Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Usmjeren je na mir'

Plenković odgovorio Vučiću na njegov komentar o Gotovini

Plenković
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/6
18.11.2016.
u 22:38

Ne očekuje zatezanje odnosa sa Srbijom, nego obrnuto

predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak navečer u Osijeku kako je svim političkim akterima jasno da Vlada treba pomoći Slavoniji, u prometnom povezivanju, socijalnim i demografskim problemima te gospodarskim projektima te da će Vlada nastojati voditi računa o ravnomjernom regionalnom razvoju svih krajeva Hrvatske.

Nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem i osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, premijer Plenković je rekao da je razgovor bio koristan. 

Dometnuo je kako se u svim sredinama sastaje s čelnicima lokalne samouprave, neovisno o stranačkoj pripadnosti, da bi se neposredno informirao o njihovim prioritetima i projektima i kako bi se za raspravu o određenim temama na sjednicama Vlada dobio "refleks onoga što je bitno".

Na pitanje novinara kako komentira izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da su u Srbiji "razumjeli poruku koju nosi postavljanje Ante Gotovine za savjetnika za nacionalnu sigurnost u hrvatskoj Vladi" te kako je "sasvim izvjesno da Srbi, prije svega prognani Srbi koji su živjeli na području Krajine i Hrvatske, ne mogu biti sretni zbog toga", premijer Plenković je ocijenio da general Gotovina "svojim iskustvom i svojim pristupom u politici može biti izuzetno koristan upravo u usmjeravanju ka budućnosti".

"Kada razgovarate s generalom Gotovinom vidite da je on usmjeren na mir, suradnju, budućnost, stabilnost i na analizu jednog kompliciranog okružja u kojemu se danas nalaze Hrvatska i Europa. Vjerujem da će on svojom mudrošću i smirenošću biti koristan savjetnik ministru obrane", istaknuo je Plenković.

General Ante Gotovine imenovan je na sjednici Vlade u četvrtak posebnim savjetnikom ministra obrane Damira Krstičevića.

Zbog te odluke ne očekuje zatezanje odnosa sa Srbijom, nego obrnuto, a na dodatni upit novinara je li iznenađen reakcijom iz Srbije, Plenković je odgovorio kako "ne vidi da je reakcija nešto problematično".

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić je izjavio da su razgovarali o tome kako probleme ovoga područja staviti u fokus hrvatske politike i središte pozornosti hrvatske Vlade te da je poručio premijeru kako Osijek i Slavonija od Vlade ne traže pomoć, nego ravnopravnost.

Tražio sam i da budemo ravnopravniji od ostalih, upravo zbog toga jer su Osijek i Slavonija u ratu dali najviše, a u miru dobili najmanje. Rekao sam da nam treba sustav koji će oduzimati od onih u koje smo do sada ulagali, i gdje ima viška, a uložiti tamo gdje novca nema, a to su Slavonija i Baranja, istaknuo je Vrkić.

Dodao je kako je upozorio da je potrebno riješiti problem poljoprivrede, jer Hrvatska ne može ulagati samo u turizam, a zaboraviti na ljude koji se iseljavaju jer od poljoprivrede ne mogu živjeti.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić je izvijestio kako je s premijerom razgovarao o projektima za koje je Županija zainteresirana, te o projektima koji "zapinju" već godinama, iako je riječ o strateškim, projektima od nacionalnog interesa.

Dodao je kako je premijera Plenkovića pozvao da se u Osječko-baranjskoj županiji održi sjednica Vlade kako bi se razmotrila otvorena pitanja u gospodarstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji te očekuje da će premijer i njegovi suradnici prihvatiti taj prijedlog.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković večeras se, u povodu 27. obljetnice osnutka osječkog HDZ-a, sastao i s članovima županijskog i osječkog Gradskog odbora HDZ-a. Nakon sastanka je rekao da se razgovaralo o aktivnostima koje su povezane s radom Vlade, posebice u kontekstu prioriteta za Slavoniju i regionalni razvoj, te pripremama za lokalne izbore.

>> Vučić poručio Hrvatskoj: Razumjeli smo poruku koju nosi postavljanje Ante Gotovine za savjetnika za nacionalnu sigurnost

Komentara 147

GO
Gomila
23:01 18.11.2016.

Vucica treba uhapsiti kad zakoraci na hrvatsku zemlju

OD
otac_domovine
22:57 18.11.2016.

Večernji koliko je bilo ljudi danas u VUkovaru? To za vas nije vijest? Veselim se danu kada ćete propasti i biti na socijalnoj pomoći svi redom.

KR
kruti123
23:10 18.11.2016.

drug plenki nema muda odgovoriti čubastom četniku na pravi način

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije