjačati i nekoliko vlada i tako lišen ideologije nastaviti s nužnim reformama u obrazovnom sektoru koji će ne samo pospješiti obrazovni sustav, nego i gospodarstvo u cjelini.

– Mladima moramo ponuditi novo i atraktivno obrazovanje i stoga, ako želimo ozbiljnost, moramo oformiti ekipu koja je lišena ideologija i koja će ustrajati na obrazovnoj reformi – kazao je Pavo Zubak. Da je naš obrazovni sustav nedovoljno dobar, istaknuo je i Ivica Nuić, predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten.

Gordan Gledec GORDAN GLEDEC 'Država nas tretira kao lopove umjesto da s nama radi na umjetnoj inteligenciji'

– Kronični nedostatak radne snage posljednji je trenutak za zaokret u srednjoškolskom i visokoškolskom sustavu. Bez cjelovite reforme i suradnje s gospodarstvom parcijalne reforme neće dati rezultata. Ministarstvo obrazovanja četvrto je ministarstvo po izdvajanju, plaće su povećane 23,1 posto i s pravom se očekuje da Ministarstvo osigura programe kojima će se školovati stručni mladi ljudi, učenici koji će imati znanje, učenici koji su spremni na cjeloživotno učenje – poručio je u svome izlaganju Nuić naglašavajući da će, ne dođe li do većih promjena, naša gospodarska proizvodnja biti zastarjela.

– U gospodarstvu nedostaje multidisciplinarnih stručnjaka, a u posljednjih deset godina iz Hrvatske se iselilo 300 tisuća ljudi. Mi na to moramo odgovoriti. Obrazovanje je budućnost, zalažemo se za cjelovitost učenja, želimo da hrvatsko društvo ulovi korak s vremenom – kazao je predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten Ivica Nuić. Da je obrazovanje ključna tema ne samo na razini Europske unije nego i Vlade, ustvrdio je na forumu i premijer Andrej Plenković.

– Iznad svega važno je kvalitetno obrazovanje. To je uostalom tema koja angažira i mobilizira ljude, u Hrvatskoj je obrazovanje postalo snažna, izravno politička tema koja je nosila i ideološke podjele. Obrazovanje je temelj dugoročnog gospodarskog rasta – kazao je Plenković u svome izlaganju. Napomenuo je da ova Vlada provodi obrazovnu reformu i da je HDZ u koaliciji i s liberalnijim strankama uspio postići konsenzus na razini struke.

učenici PROTIV NASILJA Novi akcijski plan: U škole se uvode kodeksi ponašanja i kazne

– Temelj reformskih procesa je učenje jezika, kulture i identiteta. Isto tako, uveli smo međupredmetne sadržaje među kojima je i poduzetništvo i učinili smo iskorak u povezivanju s tržištem rada. Smatramo da je obrazovana reforma temelj – poručio je premijer Plenković. Nije propustio napomenuti i to da je Vlada osigurala temelje da gospodarstvo ide naprijed.

– Osigurali smo da nam kreditni rejting bude investicijski, osigurali smo politiku koja je u interesu građanima, vodimo računa o tome da poduzetnici imaju manje troškove. Zato smo i osigurali porezna rasterećenja, a s novim valom idemo na još veće rezanje – kazao je okupljenima Plenković. Istaknuo je da država vodi računa o STEM području kao i o stipendijama kojima potiče učenike i studente.

Hrvatska potpora BiH

– Stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja povećane su sto posto – kazao je Plenković. Osvrnuo se i na dobru suradnju Hrvatske i BiH ističući da je riječ o prijateljskim zemljama koje će i ubuduće nastaviti suradnju.

– Osobito nam je važno da podupiremo bolnicu u Mostaru, Sveučilište u Mostaru i projekt Hrvatskog narodnog kazališta. To su, dakle, tri ključna segmenta naše suradnje: zdravlje, obrazovanje i kultura – zaključio je u premijer Plenković.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.