Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak dr. Vesne Bosanac

Plenković i Jandroković izrazili sućut obitelji Bosanac: Postaja je simbol otpora i obrane Vukovara

Bjelovar: Plenković, Butković i Jandroković na otvorenju pruge Gradec - Sveti Ivan Žabno
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
21.03.2022.
u 12:22

Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata, žena koje ćemo se sjećati, a osobito hrvatski branitelji i civili kojima je nesebično pomagala u borbi za njihove živote - poručio je Jandroković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji u povodu smrti dr. Vesne Bosanac.

- Poštovana obitelji Bosanac, s tugom i iskrenim žaljenjem sam primio vijest o smrti gospođe Vesne Bosanac. Posebno ćemo ju pamtiti po dugogodišnjem stručnom medicinskom radu i neumornoj brizi za najranjivije, napose tijekom Domovinskog rata kada su u Vukovarskoj bolnici, koju je predvodila i u tim sudbonosnim danima, liječeni i operirani brojni ranjeni hrvatski branitelji i civili. Zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika dr. Bosanac postala je simbol obrane i otpora Vukovara naveo je premijer Plenković te dodao:

- U zajedničkoj suradnji s dr. Bosanac, hrvatska Vlada je preuzela osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom, proglasivši je Nacionalnom memorijalnom bolnicom. U svojoj bolnici dr. Bosanac ostala je raditi do umirovljenja, a za svoj rad i doprinos obrani zemlje odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske te Poveljom Republike Hrvatske. Požrtvovnost i hrabrost Vesne Bosanac, kao i njezin nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske te izgradnji i snaženju hrvatskog zdravstvenog sustava, ostaju nam u trajnom sjećanju. Molim vas da uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković također je uputio izraze sućuti obitelji Bosanac te istaknuo da će zauvijek ostati u sjećanju svima jer su njena humanost i požrtvovnost simboli otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu.

"S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospođe Vesne Bosanac, liječnice i dugogodišnje ravnateljice vukovarske bolnice. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", napisao je Jandroković u brzojavu sućuti.

Dr. Vesna Bosanac zauvijek će ostati u sjećanju svih nas, naglasio je.

"Njena humanost, požrtvovnost, herojstvo i žrtva simboli su otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu", rekao te podsjetio kako je vukovarsku bolnicu vodila u okolnostima brutalne velikosrpske agresije na grad u iznimno teškim ratnim uvjetima, istovremeno organizirajući rad bolnice i vodeći brigu za mnogobrojne ranjenike i stradale.

Do zadnjeg trenutka nije napuštala bolnicu, ostajući sa svojim djelatnicima i pacijentima sve do vlastitog zatočeništva u logoru.

Današnje slike razaranja civilnih objekata i bolnica u Ukrajini bude živa sjećanja na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a posebno podsjećaju na žrtvu Vukovaraca, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Podsjetio je da je dr. Bosanac u ime opće bolnice Vukovar primila Povelju Republike Hrvatske za iznimnu skrb tijekom obrane grada, a za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota odlikovana je i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

"Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata, žena koje ćemo se sjećati, a osobito hrvatski branitelji i civili kojima je nesebično pomagala u borbi za njihove živote", poručio je Jandroković.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja s tugom su primili vijest o smrti hrvatske liječnice Vesne Bosanac, koju će Hrvatska zauvijek pamtiti kao ravnateljicu vukovarske ratne bolnice i heroinu Domovinskog rata.

Zbrinjavanje ranjenika, skrb o bolesnima, rodiljama i novorođenčadi, tijekom tromjesečne opsade grada odvijala se u gotovo nemogućim uvjetima, no pravi pakao uslijedio je nakon okupacije grada.

Vukovarska bolnica u Domovinskom ratu postala je simbol obrane i stradanja Vukovara, ali i cijele Hrvatske, a njezini djelatnici primjer požrtvovnosti, predanosti i hrabrosti.

Bitka za Vukovar iznjedrila je mnoge heroje, a među njima je svakako i dr. Vesna Bosanac, koja je svoj život posvetila spašavanju ljudskih života - od ratne do Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, istaknuli su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Naglasili su i kako su zahvalni za njezin doprinos u obrani domovine i dugogodišnju suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu.

Komentara 1

Avatar mofo
mofo
12:48 21.03.2022.

"Boranac" jel? E moj VL...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije