Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRSTEN

Plenković: Ključni su obrazovna reforma, STEM i stipendije za deficitarna zvanja

Prstenov forum: obrazovanje i poduzetništvo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
13.02.2020.
u 13:27

Na forumu u organizaciji Udruge Hrvata BIH Prsten održanom u zagrebačkom hotelu Sheraton pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske govorili su i Ivica Nuić, predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten, Andrej Plenković, hrvatski premijer, i Pavo Zubak, predsjednik Udruge Prsten

Iako se već desetljećima razgovara o nužnosti povezivanja gospodarskog i obrazovnog sektora, njihovu odnosu koji bi rezultirao educiranom i adekvatnom radnom snagom za sve gospodarske segmente, točnije napretkom obrazovnog sektora, Hrvatska u tom smjeru nije učinila veće iskorake. Upravo zbog toga Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten organizirala je jučer u hotelu Sheraton poslovni forum na temu “Obrazovanje i poduzetništvo: izazovi hrvatske budućnosti” nudeći pritom konkretna rješenja za obrazovanje koje u Hrvatskoj barem političari proglašavaju “nacionalnim interesom”.

Reformu lišiti ideologija

– Hrvatska je dosad imala mnogo reformi obrazovnog sustava i svaka dosadašnja imala je nešto dobro, no ono što je ključni problem jest nedostatak kontinuiteta. Ono što moramo shvatiti jest to da je važna kvaliteta prijedloga, a ne tko je osoba koja predlaže reformske procese, jer ne postoji lijevo i desno obrazovanje. Dok se u Hrvatskoj ne riješimo ideologije, ne možemo dalje – kazao je Pavo Zubak, predsjednik Udruge Prsten uoči početka foruma.

Stoga je pred okupljenim uzvanicima među kojima su bili brojni ministri, pomoćnici, ravnatelji obrazovnih agencija, dekani, rektori iz dviju država poručio da Hrvatska mora oformiti tim koji će nadjačati i nekoliko vlada i tako lišen ideologije nastaviti s nužnim reformama u obrazovnom sektoru koji će ne samo pospješiti obrazovni sustav, nego i gospodarstvo u cjelini.

– Mladima moramo ponuditi novo i atraktivno obrazovanje i stoga, ako želimo ozbiljnost, moramo oformiti ekipu koja je lišena ideologija i koja će ustrajati na obrazovnoj reformi – kazao je Pavo Zubak. Da je naš obrazovni sustav nedovoljno dobar, istaknuo je i Ivica Nuić, predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten.

– Kronični nedostatak radne snage posljednji je trenutak za zaokret u srednjoškolskom i visokoškolskom sustavu. Bez cjelovite reforme i suradnje s gospodarstvom parcijalne reforme neće dati rezultata. Ministarstvo obrazovanja četvrto je ministarstvo po izdvajanju, plaće su povećane 23,1 posto i s pravom se očekuje da Ministarstvo osigura programe kojima će se školovati stručni mladi ljudi, učenici koji će imati znanje, učenici koji su spremni na cjeloživotno učenje – poručio je u svome izlaganju Nuić naglašavajući da će, ne dođe li do većih promjena, naša gospodarska proizvodnja biti zastarjela.

– U gospodarstvu nedostaje multidisciplinarnih stručnjaka, a u posljednjih deset godina iz Hrvatske se iselilo 300 tisuća ljudi. Mi na to moramo odgovoriti. Obrazovanje je budućnost, zalažemo se za cjelovitost učenja, želimo da hrvatsko društvo ulovi korak s vremenom – kazao je predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten Ivica Nuić. Da je obrazovanje ključna tema ne samo na razini Europske unije nego i Vlade, ustvrdio je na forumu i premijer Andrej Plenković.

– Iznad svega važno je kvalitetno obrazovanje. To je uostalom tema koja angažira i mobilizira ljude, u Hrvatskoj je obrazovanje postalo snažna, izravno politička tema koja je nosila i ideološke podjele. Obrazovanje je temelj dugoročnog gospodarskog rasta – kazao je Plenković u svome izlaganju. Napomenuo je da ova Vlada provodi obrazovnu reformu i da je HDZ u koaliciji i s liberalnijim strankama uspio postići konsenzus na razini struke.

– Temelj reformskih procesa je učenje jezika, kulture i identiteta. Isto tako, uveli smo međupredmetne sadržaje među kojima je i poduzetništvo i učinili smo iskorak u povezivanju s tržištem rada. Smatramo da je obrazovana reforma temelj – poručio je premijer Plenković. Nije propustio napomenuti i to da je Vlada osigurala temelje da gospodarstvo ide naprijed.

– Osigurali smo da nam kreditni rejting bude investicijski, osigurali smo politiku koja je u interesu građanima, vodimo računa o tome da poduzetnici imaju manje troškove. Zato smo i osigurali porezna rasterećenja, a s novim valom idemo na još veće rezanje – kazao je okupljenima Plenković. Istaknuo je da država vodi računa o STEM području kao i o stipendijama kojima potiče učenike i studente.

Hrvatska potpora BiH

– Stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja povećane su sto posto – kazao je Plenković. Osvrnuo se i na dobru suradnju Hrvatske i BiH ističući da je riječ o prijateljskim zemljama koje će i ubuduće nastaviti suradnju.

– Osobito nam je važno da podupiremo bolnicu u Mostaru, Sveučilište u Mostaru i projekt Hrvatskog narodnog kazališta. To su, dakle, tri ključna segmenta naše suradnje: zdravlje, obrazovanje i kultura – zaključio je u premijer Plenković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije