Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.04.2017. u 22:07

Dogovorio je rješenje za granicu, a pobjednički se osjećao i zbog manevra s Mostom

Postoji jedno trik-pitanje koje sam kao novinar, želeći ispitati reakciju, postavljao bivšem premijeru Zoranu Milanoviću dok mu je vlast već klizila iz ruku: hoćemo li Vas opet vidjeti ovdje na summitu ili Vam je ovo posljednji put da predstavljate Hrvatsku u Europskom vijeću?

Doduše, pitao sam Milanovića isto pitanje nekoliko puta, dovoljno puno da je konačno (na odlasku sa summita koji mu je zaista bio zadnji) uz osmijeh primijetio: “To me svaki put pitate”. Prošlo mi je jučer kroz glavu to pitanje, trebam li ga postaviti Andreju Plenkoviću, pa da vidim iz odgovora mota li mu se po glavi pomisao da možda neće još dugo biti premijer.

Ali, Plenković je došao u Bruxelles ostavljajući dojam da ima pod kontrolom ovu krizu koja potresa njegovu Vladu, a otišao je sinoć za Zagreb s još pojačanijim takvim dojmom. Upisao je jednu malu pobjedu. Čini se da je uspio riješiti problem s gužvama na slovenskoj granici.

Već sljedeći tjedan, u Saboru, mogli bi ga sustići porazi, ali Plenković je tjedan završio malom pobjedom. Prikazao se kao premijer koji rješava probleme. Dogovorio je rješenje za glatku primjenu nove europske uredbe na slovensko-hrvatskoj granici (dogovorio ga je, tek ćemo vidjeti kako to izgleda u praksi), a pobjednički se osjećao i oko manevra koji je izveo s Mostom. Ma što mislili o poslovanju Agrokora i ulozi Zdravka Marića u njemu, premijerov argument da su faul, dostojan crvenog kartona, počinili Mostovi ministri – i to požurili počiniti prije no što će Marić u Saboru tek steći priliku obraniti se od optužbi da je on taj koji je počinio faul – potpuno je na mjestu.

Vlada nije dječja igra, gdje jedni glume kauboje, drugi indijance, pa se tuku međusobno, nego izvršno tijelo koje radi konsenzualno i kolegijalno. Onog trena kad se to izgubi, to se mora riješiti. Plenković je jučer u Bruxellesu prilično uvjerljivo objasnio zašto je to morao učiniti.

To se, naravno, već sutra može promijeniti, ali zasad Plenković zvuči kao da zaista drži kormilo črvsto u svojim rukama.

Komentara 10

Avatar krcedolac
krcedolac
16:38 01.05.2017.

Još jedan Plenkijev trbuhozborac...Jandrokovic valjda nije dovoljan...

Avatar buffalobill
buffalobill
13:09 02.05.2017.

Plenković kao premijer koji rješava probleme i ide dalje. Rjesava on malo nerekoh sto. Rjesava kao njegovi predhodnici tj. nista ne rjesava.

TW
TWITOIST
16:05 01.05.2017.

Na veliku zalost ''MOST''-a i Orepica Plenkovic je uradio sam sto nije moglo svo ministarstvo koje pripada '' Most-''u,Bozi Petrovu i Vlahi Orepicu,kako kazu pameetnom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije