Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bauk u Saboru:

'Ovo je igrokaz kojim HNS pokazuje svoju liberalnu, a HDZ svoju konzervativnu crtu'

Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/10
30.11.2018.
u 11:25

Dan u Saboru je počeo izjašnjavanjem o amandmanima na Zakon o udomiteljstvu, a zanimljivo, iako posljednjih dana HNS "ratuje" s HDZ-om zbog odluke Vlade da ne prihvati njihov amandman kojim bi se udomiteljstvo omogućilo i istospolnim životnim partnerima, većinu ove rasprave HNS-ovih zastupnika uopće nije bilo u sabornici

Vlada RH danas će se u Saboru izjašnjavati o amandmanima na dosad raspravljenim zakonima, a većinu dana potrošit će izjašnjavajući se o čak 219 amandmana koja su zastupnici podnijeli na prijedlog državnog proračuna za 2019. godinu. Kako je najavljeno na jutrošnjoj sjednici Vlade, od svih tih amandmana, Vlada će prihvatiti tek 3 amandman na proračun, te 4 amandmana na izvanproračunske korisnike odnosno Hrvatske vode, a usput je priložila i svoja dva amandmana, za očekivati je da će jednako tako glasovati i zastupnici vladajuće većine.

Vlada je prihvatila amandman zastupnika Marije Puh, Ivana Šipića i Žarka Tušeka, vrijedan 10 milijuna kuna za 2019, kao i dva amandmana zastupnika Pere Čosića, Ljubice Maksimčuk i Marka Šimića u visini od 15 te 5 milijuna kuna. Vlada je prihvatila i amandmane na prijedlog financijskog plana Hrvatskih cesta za 2019. godinu i to zastupnika Vesna Bedeković, Josipa Đakića, Vladimira Bileka, Željka Lackovića, kojim se za program gradnje i rekonstrukcije brzih cesta, za projekt DC 10 (Podravski ipsilon) dionica: Kloštar Vojakovački - Križevci i DC 12 (Podravski ipsilon) dionica: Farkaševac - Bjelovar ukupne procijenjene vrijednosti 549 milijuna kuna mijenja predviđeni početak izvođenja radova iz 2020. u 2019. godinu te se osiguravaju dodatna sredstva u iznosu od 37 milijuna kuna za realizaciju u 2019. godini. Prihvaćena su i dva amandmana zastupnice Sunčana Glavak koja se odnose na financiranje izvanproračunskih korisnika te amandman Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a.

O svim raspravljenim zakonima kao i proračunu planirano je glasovanje u ponedjeljak.

Dan je počeo izjašnjavanjem o amandmanima na Zakon o udomiteljstvu, a zanimljivo, iako posljednjih dana HNS "ratuje" s HDZ-om zbog odluke Vlade da ne prihvati njihov amandman kojim bi se udomiteljstvo omogućilo i istospolnim životnim partnerima, većinu ove rasprave HNS-ovih zastupnika uopće nije bilo u sabornici.

SDP je podnio isti amandman kao HNS, a da ih nema u sabornici primijetio je i SDP-ov Arsen Bauk.

- Mi smo predložili ovaj amandman u slučaju da HNS odustane od svog zbog neke političke trgovine, da se o njemu ipak glasa. Kako danas nitko HNS-a nije došao da brani njihov amandman, nećemo ga mi braniti u njihovo ime, nego ćemo u svoje. Što god vi napisali u zakon, sudovi će morati poštivati praksu Europskog suda za ljudska prava i omogućiti osobama u životnom partnerstvu pristup ovoj usluzi. Ovo je jedan igrokaz kojim HNS pokazuje svoju liberalnu, a HDZ svoju konzervativnu crtu – komentirao je Bauk.

Mostov Nikola Grmoja je zatražio stanku kako bi ustvrdio da je sada evidentno da se "cijela ova farsa i igrokaz o navodnom sukobu HNS-a i HDZ-a pokazala istinitom".

- Zastupnika HNS-a nema, dali su amandman, a ovdje ih nema. To dokazuje igrokaz. Cijeli sukob je fingiran kako se ne bi govorilo o važnijim stvarima. Zašto Sabor na plenarnoj sjednici ne raspravlja o Marakeškom sporazumu – zanima Grmoju koji je pri tome pozvao HDZ-ovog Miru Kovača, inače predsjednika Odbora za vanjsku politiku Miru Kovača jer nije dozvolio da se glasa o tome hoće li se o Marakeškom sporazumu raspravljati na plenarnoj sjednici.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I Mostov Miro Bulj dodao je kako se Marakeški sporazum gura ispod stola, pa je dobio opomenu jer je prekoračio vrijeme za govor, a novu opomenu je dobio i HRAST-ov Hrvoje Zekanović jer je mimo Poslovnika prigovorio da o Marakeškom sporazumu raspravlja i Njemačka i Švicarska, ali ne i Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici. Zatim je opomenu dobio i HDZ-ov Miro Kovač koji je Mostovim zastupnicima uzvratio da postoje odredbe poslovnika po kojima mogu tražiti raspravu o Marakeškom sporazumu na plenarnoj sjednici.

Očekivano, Vlada je odbila i amandman SDP-ovog Arsena Bauka koji je tražio da se osigura 20 tisuća kuna za navijačke rekvizite za predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, s obzirom na njenu strast prema obilaženju sportskih natjecanja kojih će mnoštvo biti i u 2019. godini.

Ništa vam nije sveto... "Netko pokušava napraviti razdor između Vlade i mene" kaže predsjednica RH, a sada vidimo i tko, Vlada. Ovo je svjesna opstrukcija političkog i vanjsko-političkog rada predsjednice, pokušat ću obrazložiti. U nogometnom srpnju veliki rast potpore Kolindi Grabar-Kitarović, to kad je bilo svjetsko prvenstvo, a onda mjesec dana nakon toga, HDZ provocira Grabar Kitarović, nakon Marakeške avanture izgubila je četvrtinu pristaša – čita Bauk naslove pripremljenih isprintanih naslovnica koje pokazuje zastupnicima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Današnje naslovnice vrište "ovo je udar", dakle očito je da jedina uspješna vanjsko-politička aktivnost predsjednice RH je navijanje, a sve ostalo, čega god se uhvati ili osramoti HDZ ili osramoti Hrvatsku – kaže Bauk pa podsjeća na predomišljanje predsjednice oko Istanbulske konvencije pa sad Marakeškog sporazuma, ali i aferu SMS koja se počela povezivati i s njome.

- Dakle jedino što je dobro, navijanje, vi joj oduzimate, ali neće vam uspjeti, jer ako nije ušla u proračun, ušla je Paninijev album sa sličicama zajedno s Lukom Modrićem – kaže Bauk.

Javio se i "zabrinuti" Predrag Matić tražeći stanku zbog "ozbiljne" situacije.

- Ja sam do zadnjeg trenutka mislio da će Vlada pokazati razumijevanje, međutim, ne. Šokiran sam, to je udar, ne ovo što izlazi u medijima. Sljedeće godine, tolika natjecanja, tolika svjetska prvenstva, predizborna kampanja... Međutim, je li nekome stalo? HDZ-u očito nije i nama jeste, ovo je udar na predsjednicu. Što će ona raditi sljedeće godine, obišla je sve županije, šatora više nema, psa hrane druge, Putinu i Trumpu se popela na vrh glave, i što će raditi, smisao njenog postajanja i funkcije ne postoji, glavni frend i donator nije u državi, znamo iz kojeg razloga – zaključio je ironični Predrag Matić govoreći kako zbog te "ozbiljne" situacije treba stanku.

- Odobrit ću vam stanku ali nisam siguran da je to najoportuniji pristup – kazao je predsjedavajući Željko Reiner.

Pogledajte video: Noćno prepucavanje u Saboru

Komentara 19

ST
stefj
11:36 30.11.2018.

He, he, Bauk u saboru... To dođe ono kao Krampus u kući. Evo (srpski): Bauk je opisan kao stvorenje koje se krije na tamnim mestima, rupama ili napuštenim kućama, čekajući da zgrabi, odnese i proždere svoju žrtvu; ali može se oterati svetlom i bukom

Avatar Django
Django
11:49 30.11.2018.

Naravno da je igrokaz, ali i Bauk u tom igrokazu ima svoju ulogu

DU
Deleted user
11:42 30.11.2018.

kako su crveni kmeri slatki, pustaju brade a supstance ni u tragovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije