Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica VladE RH i Vijeće ministara BiH

Plenković: Proces puta BiH u EU je važniji nego ikada; Krišto: Imali ste presudnu ulogu. Hvala vam

Zagreb: Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Borjanu Krišto, predsjedateljicu Vijeća ministara
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
20.06.2023.
u 11:25

Ovo je druga zajednička sjednica Vlade i Vijeća ministara u mandatu premijera Plenkovića, a na dnevnom redu sjednice bit će niz zaključaka od zajedničkog interesa Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održava se u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Ovo je druga zajednička sjednica Vlade i Vijeća ministara u mandatu premijera Plenkovića, a na dnevnom redu sjednice bit će niz zaključaka od zajedničkog interesa Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojima će se dodatno unaprijediti bilateralni odnosi.

11:35 - Započeo je zatvoreni dio sjednice Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj je ukupno 30-ak tema. 

11:29 - "Zahvaljujem predsjedniku Plenkoviću na trudu. Ova naša sjednica ima veliki značaj i važnost u potvrđivanju naših dosadašnjih dobrih i nadasve prijateljskih odnosa, ali i spremnost da radimo na daljnjem jačanju i unaprjeđenju suradnje kako na političkom ali i na svakom drugom planu", kazala je Krišto. Bilateralni odnosi između BiH i RH temelje se na zajedničkim povijesnim, kulturnim vezama, ali su također usmjereni prema budućnosti", naglasila je Krišto.

"Kroz suradnju i dijalog obje zemlje, možemo jačati svoje veze", kazala je Krišto.

"Još jednom ću naglasiti kako smo svjesni iznimnog značaja kao i presudne uloge Vlade RH u procesu donošenja odluke Europskog vijeća od 15. prosinca 2022. godine i na tome vam doista veliko hvala. Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH doista je poticaj svima nama da ubrzano krenemo na provedbi reformskih procesa i da intenziviramo našu međusobno suradnju kako unutar BiH tako i sa susjednim zemljama", kazala je. 

GALERIJA: Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Zagreb: Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Borjanu Krišto, predsjedateljicu Vijeća ministara
1/10

11:18 - "Ovu sjednicu održavamo s ciljem da unaprijedimo odnose između dviju zemalja", kazao je premijer.

"Meni je veliko zadovoljstvo da se odražava treća sjednica, druga u mom mandatu i cilj je nastavak i iskrenog i kontinuiranog partnerstva BiH i RH u svim aspektima suradnje. Ovakve sjednice služe kao putokaz međuresornoj suradnji. Politička volja za podrškom BiH kad je riječ o Hrvatskoj i Vladi je zaista snažna. BiH je naša susjedna i prijateljska zemlja, poštujemo je. Poštujemo njezin teritorijalni integritet, poštujemo njezino ustrojstvo, i s te strane smo i koncipirali sjednicu u tri segmenta. Prvo je da podržimo snažno daljnju europsku perspektivu BiH, osobito nakon što je BiH stekla status za što smo se mi čvrsto zalagali. Druga tema je da unaprijedimo gospodarsku, prometnu, energetsku i prekograničnu suradnju dvije zemlje i treće da BiH bude stabilna", kazao je.

"Proces puta BiH u EU je važniji nego ikada", dodao je. 

"Imat ćemo oko tridesetak tema", kazao je. "Ovo je prilika da svi članovi Vlade postanu svjesni širine zajedničkih pitanja", dodao je. 

Premijer je rekao da Hrvatska teži suradnji, a ne animozitetu između dvije zemlje ili pak između Hrvatske i pojedinih konstitutivnih naroda. 

11:15 - Počela je zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

11:00 - Uoči sjednice premijer Plenković oglasio se na Twitteru. "Današnja sjednica zajedničko je ulaganje u jačanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje u nizu područja. Nastavljamo snažno podržavati BiH na europskom putu", napisao je Plenković.

10:23 - Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Borjanu Krišto, predsjedateljicu Vijeća ministara.

VEZANI ČLANCI: 

9:41 - Sjednica će biti zatvorena za javnost, a moći će se pratiti uvodna obraćanja premijera Plenkovića i Borjane Krišto. Poslije sjednice je predviđeno potpisivanje sporazuma i izjave za medije premijera Plenkovića i predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto. Borjanu Krišto Plenković će dočekati pred Banskim dvorima.

Video: Plenković opleo po Milanoviću zbog Dana državnosti: 'To je slučaj bez presedana'


 

Komentara 4

GE
generacija57
17:46 20.06.2023.

Mogući ulazak BiH u EU je kraj EU.

DU
Deleted user
13:28 20.06.2023.

Jako jako tesko

SS
simpatican.simpa
12:10 20.06.2023.

BIH nikad neće uči u EU, to je realnost i strateški plan EU-a. Jedno je ohrabrivati i pomagati riječima i nekim projektićima. Realno BIH treba biti stabilna, ali previše je interesa - engleski, ruski, turski, američki i eu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije