Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud za ratne zločine

Plenković: Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina

Andrej Plenković i Theodor Meron u Banskim dvorima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.11.2018.
u 18:02

"Potrebna je suradnja sa susjednim državama"

Premijer Andrej Plenković sastao se u četvrtak u Zagrebu s predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Theodorom Meronom i prenio mu da Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina, priopćila je Vlada.

Mehanizam je nasljednik Haškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniteljima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih.

Američki sudac Meron bit će na čelu Mehanizma do 18. siječnja 2019., kada će ga zamijeniti malteški sudac Carmel Agius, posljednji predsjednik ICTY-a.

Plenković je istaknuo da Hrvatska nastavlja s istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1991. nadalje, stoji u priopćenju.

Dvojica dužnosnika istaknula su i kako je potrebna suradnja sa susjednim državama s ciljem procesuiranja svih ratnih zločina.

Plenković i Meron razgovarali su o inicijativi za osnivanje informacijskih centara koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva ICTY-a i Mehanizma u regiji, navodi se u priopćenju.

Komentara 22

RI
rightside
18:39 22.11.2018.

da da, vidi se da se ne diraju ovi po vukovaru i okolici kao i pupavcev prijatelj,,))) da nije kajkic sve objasnio, vi bi jos skrivali sve,

DU
Deleted user
18:55 22.11.2018.

suradjivati sa agresorima je ponizavanje hrvatskog naroda...svrha nametnute suradnje je izjednacavanje krivnje koja je nemoguca jer agresori su uzrocnici rata i svih zala vezanih za rat..

RI
rimac444
23:04 22.11.2018.

Plenkoviću što je sa strašnim masovnim zločinima titovih komunjara ? Ti zločinci, njihova kopilad i komunjarska bagra su znatno veće zlo i opasnostza hrvatski narod od četnika. Kada će lustracija ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije