Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina

"Potrebna je suradnja sa susjednim državama"
22. studenoga 2018. u 18:02 22 komentara 684 prikaza
Andrej Plenković i Theodor Meron u Banskim dvorima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Zagrebu s predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Theodorom Meronom i prenio mu da Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina, priopćila je Vlada.

Andrej Plenković u petak Povjerenstvo propituje zapošljavanje Plenkovićevih rođaka i kumova

Mehanizam je nasljednik Haškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniteljima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih.

Američki sudac Meron bit će na čelu Mehanizma do 18. siječnja 2019., kada će ga zamijeniti malteški sudac Carmel Agius, posljednji predsjednik ICTY-a.

Plenković je istaknuo da Hrvatska nastavlja s istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1991. nadalje, stoji u priopćenju.

Predsjednica Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici povodom Dana županije PREDSJEDNICA: Ratni zločini su osobna odgovornost

Dvojica dužnosnika istaknula su i kako je potrebna suradnja sa susjednim državama s ciljem procesuiranja svih ratnih zločina.

Plenković i Meron razgovarali su o inicijativi za osnivanje informacijskih centara koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva ICTY-a i Mehanizma u regiji, navodi se u priopćenju.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • rightside:

    da da, vidi se da se ne diraju ovi po vukovaru i okolici kao i pupavcev prijatelj,,))) da nije kajkic sve objasnio, vi bi jos skrivali sve,

  • Deleted user:

    suradjivati sa agresorima je ponizavanje hrvatskog naroda...svrha nametnute suradnje je izjednacavanje krivnje koja je nemoguca jer agresori su uzrocnici rata i svih zala vezanih za rat..

  • rimac444:

    Plenkoviću što je sa strašnim masovnim zločinima titovih komunjara ? Ti zločinci, njihova kopilad i komunjarska bagra su znatno veće zlo i opasnostza hrvatski narod od četnika. Kada će lustracija ?