Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŽBENI POSJET

Plenković i Krstičević s hrvatskim vojnicima u Poljskoj

Plenković i Krstičević u Poljskoj
Foto: MORH
04.07.2019.
u 19:58

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević posjetili su pripadnike 4. HRVCON-a na vojnom poligonu "Bemowo Piskie" u Poljskoj

U sklopu službenog posjeta Republici Poljskoj, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u pratnji ministra nacionalne obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka posjetili su u četvrtak, 4. srpnja 2019. pripadnike 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji su smješteni na vojnom poligonu "Bemowo Piskie" u Poljskoj u sklopu NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence - eFP).

Prilikom obilaska hrvatskih vojnika na poljskom vojnom poligonu, predsjednik Vlade Plenković je istaknuo kako je zadovoljan profesionalizmom hrvatskih vojnika u Poljskoj.

"Sudjelovanjem u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti pripadnici 4. hrvatskog kontingenta stječu vrijedna iskustva i razvijaju profesionalne sposobnosti te istovremenu razvijaju suradnju s važnim partnerima u području obrane i sigurnosti”, poručio je Andrej Plenković.

Ministar Krstičević istaknuo je kako su Hrvatska i Poljska strateški partneri te da dvije države imaju izvrsnu suradnju na području obrane.

"Hrvatska vojska u Poljskoj jača vlastite sposobnosti u suradnji s našim saveznicima, razmjenjujemo vrijedna iskustva u međunarodnom okruženju i jačamo interoperabilnost", rekao je ministar.

Četvrti hrvatski kontingent u sklopu Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland) broji ukupno 80 pripadnika. Zapovjednik 4. HRVCON-a je bojnik Predrag Srđenović.

Pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, hrvatski vojnici zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiri Borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta Ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama, u Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Okosnicu kontingenta čine pripadnici Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom samovoznih višecijevnih lansera raketa (SVLR) "VULKAN", kao i stožerno osoblje koje radi u sastavu zapovjedništva BGP-a te tim vojne policije i nacionalni element potpore s pripadajućom opremom i vozilima.

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju održana vojna vježba Puma 19

Komentara 4

MO
moškov
20:21 04.07.2019.

veliki vojskovođa i jos veci drzavnik u posjetu hos u poljskoj...sto hrvatska vojska uopce radi u poljskoj...a nasa drzava puna izbjeglica...cuvamo nekakove granice u poljskoj a hrvatska granica suplja kao svicarski sir...sve nakrivo..

MO
moškov
21:33 04.07.2019.

vojskovođa i evrodrzavnik salju vojsku po svijetu...a granice hrvatske ce cuvati..tko...najbolje angazirati kineze dok zavrse peljeski most koji vodi nicemu...10 000 kineza angazirati za cuvanje granice..

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:25 04.07.2019.

Nato je donio enormne troškove koji su razmontirali hv koja je bila sila prije 20 godina...danas je to sjena nekadašnje vojske i služi za pranje novca i odlaganje vojnog smeća takozvanih saveznika...samo afganistan je odnio milijarde a nema pomaka za ovih 15 godina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije