Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori kroje sudbinu

Plenković i Bernardić ovise o rezultatu, Petrov siguran

Petrov, plenković, bernardić
Ivo Cagalj, Dusko Marusic, Damir Spehar/PIXSELL
17.05.2017.
u 07:04

Šefu HDZ-a lokalni izbori određuju i mogućnost preslaganja u Saboru, predsjedniku SDP-a prilika su da ušutka nezadovoljnike, ali bi mogao biti i srušen

Lokalni izbori u nedjelju (prvi krug) nikad kao sada nisu imali toliku važnost za buduća zbivanja na nacionalnoj razini (nikada nisu ni bili u većoj sjeni nacionalnih tema), ali ni veću važnost i utjecaj na unutarstranačka zbivanja u HDZ-u, SDP-u, HSS-u pa i HNS-u i Mostu.

Zamjenski “premijer”

Andreju Plenkoviću, premijeru i šefu HDZ-a, lokalni izbori bit će odlučujući faktor koji će presuditi u tome može li HDZ formirati novu parlamentarnu većinu odnosno može li izbjeći izvanredne parlamentarne izbore ili će oni biti neizbježni. U krugu Andreja Plenkovića nadaju se da bi loš rezultat oporbe (SDP-a, Mosta, HNS-a, HSS-a) na lokalnim izborima, a dobar rezultat HDZ-a, omogućio toj stranci sastavljanje nove većine jer smatraju da u uvjetima loših izbornih rezultata oporba ni pod koju cijenu ne bi htjela izvanredne parlamentarne izbore. To bi dalo veće šanse HDZ-u da formira novu većinu ili možda i manjinsku Vladu. To je povoljniji scenarij. No što ako HDZ na lokalnim izborima ne ostvari zadane ciljeve – ne osvoji Split, jedini veliki grad u kojem HDZ ima šanse dobiti gradonačelnika, ne osvoji Dubrovnik i još izgubi pokoju županijsku utvrdu na koje puca Most? Što ako u Zagrebu nezavisna Bruna Esih, kojoj se pridružio bivši član Predsjedništva HDZ-a Zlatko Hasanbegović, postigne bolji rezultat od Drage Prgometa, koji je kao HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika bio osobni izbor Andreja Plenkovića? Sve bi to urušilo dionice Andreja Plenkovića i u HDZ-u, kao stranačkog šefa, ali i kao potencijalnog preslagivača većine. Ne donese li Plenković HDZ-u najmanje 76 potrebnih ruku za parlamentarnu većinu, a pritom i loše prođe na lokalnim izborima, neće trebati dugo čekati da se stranačka pila okrene naopako i da poteku rijeke kritika. “Rasturi” li pak HDZ na lokalnim izborima i Plenković sastavi novu većinu, možemo se našaliti da će dobiti “faraonske moći”. I pozicija predsjednika SDP-a Davora Bernardića itekako će ovisiti o rezultatu lokalnih izbora, koji su njegov prvi test otkad je došao na čelo stranke. Članovi koji mu nisu skloni, a takvih je poprilično, pritajili su se do kraja drugog kruga lokalnih izbora da svojim postupcima ne bi dodatno štetili stranci. Nakon lokalnih izbora, a posebice budu li rezultati porazni za SDP, sa sigurnošću se može očekivati da će do određenog bunta doći, a možda se čak i krene u pokušaj rušenja Bernardića. Što je, primjerice, scenarij koji se može očekivati izgubi li SDP, primjerice, Rijeku.

– Bernardić je uostalom već načet i prije lokalnih izbora, i to s dvije konkretne stvari. Kao prvo, tu je priča o Zvonimiru Mršiću kao kandidatu SDP-a za premijera u slučaju novih parlamentarnih izbora. Bez obzira na to što je to bez Bernardićeva pristanka neprovedivo. A kao drugo što kompromitira novog šefa je način ponašanja s bivšim partnerom HNS-om. Ultimatumi koje im postavlja da bi se priključili koaliciji samo jačaju poziciju Ivanu Vrdoljaku i njegovoj stranci dižu cijenu – kaže jedan visokopozicionirani član SDP-a. Sve to dovoljni su razlozi da je Bernardić itekako u strahu jer ne zna što će se sve događati u stranci, koju i ne kontrolira potpuno, nakon lokalnih izbora. Nad glavom mu visi i opcija da pet županijskih organizacija SDP-a zatraži izvanrednu izbornu konvenciju.

No s druge strane, bude li rezultat na lokalnim izborima dobar za SDP, uspije li, primjerice, osvojiti još neki grad koji nije imao, poput Zadra ili čak Zagreba s HNS-ovom kandidatkinjom Ankom Mrak-Taritaš, za rušenje Bernardića nestat će argumenata. A i priča o zamjenskom kandidatu za premijera tada će vjerojatno pasti u vodu.

Kome je ključ Metković

Čelnik Mosta Božo Petrov, čini se, nema takvih problema sa svojom pozicijom. Unatoč percepciji da bi gubitak Metkovića automatski značio poraz Mosta, u toj stranci odbijaju svaku pomisao da bi se zbog toga mogla tražiti Petrovljeva glava.

– Nismo mi Metković pozicionirali kao ključnu točku na kojoj se dobivaju ili gube izbori. Učinio je to HDZ, koji je sebi za cilj zacrtao poniziti Most upravo u Metkoviću, tako da će se prije zbog neuspjeha u Metkoviću tražiti ostavke ključnih ljudi u HDZ-u – komentira glavni tajnik Mosta Nikola Grmoja. Slično razmišljaju i drugi istaknuti mostovci, bez obzira na to radi li se o članovima stranke ili čelnicima nezavisnih lista koje čine platformu Mosta. Ističu kako vode individualnu kampanju te kako većina kandidata na njihovim listama nema nikakva doticaja s Mostom. Budući da im Petrov nije nadređen, nemaju ga, kažu, potrebu ni micati.

– Mi ovisimo sami o sebi i svaki pomak u svojim sredinama smatrat ćemo uspjehom, a što će biti u Metkoviću manje nam je važno – objašnjava jedan Mostov kandidat.

Komentara 13

BK
branko-kockica
07:07 17.05.2017.

Pa normalno da je Petrov siguran, kad Most nije demokratska stranka, nego totalitarna sekta bez unutarstranačkih izbora, na čelu s guruom. Most je Božo Petrov. Takvi su na čelu sekte dok ne umru.

NI
nikolaanic
08:06 17.05.2017.

Zalosno je da ne maknu Petrova ako izgubi Metkovic, vecine ce bit nakon izbora i Plenkovic je siguran

AR
Artukovic
08:04 17.05.2017.

Pa naravno da je Petrov siguran...on ce uvjek pronaci tisucu svojih bolesnika koji ce glasati za njega i sa tim uci u sabor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije